‘Replikleri siyasi iktidar yazacak’

Sinema filmlerinin desteklenmesine ilişkin yasa teklifi komisyonda kabul edildi. Sinema Filmlerinin Desteklenmesine Dair Yasa Teklifi’nin TBMM Milli Eğitim, Kültür ve Gençlik Komisyonu’ndaki görüşmelerinde muhalefet ile AKP’liler arasında ‘sansür’ tartışması yaşandı.

Yayınlanma: 09.01.2019 - 22:26
Abone Ol google-news

Sinema salonu işletmecileri ile film yapımcıları arasında günlerdir yaşanan tartışmalar sonrasında da sinema sektörünün gözünün üzerinde olduğu Sinema Filmlerinin Desteklenmesine Dair Yasa Teklifi’nin görüşmelerine dün TBMM Milli Eğitim, Kültür ve Gençlik Komisyonu’nda başlandı. 

<haber-dikey:1196373>

Komisyonda kabul edilen teklif için, muhalefet milletvekilleri, “Ülke içinde üretilen veya ithal edilen sinema filmlerinin ticari dolaşıma veya gösterime sunulmasından önce değerlendirilmesi ve sınıflandırılması yapılır. Değerlendirme ve sınıflandırma sonucunda uygun bulunmayan filmler ticari dolaşıma ve gösterime sunulmaz” ifadesine ve Sinema Filmlerini Destekleme Kurulu’ndaki üye dağılımına tepki gösterdi.

Yasa teklifini hazırlayan isimlerden olan AKP İstanbul Milletvekili Hüseyin Yayman, “‘Bu komisyona Cem Yılmaz da gelecek mi’ diye soruyorlar. Cem Yılmaz gelmeyecek ama bizi görecekler. Bu kanun teklifimizi tüm taraflarlar biraraya gelerek değerlendirdik. Değerlendirme komisyonu, dört ayrı komisyonda sinema sektöründen gelen 12 kişi olacak. Yapımcı ve sinema salonu işletme sahipleri ile ilgili tartışmalar var. Burada da ‘ortak aklı’ kullanarak, beraber sorunu çözme anlamında şunu öneriyoruz; Yapımcı ile salon sahibi bir araya gelip, anlaşma yaparlarsa promosyonlarda ilgili anlaşmaya gidebilirler. Bunu yapımcı ile salon işletmecisinin inisiyatifine bırakıyoruz. Bu teklifi ‘ortak aklın ürünü’ olarak hazırladık, asla sansür söz konusu değildir” değerlendirmesini yaptı.

‘Siyaset varsa, özgürlük yok’

CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya ise “teklifin önemli kısımlarında sansüre giden yol olduğunu” vurguladı. Kaya, şu eleştirileri yöneltti: “Destekleme Kurulu’nda siyasi irade komisyonun çoğunun elinde bulunuyor. Komisyonun karar çoğunluğu sinema yapımcılarına geçirilmelidir. Bakanlığın 4 üye ile temsil edilmesi sıkıntılı bir durum. Belirlenecek diğer iki kişiyi de bakanlık öneriyor. Bu da işin antidemokratik hali. Siyasi irade var, kendi anlayışına uymayan filmlere asla yer vermeyecektir.”

‘Akpınar’a onay verilecek mi?’

CHP’li Topal ise “Endişemiz, bu düzenleme ile muhalif sanatçıların projelerine bu kurullar onay verebilecek mi? Metin Akpınar’ın projelerine onay verebilecek mi? Gezi’den sonra Genco Erkal ve Levent Kırca’nın destekleri kesildi mi? ‘Kelebekler’ filmi neden destek almadı? Gelin, objektif bir kurul oluşturulalım. Bu teklif geçerse sadece siyasi iktidarın sineması olur. Artık replikleri siyasi iktidar yazacak” tepkisini gösterdi. 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler