Evin İyem hayata veda etti

Evin Sanat Galerisi’nin kurucusu Evin İyem, 2 Aralık Pazar günü aramızdan ayrıldı.

Yayınlanma: 04.12.2018 - 00:03
Abone Ol google-news

Sanatçı ile sanatseveri en doğru şekilde buluşturmak adına son ana kadar direnen Evin İyem, 58 yaşında hayata veda etti. İyem’in cenazesi 5 Aralık Çarşamba günü öğle namazından sonra Bebek Cami’inden kaldırılacak. 

Türk Resim sanatının en önemli isimlerinden Nuri İyem ve seramik ustası Nasip İyem’in oğlu olan eşi Ümit İyem’le birlikte 1996 yılında Bebek’te açtıkları Evin Sanat Galerisi, 22 yıl içinde Naile Akıncı, Neş’e Erdok, Nedret Sekban gibi Türkiye’nin önemli sanatçılarının sergilerine ev sahipliği yaptı. Nuri İyem’in ideal galeri sanatçı ilişkisini hayata geçirmek adına 1996 yılından beri Evin Sanat Galerisi’nde, TÜYAP’taki sergilerde hem sanatseverlere hem de sanatçılara özveriyle, titizlikle hizmet verdi. Nuri İyem anısına düzenlediği yarışma ile genç ressamlara destek oldu.


Ali Şimşek(eleştirmen)

Evin hanım, özellikle 1990'larda görünürleşen galerici kimliğinden farklıydı. Piyasa, rekabet gibi aciliyetlerden önce samimiyet, dostluk ve her şeyden önce resme ve pentüre tutkuyla doluydu. Contemporary denilen bir yoğunlukta Nuri İyem resim yarışması gibi gençleri görünür kılan pentürü önemseyen çok önemli bir yapıya ev sahipliği yaptı. Sanatçı-galeri ilişkileri için samimi bir modeldi. Çok arayacağız

Mustafa Horasan(ressam)

2000 li yılların başında tanıştım Evin hanımla;eski galerilerinden yeni yerlerine geçmenin telaşı ve heyecanı içindeydiler.. zarif,dikkatli, heyecanlı ve sanatçının yanında onu kollayan bir hanımefendiydi.. 2003 ve 2005 de iki kişisel sergi pek çok karma sergi ve fuar çalışmaları yaptık. Bu arada Horasan kitabının yayınlanmasında katkıları büyüktür.. Evin galeri, dün ve bugün parlak sergilere ev sahipliği yapmış ve bunları belgelemiş olmakla Türk Sanat Tarihine adını kazımış bir galeridir.

Bugünlerde yeni galerici profiline bakınca Evin İyem gibi dürüst inançlı,zarif sanatçısını kollayan galericilere daha çok ihtiyaç duyulacağı bilinmelidir..sanatın sonsuz derinliği ve huzur içinde uyu Evin İyem..





Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler