‘Bitmeyen bir şarkı’

İzleyenlerin ayakta alkışladığı ‘Leyla Gencer: La Diva Turca’ adlı belgesel ünlü sopranonun hayatını ve bilinmeyen yönlerini gözler önüne seriyor.

Yayınlanma: 24.01.2019 - 23:25
Abone Ol google-news

Opera sanatının 20. yüzyıldaki en büyük yıldızlarından Leyla Gencer’i anlatan belgesel yapım “Leyla Gencer: La Diva Turca”, önceki akşam özel bir gösterimle ilk defa seyirciyle buluştu. Duygulu anların yaşandığı gösterim sonrası izleyiciler filmi ayakta alkışladı. Gösterim öncesinde gerçekleştirilen kokteylde konukları İKSV Genel Müdürü Görgün Taner, İKSV Genel Müdürü Yardımcısı Yeşim Gürer Oymak, belgeselin yönetmeni Selçuk Metin, metin ve senaryoyu kaleme alan Zeynep Oral ve belgeseli seslendiren Halit Ergenç karşıladı.

Şakir Eczacıbaşı’nın ölüm yıldönümünde yapılan özel gösterim öncesi konuşan Görgün Taner belgesele emeği geçen herkese tek tek teşekkür etti. Belgeselin metin ve senaryosunu kaleme alan Zeynep Oral ise konuşmasında, “Leyla Gencer bu ülkenin ve dünyanın aydınlık yüzü. O bir öncü. Ekol oluşturdu, örnek oluşturdu. Türkiye’den yola çıkıp dünya sahnelerini fethederken azmin ve tutkunun simgesi oldu... 1992’de onunla ilgili ilk kitabım yayımlandıktan sonra ondan sık sık ‘Ülkem beni hatırladı’ tümcesini duydum. Oysa  gerçek müzikseverler, çağdaş evrensel değerleri benimseyenler, onu zaten unutmamışlardı. Genç kuşakların onu tanımasına vesile oldumsa, hayatta bir işe yaradım demektir, ne mutlu bana! Ancak, benim için Leyla Gencer bitmeyen bir serüven, bitmeyen bir şarkı... Keşke bir, üç, beş değil, yüzlerce kitap, yüzlerce film yapılsa onun üzerine” dedi.
Leyla Gencer’i, kendisiyle tanışma ve çalışma fırsatı bulmuş sanatçılarla yapılan söyleşilerle daha yakından tanıma fırsatı sunan “Leyla Gencer: La Diva Turca” başlıklı belgeselin yapımcılığını, Leyla Gencer Arşivi’ni de bünyesinde bulunduran İKSV, yönetmenliğini ise Selçuk Metin üstlendi. Belgeselin metni ve senaryosunda gazeteci ve yazar Zeynep Oral’ın imzası bulunuyor. Seslendirmesini Halit Ergenç’in yapıma katkıda bulunan diğer sanatçılar ise Selçuk Yöntem, Bergüzar Korel ve Mehmet Günsür.

Leyla Gencer: La Diva Turca belgeselinin, Nisan ayında 38. İstanbul Film Festivali’ndeki prömiyerini yaptıktan sonra ulusal ve uluslararası film festivallerinde izleyiciyle buluşacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler