Sarıkaya'da roma hamamı kazılarında üçüncü havuza ulaşıldı

Yozgat'ın Sarıkaya İlçesi'ndeki 3 bin yıllık Roma hamamı kalıntıları çevresinde 4 yıldır devam eden kazılarda üçüncü havuza da ulaşıldı. Yeni bulgulara ulaşılması nedeniyle kazı alanı her geçen gün biraz daha genişletiliyor.

Yayınlanma: 24.09.2014 - 12:54
Abone Ol google-news

 

Dönemin Roma Kralı tarafından, kızının cildindeki yaralardan kurtulmasını sağlamasının ardından halkın da şifa bulabilmesi amacıyla yaptırdığı belirtilen hamam kalıntılarını kurtarmaya yönelik 4 yıl önce Müze Müdürlüğü tarafından çalışma başlatıldı. Sarıkaya ilçe merkezi yerleşim alanları arasında kalan tarihi Roma hamamına ait surun çevresindeki diğer parçalarının da ortaya çıkartılmasına yönelik Yozgat Müze Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmalar esnasında, hamama ait büyük bir havuzun bulunduğu belirlenip, bilimsel kazılar yapılabilmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan izin istendi. Verilen izin doğrultusunda iki arkeolog gözetiminde yürütülen kazılar devam ettikçe yeni bulgulara ulaşıldı, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait izler ortaya çıkartıldı.

Roma ile birlikte Cumhuriyet dönemine kadar birçok medeniyet tarafından yerleşim alanı olarak kullanılan Sarıkaya'daki Roma hamamı çevresinde yürütülen kazılarda ortaya çıkartılan iki havuzun ortasında 'Cariye havuzu' olarak adlandırılan üçüncü havuza da ulaşılması, kazı alanın daha da genişletilmesini gündeme getirdi.
Yozgat Valisi Abdülkadir Yazıcı, Roma hamamının tüm kalıntılarının ortaya çıkartılması için gerekenin yapılacağını, gerek görülmesi halinde yeni istimlakların yapılıp, binaların yıkılabileceğini söyledi. Vali Yazıcı, "Geçen yıl ise büyük havuz ortaya çıkartılmıştı. Üç ayrı havuzun bulunduğu, sıcak suyu içerisinde olan Roma dönemine ait ikinci hamamın Sarıkaya ilçesinde olması önemli. Bu önemli bulgular değerlendirildiğinde Yozgat'ımızın kalkınmasında turizm sektörü lokomotif görevi üstlenebilir" dedi.
Vali Yazıcı, son olarak ortaya çıkartılan havuzun o dönemlerde Kral ve cariyeleri ile prenslerin, prenseslerin yıkandığı, üzeri açık yanları kapalı bir havuz olduğunu, bu havuzun yer aldığı alanda süs işlemeleri, heykeller gibi bulguların da çıkabileceğinin tahmin edildiğinin altını çizdi.
Sarıkaya'daki Roma hamamının bulunduğu şehrin jeotermal kaynaktan yararlanılarak yerden ısınma sistemine sahip olduğu da belirtildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler