Ünlü fotoğrafçı Bruno Barbey’in ‘My Morocco’ sergisi Leica Galeri’de açıldı

Yapı Kredi bomontiada’da kurulan Leica Galeri İstanbul, 2019 yılının ilk sergisinde Magnum fotoğrafçısı Bruno Barbey’i ağırlıyor.

Yayınlanma: 16.03.2019 - 21:47
Abone Ol google-news

Sanatçının katılımıyla 14 Mart tarihinde gerçekleştirilen açılış davetine fotoğraf severler yoğun ilgi gösterdi. 1964 yılında bu yana Magnum Fotoğraf Ajansı’na üye olan, 1992-1995 yılları arasında ise ajansın başkanlığını yürüten Barbey’in “My Morocco / Benim Fas’ım” başlıklı sergisi, Fotografevi işbirliğiyle 25 Mayıs’a kadar görülebilir.

50 yılı aşkın süredir beş kıtada fotoğraflar çeken sanatçıyla bir araya geldik. Sergi fikrinin nasıl ortaya çıktığını ve fotoğrafların ne anlam ifade ettiğini şöyle anlatıyor usta fotoğrafçı: “Ben Fas’ta doğdum. 12 yaşına kadar da orada yaşadım. Fotoğrafçı olmaya karar verdiğimde Fas’a geri dönüp orayı fotoğraflama projem de vardı. Birçok defa gidip geldim, 30 yıl boyunca aralıklarla çektiğim fotoğraflar bu sergide yer alıyor.” Fas’taki Fes şehrinin favori şehirlerinden biri olduğunu söyleyen Barbey, yüzyıllardır değişmeyen bu şehri fotoğraflamış. Barbey, şehir “canlı bir müze gibi” diyor. Sergide yer alan fotoğraflardan bazıları da bu şehre ait. Türkiye’de Fas ile sergi açmanın fikrinin ise kültürel yakınlıktan kaynaklandığını ve bazı insanların Fas’ı ziyaret etmesini sağlayabileceğini ifade ediyor Barbey.



‘Mesafe koymuştum’

78 yaşındaki usta isim Nijerya, Kamboçya, Vietnam, Bangladeş ve birçok Ortadoğu ülkesinde iç savaşlar ve ayaklanmaları takip eden bir fotoğrafçı, ancak kendini savaş fotoğrafçısı olarak görmediğini söylüyor. Nedenini ise “Magnum’dan önce fotoğraf muhabirliği yapmıyordum. Magnum’daki fotoğrafçıların çoğu iki yönlü, dünyada meydana gelen tarihi olayları da fotoğraflıyorlar, başka uzun süreli işler de ortaya koyuyorlar. O yüzden savaş fotoğrafları da çektim. Ama ben kendimi savaş fotoğrafçısı olarak tanımlamıyorum” sözleriyle açıklıyor.

Son yıllarda İstanbul’a sıkça yolu düşen fotoğrafçının 2010 yılında “Bruno Barbey’nin İstanbul’u” isimli bir sergisi açılmıştı. Serginin Yapı Kredi Yayınları’ndan bir de kitabı çıkmıştı. İstanbul’a olan ilgisini sorduğumuzda, “Çok fazla gelirdim, evet. Ama politik şartlardan ötürü biraz mesafe koydum” yanıtını veriyor Barbey. Ancak İstanbul’la ilgili fotoğraf çalışmalarını tamamlamak, bunun için de İstanbul’a daha fazla gelmek istediğini de belirtiyor. “İstanbul benim en sevdiğim şehirlerden biri” diyen Barbey, diğer sevdiği şehirler arasında Rio de Janeiro, Şangay, Hong Kong’u sayıyor. Fransız Ulusal Liyakat Nişanı sahibi sanatçı günümüzde ağırlıklı olarak Çin’de fotoğraf çekiyor ve yeni bir proje üzerinde çalışıyor.



2018’in ekim ayında hayatını kaybeden usta fotoğrafçı Ara Güler’le uzun yıllar önce tanışan Barbey, Güler’i de anarak onun misafirperverliğinden ve cömertliğinden bahsediyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler