In Hoodies yeniden ses veriyor: 'Recalibrated Expectations'

Türkiye bağımsız müzik sahnesinin ve Londra semalarının üretken ismi Murat Kılıkçıer, sahne adıyla In Hoodies 2016 yılında yayınladığı ilk albümü "A Lunar Manoeuvre" ardından ikinci uzunçaları "Recalibrated Expectations"ı 1 Mart'ta Xgergedan etiketiyle paylaştı. Murat'ın, içinde yaşadığı toplumu ve kendisini ne kadar incelikli ve farkında olarak dinlediğini hemen anlayabileceğiniz "Recalibrated Expectations"ı, çarpıklaşan anılarımızı, dönüşen müzik piyasasını konuştuğumuz samimi sohbeti In Hoodies dinlerken okumanızı öneririm.

Yayınlanma: 19.03.2019 - 20:44
Abone Ol google-news







Man Down, Elif Demir

In Hoodies adıyla müzik yapmaya 2015 yılında bir single la başlıyor Murat, geçen yıl paylaştığı "Circling the Cage" EP'si ve "Coo Coo" isimli teklisi de şahane. İlk albümde çalıştığı ekibin şarkı ve albüm yapmasına vesile oluyor, o dönem bazı demolarını İngiltere'de; 90'larda The Verve albümü "Urban Hymns"le tanınan ve o albümle en iyi prodüktör ödülü alan Chris Potter'a gönderiyor. İlk albümün kayıtlarında Ian Brown'un prodüktörü Tim Wills'den, Ocean Color Scene'in basçısı Damon Minchella'ya kadar birçok isimle çalışan In Hoodies ikinci albümde ise yerli sahneden isimlerle sürdürüyor yolculuğunu. Davulların büyük bölümünü Berke Can Özcan çalıyor, Berkan Tilavel'in de tek şarkıda kaydı var. Perküsyonlarda Tunç Çakır, bas gitarda Feryin Kaya, gitarda Todd Gibson, çelloda Yasemin Özler, tuşlularda Burak Irmak'ın dahil olduğu albüm kayıtlarının çoğu Mahmut Albulak'ın stüdyosunda; vokal kayıtları ise İngiltere'de Chris Potter'la yapılmış. "Recalibrated Expectations" için illüstratör Mert Tügen de çok güzel çizgiler üreterek her şarkı için bir GİF hazırlamış, albümün ilk klibi "Man Down"un videosu ise illüstratör Elif Demir'e ait. Yaptığı şarkıları görsel bir ifadeye dönüştürmek istemesinin sebebini In Hoodies anlatsın: "Başka formlarda üreten insanlarla iş birliğine girebilmek; şarkıların başka kişilerdeki yansımalarını görebilmek ve ortak bir şeyler çıkarabilmek çok sevdiğim ve yapmaya çalıştığım bir şey. Bir yandan müzisyenin veya grubun kendi görüntüsünün ön plâna çıkmasındansa başka sanatsal ifadelerle gösterebilmek, paylaşabilmek bence değerli."

Eve özlem

Murat Güzelgün'ün çarpık evlerden oluşan ve albüm kapağında yer alan maket tasarımı, albümdeki sözleri de etkilemiş. Hem eve, belli odalara, alanlara kapanmaktan hem de bir çeşit eve özlemden bahseden albümün oluşma sürecini ise şöyle anlatıyor: "Bu benim bireysel olarak yaşadığım ve hissettiklerimin dışında, genel olarak yaşadığımız büyük değişimle de ilgili; sokakların, şehirlerin, ülkelerin, dünyanın yaşadığı değişim ve sürekli hareket hâli... Pek çok insanın gitmek istemesi ya da gitmek zorunda kalması, göç, iltica gibi konular çok kafamı meşgul ediyordu ve hepimizin de etrafında aslında. Bir yandan sürekli çarpıklaşan bir hayatın içerisinde yaşarken sanki kendi duygularımız, kendi sosyal yaşamımız hatta kendi anılarımız bile çarpıklaşıyor gibi geliyor. Kapaktaki ve Murat Güzelgün'ün yaptığı maketlerdeki ifade, hem artık adapte olamadığımız bir dış yaşamı ifade ediyor benim için, hem de geçmişte olan hatırlamak istediğimiz ama tam haliyle hatırlayamadığımız yapıları, anıları, deforme olan kimliğimizi anlatıyor."

Paylaşım sağanağı

Ana akımın dışında üreten müzisyenlere, gruplara, projelere belli destekler sağlayan Red Bull Türkiye aracılığıyla çıkan albüm, o süreçte In Hoodies'in ürettiği şeyi paylaşma ve insanlara iletme noktasında aklını meşgul etmeye başlamış: "Müziğin nasıl iletilebileceği kafamı sürekli meşgul eden bir şey ama insanlara nasıl iletilecek düşüncesiyle üretmemeye, onu kafamda biraz ayrı tutmaya çalışıyorum. İnsanlar genelde dijital müzik platformlarından müzik dinliyorlar; müzikle bağ kurmak ve müziğe ayrılan zaman, dikkat süresi, aynı şekilde müzisyenle bağ kurma biçimleri de çok farklılaştı. Dijital programlar kolay ulaşılır gibi görünse de başka değişkenler var; orada da maddi güç ön plana çıkabiliyor, yine tanıtım gücü, firmaların, müzisyenlerin veya arkasındaki diğer etkenlerin gücü daha çok insana yayılmasını ve aslında şarkının, müziğin, albümün farklı konumlanmasını sağlayabiliyor. Binlerce şarkı yükleniyor, dolayısıyla bu sürat içerisinde sizin için anlamlı müzikleri bulabilmek dijital fırtına içerisinde çok zor. Bir çeşit paylaşım sağanağı gibi ama doğru şeye temas edebiliyor musunuz hiçbir zaman bilmiyorsunuz, ben de bilmiyorum."

Ön kabullerin uzağında

Temelde herkes gibi kendisinin de olabildiğince üretebilmek, birileri için bir şey ifade eden şeyler yapabilmek ve olabildiğince paylaşabilmek istediğini söylüyor In Hoodies ve ekliyor: "Kimi ön kabuller rahatsız ediyor; hangi müziğin nerede ne ifade edeceği, nerede nasıl tutacağı ya da tutmayacağı gibi şeyler. Biraz onlardan bağımsız buradaki korkunç yetenekli pek çok müzisyen var olabildiğince onlarla bir araya gelerek bir şeyler yapmak istiyorum. Daha kolay üretilen, daha kolay tüketilen, daha çok kitleye ulaşabilecek şeyler daha çok kanallara açılıyor ve, daha kolay paylaşılır hale geliyor. Bizim de sanırım yaşadığımız yerde son zamanlarda olan o, vakit geçirmeye yönelik üretimin hep daha ön planda olması... Bu anlamda eğlence kültürünün de çok değiştiğini fark ediyorum. Genel olarak etkinliklere, festivaldeki seçkilere baktığımızda şu kadar sattı sold out oldu gibi şeylerle karşılaşıyoruz. Ben de gördüğüm kadarıyla, biraz vasatın taçlandırıldığını düşünüyorum aslında. Ama insanlar temelde şurada yanılıyorlar, bunun kültürel bir karşılığı, bir etkisi olmadığı noktasında. Bir işin çok dinleniyor olması aslında bir şey değiştirmiyor, söylenen sözün kültürel etkisi daha önemli olan.. Bu sadece vakit geçirtiyorsa, eğlendiriyorsa, atıllaştırıyorsa, tırnak içinde aptallaştırıyor ya da kabalığı özendiriyorsa, şiddeti özendiriyorsa bunun çok büyük bir karşılığı var..."

Lansman bugün!

Biraz bilinen konser alanlarının dışında bir mekân olmasını isteyerek, biraz da albümün yapısını düşünerek; dinlediğinizde hissedeceğiniz sığınma, barınma, barınak evi arama duygusunu karşılayacak bir mekân seçmiş In Hoodies lansman için. "Recalibrated Expectations"ı bu akşam 20.00'de All Saints Moda Kilisesi'nde canlı canlı tadabilirsiniz, orada görüşürüz!andex.Mail mobil uygulamasından gönderildi

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler