Kadınlara dair her şey

Woman TV'nin Genel Yayın Yönetmeni Ahu Özyurt, "Kadın kadının kurdu değil, merdiveni olmalı" dedi.

Yayınlanma: 28.12.2018 - 22:33
Abone Ol google-news

“Türkiye’nin ilk ve tek kadın kanalı” Woman TV, yayın hayatına başladı. Yayın hayatında henüz çok yeni olan Woman TV deneyimli kadrosu ile çoğu ulusal kanalın gündüz kuşaklarında yer alan kadın programlarının aksine izleyicilerine “kadın” hakkında bilgi veriyor. Woman TV’nin Genel Yayın Yönetmeni Ahu Özyurt, “Bu kadar kuraklaşan medya ortamında inanın her konu için kendimize zorla alan açarak ilerliyoruz. Kadının değdiği her yerde her şeyi konuşabiliriz. Dar bir alandan çıkarak kapıyı sonuna kadar açacak ve nefes alma olanağı sağlayacağız. İstediğimiz, kadının ana akımda her zaman yeri olduğunu göstermek ve bu mecrayı tabandan başlayarak yeşertmek” dedi.

Woman TV, 24 Aralık’ta yayın hayatına hızlı bir giriş yaptı. Sağlık, hukuk, siyaset, ekonomi, astroloji gibi birçok konu programlarda uzmanlar eşliğinde işleniyor. Yayına başladıkları ilk günden beri izleyicilerden, konuk uzmanlara soru geldiğini anlatan Ahu Özyurt, “Kadın kadının kurdu değil, merdiveni olmalı. Evde olan kadına sağlığını, çocuğunu nasıl yetiştireceğini öğretebilirsek ne mutlu bize. Bizim sporcu, bilim insanı, sanatçı, siyasetçi harika kadınlarımız var. Onları ekrana çıkarmak ve yukarıya itmek bizim görevimiz” diye konuştu. Özyurt, Cumhuriyet’in sorularını yanıtladı:

RTÜK belirledi

-Neden kadını içeren bir kanal tercih edildi?

Magazini olmayan, sosyeteyi anlatmayan bir kadın kanalı eksiği varmış. Birazcık haber kanalı mı, kadın kanalı mı tercihini de RTÜK belirledi diyebiliriz.  Tematik bir kadın kanalı olması yönünde karar verildi. Böyle bir kanal için yurtdışındaki popüler kanallardan isim hakkı alıp da bu işe girilebilirdi ancak biz Türkiye’deki kadın hareketiyle paralel gidebilen, biraz da siyaset üstü ve kadınların rahatlıkla gün boyu açık tutabilecekleri bir kanal olsun istedik.

Teknik olarak neredeyse popüler çoğu ulusal kanalda kadın programları var. Ancak insanlar onlardan sıkılmış durumda ve elleri artık o kanalları açmaya gitmiyor. Bizim yurttaşları bilgilendirmek gibi asli bir görevimiz var. Türkiye’de de çok birikimli ama ekranlarda yer alamayan kadınlar var. Ana akım medyada kadını peyder pey dışarıya atma, iteleme söz konusu. Bizim yaptığımız işi ‘fayın yarılması ve enerjinin ortaya çıkması’ şeklinde tanımlayabiliriz. Woman TV’yi kurup içine girdikten sonra da ne kadar büyük bir ihtiyaç olduğunu gerçekten anladım. Çünkü telefonlarım susmadı. Birçok insanın böyle bir şeye ihtiyacı olduğunu verdikleri destek ve gösterdikleri talepten anladım. Ülkede çok büyük bir potansiyel birikmiş ve bunu kullanmamak israf olurdu.

-Woman TV’de “kadın” faktörünü diğer kanallardan ayıran ne olacak?

Woman TV’nin gündeminde sağlık, kadın hakları, kadının siyasi gündemi, ekonomide başarılı kadınlar ve günlük hayatımıza dair renklerin olduğu bir çok program yer alıyor. Burada çalışan benim de içine dahil olduğum birçok arkadaşım deneyimli gazeteci. Her birimiz yaptığımız haber proramlarında kadın haberlerini zorla araya sıkıştırmaya çalışıyorduk. Kıvranarak araya soktuğumuz kadın haberlerini burada geniş geniş işleyebiliyoruz. Bu bile diğer programlardan bizi ayırmaya yeter.

-Kuşakta sadece kadın izleyicilere yönelik programlar görüyorum. Bu hep böyle mi olacak? Yoksa ileride erkeklere de hitap edecek mi?

Programlarımızın erkeklere de hitap etmesini istiyoruz elbette. Programlarımız çeşitlendikçe izleyiciler bunu görecek. Kadının dışında telefon dolandırıcılığı, internetten yapılan alışveriş gibi konular işliyoruz. Woman TV’nin kadrosunun da neredeyse yarısı erkek. Erkek bakış açısını da önemsiyoruz. İstiyoruz ki kanal insanların evinde açık dursun, ilgi çeksin ve kapatma ya da değiştirme ihtiyacı duymasınlar. Bu kanalın çıkş noktası ‘kadın’ olabilir ama herkesin kanalı olsun istiyoruz.

Şiddet dili uzak

-Haberde  ayrıştırıcı, ötekileştirici, cinsiyetçi ve şiddet içeren bir dil mevcut. Woman TV bu dilden ayrışmış olacak mı?

Şu an çok başındayız ama bahsettiğimiz ‘şiddet’ dilinden her zaman uzak olacağız. Bir hatamız var mı diye her zaman kendimizi izleyeceğiz. Fark edilir bir hatamız olduğunda da izleyicinin bizi uyarmasını çok isteriz. Bu konuda çok hassasız.

Kapımız sonuna kadar açık

-En çok eğildiğiniz nokta ne olacak?

Eve maaş getiren erkek algısını yıkmak kadınları bilinçlendirmek istiyoruz. Kadın kadının kurdu değil, merdiveni olmalı. Birbirimize destek olmalıyız. İzleyenler de yayınlarımızla bunu görecekler. Kadın örgütleri, iş dünyasındaki profesyonel kadınlar, Anadolu’nun girişimci kadınları bizlere çok destek oluyorlar. Onların sorumluluğu üzerimizde ve kimseyi mahçup etmek istemiyoruz. Başarı hikâyelerini her zaman ekrana taşıyacağız. Bu kadar kuraklaşan medya ortamında inanın her konu için kendimize alan aça aça ilerliyoruz. Kadının değdiği her yerde her şeyi konuşabiliriz. Dar bir alandan çıkarak kapıyı sonuna kadar açacak ve nefes alma olanağı sağlayacağız. İstediğimiz, kadının ana akımda her zaman yeri olduğunu göstermek ve bu mecrayı tabandan başlayarak yeşertmek. Kadın kadının kurdu değil, merdiveni olmalı. Evde olan kadına sağlığını, çoçuğunu nasıl yetiştireceğini öğretebilirsek ne mutlu bize. Bizim sporcu, bilim insanı, sanatçı, siyasetçi harika kadınlarımız var. Onları ekrana çıkarmak ve yukarıya itmek bizim görevimiz.

Küresel ağa taşımak istiyoruz

-Woman TV’nin hedefleri nelerdir?

Programlarımızda öncü kadınlara da yer vereceğiz, güçlü kadın belgesellerine de yer açacağız. Bizim öncelikle ispatlamak istediğimiz nokta bu tip tematik kanalların ilk bir ayı nasıl ilerlediği yapımcılar ve reklam verenler için önemlidir. Televizyon tüm internet kanallarının aksine Türkiye’nin yüzde 70’ine hitap ediyor. Biz de bu yönde kendi kalıcılığımız sağlayarak izleyicilerimize kendimizi sevdireceğiz. Bir diğer hedefimiz Woman TV’de çalışan sayısını artırarak istihdam sağlayacak bir alan yaratmak. Bir diğer önemli hedefimiz de uluslararası alanda da işbirlikleri yaparak kendimizi küresel ağa taşımak istiyoruz. Bir sene içinde bunu başarmayı hedefliyoruz çünkü uluslararası alanda bizimle partner olmak isteyen birçok kuruluş var. Bir marka olup farklı ülkelerde de yayın yapmak istiyoruz. Bu nedenle kanalın ismini ingilizce kullanmak istedik. Yaptığımız programlar interaktif olsun istiyoruz ve daha yeni başlamamıza karşın izleyiciler ilk günden beri uzmanlara soru gönderiyorlar.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler