Türk Pop Müziği'nin ünlü seslerinden Berkant şarkıları

Türk Pop Müziği’nin unutulmazlarından “Bay Samanyolu” Berkant, 30 Eylül Salı gecesi TİM Maslak Show Center’de düzenlenecek gecede anılacak.

Yayınlanma: 23.09.2014 - 10:41
Abone Ol google-news

Türk Pop Müziği’nin kilometre taşlarından Berkant, 30 Eylül Salı gecesi ölümünün ikinci yılında TİM Türker İnanoğlu Maslak Show Center’de yaklaşık bin 800 kişinin katılımı ile düzenlenecek görkemli bir organizasyonla anılacak. Step Organizasyon’un, Kral Pop ve Kral Pop Radyo Medya Sponsorluğunda gerçekleştireceği Berkant Anma Gecesi’nde sanat, iş, medya ve siyaset dünyasından tanınmış isimler bir araya gelecek.

Gece, Tan Sağtürk koreografisiyle gerçekleşecek olan dans gösterisiyle başlayacak; sunuculuğunu Çiğdem Tunç ile oyuncu Taner Rumeli yapacak. Metin Özülkü ve Orkestrası da gecede sahne alacak. Geceye katılmak isteyen Berkant sevenler, MyBilet üzerinden davetiye satın alabilecekler.

Berkant Anma Gecesi’nde, sanatçının yol arkadaşlarından Erol Büyükburç, Ersan Erdura, Güzin-Baha, Ercan Turgut, Salim Dündar, Metin Ersoy’un da aralarında bulunduğu Türk Pop Müziği’nin unutulmaz sesleri katılarak Berkant şarkılarını seslendirecekler. Kenan Doğulu başta olmak üzere günümüz müziğinin sürpriz isimleri de gecede sanatçının şarkılarını yorumlayacaklar.

1938’DEN 2012’YE BERKANT AKGÜRGEN…

Berkant Akgürgen, babası Hasan Akgürgen'in köy enstitülerindeki görevi sırasında Ankara'nın Hasanoğlan Köyü'nde 31 Aralık 1938’de doğdu. İlk ve orta öğretimine Hasanoğlan Köy Enstitüsü’nde başladı, Bilecik’te sürdürdü ve Denizli Lisesi’nde tamamladı. Müziğe olan tutkusu orta öğrenim yıllarında mızıkayla başladı, piyanoyla sürdü gitti.

Sahneye ilk çıktığında yıl 1957, mekan Ankara’da bir düğün salonuydu. Ona eşlik eden orkestra ise "Üstün Poyrazoğlu Orkestrası"ydı. Yine aynı yıl kurduğu "Jüpiter Kenteti" adlı müzik topluluğu ile gece kulüplerinde çalıştı. Berkant bu süreçte tanındı ve TRT Ankara Radyosu’nda program yapmaya başladı. Askerlik görevi sırasında bando takımında yer aldı, sonrasında ise İstanbul’a gelerek saksafon öğrenmek için kolları sıvadı.

YURDAER DOĞULU, VASFİ UÇAROĞLU; YOL ARKADAŞLARINDAN BAZILARI…

Berkant, 1964’de Yurdaer Doğulu ile orkestra kurarak müzik çalışmalarını hızlandırdı. 1965 yılında Vasfi Uçaroğlu Orkestrası'na solist olarak katılan Berkant,Teoman Alpay gibi ünlü sanatçılarla çalışan Berkant’ın zirveye çıkışı ise 1967’de ve “Samanyolu” şarkısıyla oldu.

1967 ile 1971 yılları arasında Türk sinemasında çok sayıda filmde rol alan Berkant, beste ve şarkı sözü uyarlaması, yazarlığı çalışmalarını hep sürdürdü.

Berkant’ı zirveye taşıyan Samanyolu şarkısının sözleri Teoman Alpay’a, bestesi ise Metin Bükey’e ait. Şarkı o kadar sevildi, o kadar söylendi, o kadar ünlendi ki; 1969 yılında ünü yurtdışına taştı. Hollandalı pop sanatçısı David Alexander Winter, Samanyolu’nu “Oh Lady Mary” adıyla seslendirdi ve şarkı Avrupa’da da gönülleri fethetti.

Samanyolu’nu dünyaya tanıtan sanatçı ise Patricia Carli oldu; şarkının yer aldığı plak 1968’de yüz binin üzerinde sattı ve Türkiye’de platin plak alan ilk plak oldu.

Son yıllarda akciğer kanseri teşhisi ile tedavi gören Berkant, 1 Ekim 2012 tarihinde aramızdan ayrıldı ve Karacaahmet Mezarlığı’na defnedildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler