A. Adnan Saygun anıldı

28 yıl önce hayata veda eden A. Adnan Saygun, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk devlet sanatçısı ve TEV bağışçısıydı.

Yayınlanma: 09.01.2019 - 22:34
Abone Ol google-news

 

Türkiye Cumhuriyeti tarihinin ilk devlet sanatçısı, Türk Müziği bilimcisi ve besteci Ahmet Adnan Saygun, 28. ölüm yıldönümünde kabri başında yakınları ve bağışçısı olduğu Türk Eğitim Vakfı (TEV) tarafından anıldı.

Türk Beşleri arasında yer alan, Klasik Batı Müziği’ne sayısız eserler kazandıran, evrensel kültüre, sanata, eşsiz hizmet ve katkılarda bulunan Ahmet Adnan Saygun ve eşi Nilüfer Saygun bağışçısı oldukları Türk Eğitim Vakfı yönetimi ve yakın dostları tarafından ölüm yıldönümü olan 6 Ocak günü Zincirlikuyu Mezarlığı’nda anıldı.

Anma törenine TEV Yönetim Kurulu Başkanı Rona Yırcalı, TEV Genel Müdürü Yıldız Günay, TEV bursiyerleri ve Saygun’un yakınları katıldı. İki dönem Türk Eğitim Vakfı Mütevelli Heyeti üyeliğini üstlenen merhum Ahmet Adnan Saygun’un adına verilen burs fonundan bugüne kadar 175 eğitim bursu sağlandı.

Anma töreninde konuşma yapan TEV Yönetim Kurulu Başkanı Rona Yırcalı, “Bağışçılarımız arasında kamuoyu tarafından tanınan kıymetli isimler var. Toplumumuzun tarihinde ve belleğinde önemli izler bırakmış merhum Ahmet Adnan Saygun ve ailesi bunlardan biridir.

Saygun gibi değerli bağışçılarımızın sadece evlatlarımıza sağladıkları destek konusunda değil kamuya örnek olmaları bakımından hatırlanmaları ve hatırlatılması önemlidir. Bu sebeple TEV Ailesi olarak anma günlerini hassasiyetle düzenliyor, kendimize borç biliyoruz. Ahmet Adnan Saygun 28 sene evvel aramızdan ayrıldı, bütün hayatı boyunca önemli ilklere adım atmış değerli bir büyüğümüzdü. Cumhuriyet tarihimizin ilk devlet sanatçısı ünvanını almış, ilk Türk operasının bestecisi olmuştur. Ahmet Adnan Saygun, Türk kültürüne ve sanatına önemli eserler bırakmış, bugünün önde gelen sanatçılarına da ilham vermiş oratoryolara imza atmıştır. Yunus Emre oratoryosu bugün hep beraber dinlediğimiz ve Batı’da gördüğümüz önemli eserler arasına girmiştir. Adnan Bey’in önemli varlığı, doğu ve batı sentezini müzik alanında birleştirmesi bu müzik köprüsünü kurmasıdır. Batı müziğinin çoksesli diliyle eserlerini bugün tüm dünyaya aktaran bu büyük bestecinin değerlerini anlamak hepimizin vazifesidir.

Tüm yaşamını büyük eserlere giden yolları aramaya adamış bu büyük müzik insanın hayat hikâyesi size de rehber ve ilham olsun. Kendisi aynı zamanda iki dönem vakfımızın Mütevelli Heyeti üyeliğini yapmıştır. Türk sosyal hayatında ne kadar önemli olduğunu sizlerin takdirine bırakıyorum. Ahmet Adnan Saygun’a, değerli eşine ve ailesine Türk Eğitim Vakfı ailesi adına Allah’tan rahmet diliyorum.” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler