Bol yıldızlı filmler festivalde

İKSV’nin 38. İstanbul Film Festivali 5-16 Nisan’da izleyiciyle buluşacak. Yarışma filmleri dünkü basın toplantısında duyuruldu.

Yayınlanma: 13.03.2019 - 22:49
Abone Ol google-news

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen, Türkiye’nin en büyük sinema etkinliği İstanbul Film Festivali, bu yıl 38. kez sinemaseverlerle buluşmaya hazırlanıyor. 5-16 Nisan tarihleri arasında yapılacak 38. İstanbul Film Festivali’nde filmlerin yanı sıra söyleşiler ve atölyeler gibi birçok etkinlik yer alıyor. 38. İstanbul Film Festivali’nin programı dün sabah İKSV’nin Resmi Konaklama Sponsoru The Marmara Taksim’de düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı. Toplantının açılış konuşmasını İKSV Genel Müdürü Görgün Taner yaptı. İstanbul Film Festivali direktörü Kerem Ayan ise festival programı ve etkinlikleriyle ilgili ayrıntılı bilgileri aktardı ve yarışmalarda yer alan filmleri açıkladı. Ayan ayrıca Ulusal Yarışma’da hiçbir kadın yönetmene yer verememelerinin nedeni olarak da kadın yönetmenlerden sadece bir başvuru almalarını gösterdi.

Kerem Ayan’ın ardından Köprüde Buluşmalar Yöneticisi Gülin Üstün, festival kapsamında bu yıl 14. kez sinemacıları bir araya getirecek Köprüde Buluşmalar ortak yapım platformu hakkında bilgiler aktardı.

Efsane yönetmen Stanley Kubrick’i ölümünün 20. yıldönümünde özel bir bölümle anacak olan festival, afişinde de Kubrick’in en kült filmlerinden “Otomatik Portakal”daki Alex karakterine gönderme yapıyor. Festivalin afiş görselleri ve iletişim tasarımı TBWA\İstanbul ve Berlinli sanatçı, fotoğrafçı, yönetmen ve yazar Sebastian Bieniek işbirliğiyle hazırlandı.
Bu yıl festivalin açılış filmi, “Fransız tiyatrosunun prensi” lakaplı, dramaturg, oyuncu ve oyun yazarı Alexis Michalik’in son filmi “Edmond”.

İstanbul Film Festivali’nin Uluslararası Yarışma bölümünde festivalin büyük ödülü Altın Lale için, “sinemaya yeni bakışlar” temasını izleyen filmler yarışıyor. Uluslararası Yarışma bölümünde 10 ülkeden 12 film yer alıyor.

Galalar’da ise bu yıl gösterilecek filmler arasında İngiliz tiyatro ve sinemasının üretken isimlerinden Kenneth Branagh’ın, Shakespeare’in kendi hayat hikâyesinden bir kesiti sinemaya aktardığı, oyuncu kadrosu Ian McKellen, Judi Dench gibi ünlülerle dolu “Hepsi Gerçek” yer alıyor.
2017’de üç dalda Oscar kazanan Barry Jenkins’in yeni filmi “Sokağın Dili Olsa” ve İrlandalı yönetmen Neil Jordan’ın başrollerini Isabelle Huppert ile Chloë Grace Moretz’in paylaştığı psikolojik gerilim “Greta” da Galalar arasında yer alıyor. François Ozon’un şubat ayında Berlin Film Festivali’nde Jüri Büyük Ödülü’nü kazanan son filmi “Yüzleşme” de izleyiciyle buluşacak. Festival biletleri 23 Mart Cumartesi günü 10.30’dan itibaren satışa çıkacak. 

Ana sponsor yine yok

En son 2017 yılında ana sponsorsuz düzenlenen İstanbul Film Festivali’ne bu sene de ana sponsor bulunamadı. İKSV Genel Müdürü Görgün Taner ana sponsor eksiğiyle ilgili sorumuzu şöyle yanıtladı: “Kültür-sanat alanında özel sektör desteği büyük önem taşıyor. Özel sektör kuruluşlarının üstlendikleri sponsorlukları uzun dönemli bir kültürel yatırım ve stratejik ortaklık olarak görmesi gerekiyor; ancak bu şekilde bu birliktelikler her iki taraf için de tam anlamıyla başarıya ulaşabiliyor. Kültür-sanat yaşadığımız kente değer katıyor... Oysa ekonomik sıkıntı dönemlerinde ilk önce sanat ve kültür faaliyetlerine verilen desteklerden kısılıyor. Bu da biraz çelişkili oluyor.”

 

Ulusal Yarışma

Ulusal Yarışma’da Altın Lale Ödülü için 9 film yarışacak. Jüri ayrıca toplam 9 dalda ödül verecek. En İyi Film 150 bin TL, En İyi Kadın ve Erkek Oyuncu da 10 biner TL ile ödüllendirilecek. Onat Kutlar anısına verilecek Jüri Özel Ödülü’nü kazanan filmin yapımcısına 50 bin TL verilecek. Anadolu Efes ise En İyi Yönetmen ödülüne layık görülen isme 50 bin TL takdim edecek. Ulusal Yarışma bölümünde yer alan filmler: “Nebula” - Tarık Aktaş, “Kız Kardeşler” - Emin Alper, “Aden” - Barış Atay, “Kardeşler” - Ömür Atay, “Güvercin Hırsızları” - Osman Nail Doğan, “Görülmüştür” - Serhat Karaaslan, “İçerdekiler” - Hüseyin Karabey, “Saf” - Ali Vatansever, “Yuva” - Emre Yeksan.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon