Vitrindeki albümler

Vitrindeki albümler

Yayınlanma: 18.01.2019 - 22:32
Abone Ol google-news

Ercüment Orkut ‘Persona’ (Lin Records)

2015 yılında çıkan “Low Profile”, yılın en iyi caz albümlerindendi. Piyanist besteci Ercüment Orkut’un ikinci albümü “Persona” da öyle. Elektrikli fusion albümüydü ilk çalışma, dörtlü formatta. “Persona” ise tam bir akustik piyano üçlüsü işi.
Ercüment’in iç dünyasını dökebileceği dile izin veren en münasip format bu. İzlenimci bir anlayışla geçmişe yapılmış içsel bir yolculuk hikâyesi olarak duygusal açıdan derin. Ercüment’in anne babasından ilk saatine ve bisikletine kadar uzanıyor parçaların içinden gelip geçenler.
Piyano üçlüsünün verdiği olanakları armonik bir zenginliğe çeviren üçlü, çağdaş bir çizgi yakalamış, zengin bir ses dünyası yaratmış. Amerikalı basçı Matt Hall ve tecrübeli davulcu Volkan Öktem’in usta işi eşliğinde, teknik gövde gösterisine çevirmeden başarmışlar üstelik.
Albüm adını analitik psikolojinin kurucusu Carl Jung’un yarattığı arketipten alıyor. Yaratıcı modern bir anlayışla yıkanmış bu albüm; bambaşka bir dünyanın kapısını aralamış, ruhani bir atmosferde, zihinsel bir mesai içinde, tutkuyla, hassas olduğu kadar da zarif duygularla çalınmış. Bill Evans’tan Brad Mehldau’ya, gelenekten geleceğe uzanan aydınlık bir yolda, hem kişisel hem de evrensel bir yolculuk “Persona”.

Yalçın Hasançebi ‘For A New Life’  (Garaj Müzik)

Siz metal geçmişi bulunan ateşli bir gitarcı olun, gençlik enerjisiyle bir albüm yapın, orada da ego patlamalarını bastırarak şov yapmak yerine besteciliğinizi, caz teorinizi ve kolektif ruhunuzu öne çıkarın! Örneğine az rastlanan bir durum olduğunu kabul edersiniz, haliyle.
Bu az örnekten biri Yalçın Hasançebi’nin ilk albümü.
Müzik hayatına Almanya’da çocuk yaşta piyano çalarak başlamış Yalçın, yıllar sonra gitara sevdalanmış. Lise yıllarında birkaç metal topluluğunda çalmış. Bir müddet sonra da klasik müziğe ilgi duymuş, Almanya’da klasik gitar okumuş. Döndüğünde Lackawanna adlı blues topluluğunda çalmış, piyasada bazı pop sanatçılarına eşlik etmiş. Bahçeşehir Üniversitesi’nde, master yaparken, albüm yapmaya niyetlenmiş.
Tipik bir gitarcı albümü değil “For A New Life”, çoğulcu kısmını öne çıkardığı için. Parçalar düzenlemeden ziyade ensemble havası taşıyor. Müzisyenlerin albüme katkıları had safhada. Halil İbrahim Işık, Gülce Duru, Şevket Akıncı, Burak Cihangirli ve Cemal Sönmezkale aynı okuldan; Siney Yılmaz dışarıdan.
Yalçın’ın tez konusunun Miles Davis’in elektrikli yılları üzerine oluşunun (hatta geçmişindeki metalciliğinin) albüme olumlu etkisi çok fazla. İyi füzyon; iyi caz-rock füzyonu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler