Evin İyem, resme tutkundu

Evin Sanat Galerisi’nin kurucusu Ayşe Evin İyem bugün son yolculuğuna uğurlanacak.

Yayınlanma: 04.12.2018 - 23:16
Abone Ol google-news

Evin, Nasip ve Nuri İyem, “Nuri İyem Resimleri Arşiv ve Belgeleme Projesi” sergisi Açılışında TÜYAP Tepebaşı (2001)

Evin Sanat Galerisi’nin kurucusu Ayşe Evin İyem, aramızdan ayrıldı. Sanatçı ile sanatseveri en doğru şekilde buluşturmak adına son ana kadar direnen Evin İyem, 58 yaşında akciğer kanserinden kurtulamayarak hayata veda etti. Evin İyem’in cenazesi bugün öğle namazından sonra Bebek Camii’nden kaldırılarak, Kilyos Mezarlığı’nda toprağa verilecek.

Türk resim sanatının en önemli isimlerinden Nuri İyem ve seramik sanatçısı Nasip İyem’in oğlu olan eşi Ümit İyem’le birlikte 1996 yılında Bebek’te açtıkları Evin Sanat Galerisi, 22 yıl içinde Naile Akıncı, Neş’e Erdok, Nedret Sekban, Rahmi Aksungur, Cansen Ercan, Mustafa Horasan, İrfan Okan, Temür Köran gibi pek çok sanatçının sergilerine ev sahipliği yaptı. Nuri İyem’in ideal galeri sanatçı ilişkisini hayata geçirmek adına galerisinde, TÜYAP Sanat Fuarı’nda açtığı sergilerde hem sanatseverlere hem de sanatçılara özveriyle kucak açtı Evin İyem.

2006 yılından bu yana gerçekleştirdiği ‘Nuri İyem Resim Ödülü’ yarışması ile resim sanatına hizmet verdi; sanatçılar ödüllerini Yaşar Kemal, Adalet Ağaoğlu, Doğan Hızlan gibi İyem ailesinin kadim dostlarının elinden aldılar.

Hastalığının ilerlediği sezon başından beri galeri eşi Ümit ve oğlu Osman N. İyem tarafından onun ilkeleri doğrultusunda faaliyetlerine devam ediyor.
“Sanatçı-galeri ilişkileri için samimi bir modeldi”

Rahmi Aksungur     (Heykeltıraş)

Evin İyem benim ve Ayla’nın, çok sevdiği bir arkadaşımız ve dostumuzdur. Evin’in Türk sanatına yaptığı katkılar unutulamaz. Sanat çevresine yeni koleksiyonerler ve sanatçılar kazandırmış, hazırladığı yüzlerce sergiyle sanat belleğinde önemli bir yere sahip olmuştur. İlkelerinden taviz vermeyen duruşu hep gözümün önüne geliyor. Her zaman bizimle yaşayacaksın sevgili Evin.

Ali Şimşek (Eleştirmen)

Evin Hanım, özellikle 1990’larda görünürleşen galerici kimliğinden farklıydı. Piyasa, rekabet gibi aciliyetlerden önce samimiyet, dostluk ve her şeyden önce resme ve pentüre tutkuyla doluydu. Contemporary denilen bir yoğunlukta Nuri İyem resim yarışması gibi gençleri görünür kılan pentürü önemseyen çok önemli bir yapıya ev sahipliği yaptı. Sanatçı-galeri ilişkileri için samimi bir modeldi. Çok arayacağız.

Mustafa Horasan (ressam)

2000’li yılların başında tanıştım Evin Hanımla; eski galerilerinden yeni yerlerine geçmenin telaşı ve heyecanı içindeydiler.. Zarif, dikkatli, heyecanlı ve sanatçının yanında onu kollayan bir hanımefendiydi.. 2003 ve 2005’te iki kişisel sergi, pek çok karma sergi ve fuar çalışmaları yaptık. Bu arada Horasan kitabının yayımlanmasında katkıları büyüktür.. Evin Galeri, dün ve bugün parlak sergilere ev sahipliği yapmış ve bunları belgelemiş olmakla Türk Sanat Tarihine adını kazımış bir galeridir.

Bugünlerde yeni galerici profiline bakınca Evin İyem gibi dürüst inançlı, zarif sanatçısını kollayan galericilere daha çok ihtiyaç duyulacağı bilinmelidir.. Sanatın sonsuz derinliği ve huzur içinde uyu Evin İyem..

Münir Ekonomi (Koleksiyoner)

Evin İyem’in ölüm haberi hepimiz için çok acı oldu. Üzgünüm, kederliyim. Zira bir sanat galerisini Batılı anlayışla yöneten ve Sanatın gelişmesine önemli katkısı ile örnek olan bir dostu kaybettik. Özellikle gençlere çok yönlü destek olan ve Türk Sanatına yeni üyeler kazandıran Evin İyem’i çok arayacağız. Kederli ailesine, dostlarına ve sanat camiasına başsağlığı ve sabırlar dilerim.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler