Alpler veya Himalayalar değil Sümbül Dağı...

Hakkari’de hiç bir ev yoktur ki pencereden Sümbül Dağı görülmesin. Güneş, kente Sümbül Dağı’ndan doğuyor. Sabah uyanıyorsunuz, perdeyi aralıyorsunuz Sümbül Dağı. Maç yapıyorsunuz, pikniğe gidiyorsunuz, caddede turluyorsunuz dağ... Hakkari’nin neresine giderseniz gidin, kentte ne yaparsanız yapın dağ bütün heybetiyle tam karşınızda.

Yayınlanma: 22.02.2019 - 23:55
Abone Ol google-news

 

 

 

 

Sümbül Dağı eteklerindeki Merza stadyumunda futbol maçı...

Dağın eteklerindeki Gençlik Spor İl Müdürlüğü’ne ait Merza stadyumu Hakkari merkeze 5 dakika mesafede. Hakkari’de onu aşkın yerel futbol takımı ve yerel lig var. Her hafta Cumartesi ve Pazar günleri kendi aralarında bu sahada maç yapıyorlar. Saha her gün açık. Kent halkı da burada yürüyüş yapabiliyor.

“En yaşanılabilir yer”

Beden Eğitimi öğretmeni Gökhan Erdem, 26 yaşında. Hakkari’de doğmuş, büyümüş, okumuş. Üniversite için kentten ayrılmış. Sonra geri dönmüş. Hakkarispor’da futbol oynuyor. Kentin dağ manzarasını sorunca, “Bu soru artık kaderimiz gibi. Sormayan yok. Sümbül Dağı’yla iç içeyiz. Buralı olmayana şaşkınlık verebilir. Ama o bize biz ona çok alışkınız” diyor. Hakkari’yi bilmeyenlere şunları söylüyor: “Her ilde, her yerde olduğu gibi buranın da kendine has özellikleri, güzellikleri var. İnsanlar buraları gelip görebilirler. KPSS’de 88 puan aldım. Bölümümde Türkiye 44.’sü oldum. İlk tercihim Hakkari’ydi. Benim için dünyanın en yaşanılabilir yeri burası.”

 

 

 

 

6 ay kar

Kentte, kışın kar kalınlığı yaklaşık dört metreyi buluyor. Yılın en az altı ayı kayak yapmak mümkün. Hakkari merkeze 20 dakika uzakta, 2 bin 800 rakımında, Merga Bütan Kayak Merkezi var. Milli Eğitim, maddi durumu kötü, kayak sporundan habersiz çocuklar için kurslar düzenliyor. Her gün ilk ve orta okul çağındaki 50 çocuk, kayak merkezinde karın keyfini çıkarıyor. Üç saatlik genel eğitimle başlayan etkinlikler 17.00’ye dek sürüyor. Gökhan Erdem de atanmadan önce çocuklara kayak eğitimi vermiş. Erdem, “Hakkari’de kayak merkezine muazzam bir ilgi var. Çok başarılı sporcular çıkıyor. Cumartesi ve pazar günleri, pistte yer bulamıyorsunuz ki aynı şekilde kiralanacak kayak takımı da kalmıyor. 7 den 70’e herkes geliyor. Aileler bir tarafta piknik, bir tarafta da sporunu yapıyor. Tabii bazen de halay çekiliyor” diyor.

 

Fotoğraf tutkunları...

Hakkari, çevre illerden, başta fotoğraf tutkunları olmak üzere binlerce yurttaşın da ilgisini çekiyor. Ayrıca 3 bin 487 rakımlı Sümbül Dağı’na tırmanmak da mümkün. Yüz ölçümünün yüzde 87,5’i dağlardan oluşan Hakkari, ‘Dağların şehri’ tabirinin hakkını veriyor. Türkiye’nin ikinci en yüksek zirvesi de Hakkari’de. Cilo Dağları’ndaki, haritalardaki ismi Uludoruk, halk arasındaki ismi ise Reşko olarak bilinen tepenin doruğu da tam 4 bin 135 metre yükseklikte.

 

Festival var

3. Hakkâri Kar Festivali’de 3 Mart’ta yapılacak. Festivale katılmak isteyen yurttaşlar sabah saatlerinde Atatürk Kültür Merkezi önünde kalkacak araçlarla kayak merkezine ücretsiz ulaştırılacak, davetlilere öğle yemeği de ikram edilecek.

 Yılın 6 ayında kar, 3 ayında yağmur var. Sadece 3 ay güneş görebiliyoruz. Karlı geçen 6 ayı daha yaşanılabilir kılmak, sporla oluyor. Kayak, bizim için mükemmel bir uğraş oldu.

 

Fotoğraflar: Emin NOYAN

Gökhan Erdem

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler