'Sansürlü' Altın Portakal'da perde 'Barışa' açıldı

51. Antalya Altın Portakal Film Festivali sans ürün gölgesinde Kobani gündemiyle başladı.

Yayınlanma: 11.10.2014 - 00:52
Abone Ol google-news

Sansür tartışmaları ve iptal edilen belgesel film yarışmasıyla başlayan 51. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin dün geceki açılış töreni Kobani gündemi nedeniyle barış dilekleriyle gerçekleştirildi.

Gecede sansür kriziyle ilgili yorum yapılmadı. Kobani gündemi nedeniyle konuşmalarda dünya barışı dileğinde bulunuldu, kültür-sanatın iyileştirici gücüne inançla perdenin açık tutulması vurgulandı.

Açılışta konuşan Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkanı, aynı zamanda festival başkanı Menderes Türel, Türk sinemasının usta isimlerini andı. Sunuculuğunu Korhan Abay’ın üstlendiği gecenin açılış konuşmasında Kobani gündemine  değinen, festivalin sansür skandalıyla ilgili de doğrudan bir yorumda bulunmayan Türel, “Yanı başımızda, sınırda insanlık dramı yaşanıyor. Halkın, sanatın sevgisine ihtiyacı var. Bu yüzden bugün perdelerin kapanma günü değil, sanatçıların dışarıdaki ateşe su dökeceği gün. Gündelik tartışmaların üzerine çıkıp festivale katılan sanatçılara teşekkür ederim. Bugün küçük gerekçelerle küsme günü değil. Acı olaylar yaşanıyor, sanatçıların dışarıdaki ateşe su dökme günü” dedi.

Gecede festivalin onur ödülleri sunuldu. Bu yıl, Altın Portakal ödüllü “Bozuk Düzen” başta olmak üzere çok sayıda filmde senarist, yönetmen ve oyuncu olarak görev alan tiyatro sanatçısı Haldun Dormen ödülünü Filiz Akın’ın elinden aldı. Dormen “Yıllarını tiyatroya vermiş bir adam olarak sinema beni unutmadığı için teşekkürler” diye konuştu. Ödülünü Fatma Girik’in elinden alan oyuncu Nilüfer Aydan ise “Ödülümü barış, sevgi ve sevgili liderimiz Atatürk için alıyorum” dedi.

Festivalin direktörü Elif Dağdeviren ise “Düşman Yolları Kesti” gibi Türk sinemasının çok sayıda klasiğinde imzası olan yazar Tarık Dursun K.’nın kızına ödülü takdim etti.

Festivalde Oscar’lı oyuncu Ellen Burstyn’e de Yaşam Boyu Onur Ödülü verildi. Ödül verilen set emekçisi “Godzilla” lakaplı Selahattin Geçgel ise “Bu
ödülü bütün emekçiler için alıyorum” diye konuştuktan sonra sahneye uzanarak sinemacıları selamladı. Geçgel sinemacılar tarafından ayakta alkışlandı. Açılış töreninde ulusal yarışma filmlerine de özel bir tanıtım yapıldı. Altın Portakal için yarışacak olan filmlerin her biri, sinema dünyasının önde gelen isimlerinin sunumlarıyla seyirciye tanıtıldı.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler