‘Aidiyet’ alkışlarla karşılandı

Genç yönetmen Burak Çevik’in bir cinayetin itirafı ve ardındaki aşk hikâyesini anlattığı “Aidiyet” adlı filmin dünya prömiyeri 69. Berlin Festivali, namı diğer Berlinale’de önceki akşam gerçekleşti.

Yayınlanma: 11.02.2019 - 23:16
Abone Ol google-news

Festivalin sinemada yeni yaklaşımları ve deneysel yapımlarını öne çıkaran Forum bölümü direktörü Anna Hoffmann’ın sunduğu gecede yönetmen Burak Çevik’in yanı sıra yapımcılar Selman Nacar, Mustafa Uzuner ve Kerem Ayan, sanat tasarımcısı Dilşad Aladağ da sahnedeydi. Alkışlarla karşılanan gösterim sonrası seyicilerin sorularını yanıtlayan yönetmen Çevik, ailesinde işlenmiş bir cinayetten yola çıktığını ama yine de izleyicinin neyin, ne kadar gerçek veya kurgu olduğuna dair ipucu vermek istemediğini vurgulayarak “Oyuncaklı bir film yapmak istedim” dedi.

Öldürülen anneannesi ve bu cinayetin adından yargılanarak ömür boyu hapis cezasına çarptırılan teyzesi ve sevgilisinin öyküsünü keşfediyoruz. Filmin ilk bölümünde polis raporlarının tarafsızlığıyla okunan bir metin ve metinde sözü geçen mekânların bir nevi yeniden keşfi yani hatırlanması var, zaten Burak Çevik de bunu bir yap boz tarzında sunduğunu söyledi. Filmin ikinci bölümü ise aşk hikâyesinin başlangıcına yani iki sevgilinin tanıştığı ilk geceyye odaklanıyor. “Yargılayıcı değil, tarafsız bir film yapmak istedim, böylece kendi tarihimle yüzleşmek istedim” diyen Çevik, iki gencin havadan sudan başlayan ilk sohbetlerini anlatırken çok sevdiği Fransız sinemacı Eric Rohmer’den etkilendiğini söyledi: “Çok yüzeysel görünen, ama bu yüzeysellikte bir derinlik yakalayan anları tespit etmek istedim” dedi. Geçen yıl ilk filmi “Tuzdan Kaide” ile yine Forum bölümüne seçilen genç yönetmen Burak Çevik bu ikinci filmiyle Caligari ödülü için yarışıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler