‘Karanlığınızdan korkmuyoruz!’

2019 Duygu Asena Ödülü, yapılan törenle Cumartesi Anneleri’ne verildi. Ödül, Duygu Asena’nın kız kardeşi İnci Asena ve Pen Türkiye Yazarlar Derneği Başkanı Zeynep Oral tarafından, Cumartesi Anneleri’ni temsilen törene katılan Hasan Ocak’ın annesi Emine Ocak ve kız kardeşi Maside Ocak’a verildi.

Yayınlanma: 12.03.2019 - 23:21
Abone Ol google-news

PEN Türkiye Yazarlar Derneği’nin Cumartesi Anneleri’ne vereceğini duyurduğu 2019 Duygu Asena Ödülü, 11 Mart’ta Maya-Cüneyt Türel Sahnesi’nde yapılan bir törenle takdim edildi. Ödül, Duygu Asena’nın kız kardeşi İnci Asena ve Pen Türkiye Yazarlar Derneği Başkanı Zeynep Oral tarafından, Cumartesi Anneleri’ni temsilen törene katılan Hasan Ocak’ın annesi Emine Ocak ve kız kardeşi Maside Ocak’a verildi.

‘Belleksiz bir toplum’
Ödül törenine yazar Adnan Özyalçıner, yazar Tuncer Cücenoğlu, gazeteci yazar Sevin Okyay, yazar Emin Karaca, gözaltı kayıplarından Hasan Ocak’ın annesi Emine Ocak ve kız kardeşi Maside Ocak, Duygu Asena’nın kız kardeşi İnci Asena, PEN Türkiye Başkanı Zeynep Oral, yazar-şair Halil İbrahim Özcan, yazar Tülin Dursun ile “Cumartesi Anneleri” şiir kitabının yazarı Aydın Öztürk katıldı. PEN Türkiye ayrıca, Aydın Öztürk’ün “Cumartesi Anneleri” adlı şiir kitabını “Ayın kitabı” olarak belirledi.
Açılış konuşmasını yapan Zeynep Oral, PEN’in yaşamında Duygu Asena Ödülü’nün çok özel bir yeri olduğunu belirterek şu ifadelere yer verdi: “Bu ödül Duygu Asena adı üzerine ama bir kere kadın sorununa bunca yürekten sahip çıkan çok sevgili bir arkadaşımız olduğu için; ama aynı zamanda farkındalığı sürekli diri tuttuğu için özel... Ülkemizdeki toplum ne yazık ki çok belleksiz bir toplum oldu ve farkındalık hemen yok ediliyor, hemen unutturuluyor... Duygu Asena Ödülü’nü, bizler sağ olduça sürdürmekten yanayız.” Son 8 Mart eylemleri sırasında yaşananlara da değinen Oral, “Polisin giriştiği o saldırıdan daha acıtıcı ve daha vahşi olan birkaç gün sonra ülkenin en yetkili ağzının bunu nasıl saptırıp, bu kadınlar ezana karşı çıktılar, bayrağı lanetlediler, dine sövdüler diye bir demeç vermesi oldu. Bu ülkede kadına karşı şiddet neden artıyor diye bence hiç düşünmeyelim, cevabı hepimiz biliyoruz” dedi.

‘Anneler İlahisi’
Duygu Asena Ödülü’nün Cumartesi Anneleri’ne verilme gerekçesini okuyan Oral, Gülten Akın’ın polis tarafından dövülerek öldürülen genç gazeteci Metin Göktepe için yazdığı “Anneler İlahisi” şiirini paylaştı. Gerekçeli kararda “Metin’in annesi, Hasan’ın annesi, bazılarının ablası, kız kardeşi, babası, hepsi; yakınlarını, yitiklerini, gidip de dönmeyenleri, bir daha haber alınamayanları, işkencede, gözaltında kaybedilenleri, bir gece yarısı götürülenleri, faili meçhule gidenleri, yargısız infaz edilenleri, dirisi değil ölüsü bile bulunamayanları arıyor onlarca yıldır...

PEN ödülünü özellikle bir kadın direnişi olarak öne çıkan ve süren Cumartesi Anneleri’ne sunmak hem doğal hem de çok anlamlı olur diye düşündük.

Duygu Asena Ödülü’nü, kayıpları kayıbımız, acıları acımızdır duygusuyla, yılmaz Cumartesi Anneleri’ne saygıyla, hayranlıkla sunuyoruz” sözleri yer aldı.

‘Korkmayın’
Ödülü Cumartesi Anneleri adına, gözaltında kaybedilen Hasan Ocak’ın annesi Emine Ocak ve kız kardeşi Maside Ocak aldı. Törende konuşan Maside Ocak, şunları söyledi: “Türkiye’de kadın hak ve özgürlüklerinin kamuoyunun gündemine gelmesine öncülük eden Duygu Asena adına verilen bu ödülü almak, baskı altında olduğumuz bir dönemde güzel bir dayanışma ifadesi oldu. Cumartesi Anneleri bir hafıza eylemidir, kaybedilmiş sevgilinin, evladın, kardeşin hatırasını yaşatma ısrarıdır. Ülkemizin üzerinde ağır bir karanlık var ve bu hepimizi derinden etkiliyor, Duygu Asena’nın ‘Korkmayın, yaparsınız. Ruhunuzda o tutsaklığı duymayın yeter’ önermesi bugün bizim de konuşmamızı bitiriş cümlemiz olsun. Karanlığınızdan korkmuyoruz, adalete ve hakikate ulaşmayı başaracağız Cumartesi Anneleri olarak.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler