Don Kişot Operası Türkiye’de ilk kez

İDOB’un sahneye koyduğu ve prömiyeri dün akşam yapılan eser 22, 23, 25, 29 ve 30 Ocak’ta saat 20.00’de, 26 Ocak Cumartesi ise saat 16.00’da Süreyya Operası’nda sahnelenecek.

Yayınlanma: 19.01.2019 - 23:19
Abone Ol google-news

İstanbul Devlet Opera ve Balesi (İDOB), İspanyol yazar Miguel de Cervantes’in 1600’lerin başında yazdığı aynı adlı eserden esinlenilerek bestelenen “Don Quichotte” (Don Kişot) Operası’nı Türkiye’de ilk kez Kadıköy Süreyya Operası’nda sahneliyor. Operanın Türkiye prömiyeri dün akşam gerçekleşti. Librettosunu Fransız yazar Henri Cain’in yazdığı, bestesini romantik dönemin önemli bestecilerinden Jules Massenet’in yaptığı opera, dünyada ilk kez, 1910 yılında Monte Carlo Operası’nda sahnelenmiş.

‘Çok heyecanlıyım’
Bu büyük prodüksiyonun gerçekleşmesini sağlayan İDOB Genel Sanat Yönetmeni ve Müdürü Suat Arıkan eserdeki baş karakter Don Kişot’u canlandırıyor. Arıkan, “Konserlerinin dışında, Sevil Berberi’nden beri yedi yıldır kostüm giyip, makyaj yapıp sahneye çıkmadım. Opera söylemeyi özlemişim. Erdemlerin peşinde koşan, inandığı doğrular ve aşkı için hayatını riske atmaya hazır tutkulu gezgin şövalye Don Kişot gençliğimden beri çok söylemek istediğim bir roldü. Çok heyecanlıyım” diyor. Konusu Don Kişot ve sadık yaveri Sancho’nun küçük bir İspanyol kasabasına gelmesiyle başlayan, şövalyenin Dulcinée’yi idealindeki kadın olarak görmesi ve ona aşkını ilan etmesiyle devam eden operayı sahneye koyan Recep Ayyılmaz, orkestra şefleri Zdravko Lazarov ve İstanbul Cervantes Enstitüsü’nün katkılarıyla İspanya’dan davet edilen Helena Bayo, koro şefi Paolo Villa. Eserin, dekor tasarımı Efter Tunç’a, kostüm tasarımı Gizem Betil’e, ışık tasarımı Yakup Çartık’a, koreografi ise Beyhan Murphy’e ait.

Don Kişot rolünde; Suat Arıkan, Gökhan Ürben; Sancho rolünde N. Işık Belen, Umut Kosman, Dulcinée rolünde; Aylin Ateş, Özge Kalelioğlu, Deniz Likos dönüşümlü olarak rol alacaklar. Onlara İDOB şancıları ve danscıları eşlik ediyor. Türkiye prömiyerini dün yapan eser, 22, 23 ve 25 Ocak’ta 20.00’de, 26 Ocak Cumartesi 16.00’da, 29 ve 30 Ocak’ta yine 20.00’de Süreyya Operası’nda sahnelenecek. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler