Bir umuttur İstiklal

İş Bankası Müzesi’nde bugün açılan “İstiklal” sergisi, 1000’e yakın fotoğraf, belge, film ve obje ile Milli Mücadele’yi yeni kuşaklarla buluşturuyor. Sergiyle Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah arkadaşlarını, Milli Mücadele’nin isimsiz kahramanları olan Anadolu insanını bir kez daha anıyoruz.

Yayınlanma: 25.03.2019 - 23:01
Abone Ol google-news

Kimileri ısrarla unutturmaya, çarpıtmaya, bulandırmaya kalksa da Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde verilen ve büyük fedakârlıklarla nihayete eren Milli Mücadele, bundan tam 100 yıl önce başladı. 19 Mayıs 1919’da Mustafa Kemal’in Samsun’a ayak basışını sembolik bir başlangıç noktası olarak kabul ettiğimize göre şu sıralar tam da 100. yılını idrak etmeye hazırlandığımız bu olağanüstü hadiseyi bir kez daha anmak, neden ve sonuçları üzerinde kafa yorarak günümüze dair söylemlerde bulunmak için doğru bir zamandayız.

İşte İş Bankası Müzesi’nde bugün açılan “İstiklal” başlıklı sergi de bunu yapıyor ve 1000’e yakın fotoğraf, belge, film ve obje ile Milli Mücadele’yi yeni jenerasyonlarla buluşturuyor. Bu buluşmadan muhtemel bir farkındalık, geleceğe dair bir umut ve tarihsel bir süreklilik çıkarıp çıkarmamak elbette bizlere kalmış.

İnteraktif uygulamalar
İş Bankası Müzesi’nin Eminönü’ndeki binasının alt katında yer alan “İstiklal: Milli Mücadelenin 100. Yılı” başlıklı sergi, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah arkadaşlarını, Milli Mücadele’nin isimsiz kahramanları olan Anadolu insanını bir kez daha saygı ve minnetle anmak üzere hazırlanmış.

Küratörlüğünü İzzeddin Çalışlar’ın üstlendiği ve Prof. Dr. Haluk Oral’ın danışmanlığında hazırlanan sergi, “On Yıllık Savaş”, “Mütareke ve İşgal”, “Direniş ve Kuvayı Milliye”, “Düzenli Ordu ve Sathı Müdafaa”, “Hukuk ve Taarruz”, “İstiklal ve Cumhuriyet” olmak üzere altı bölümde bilgi ve belgeleri ziyaretçilere aktarıyor. İnteraktif uygulamaların da yer aldığı ve özel bir çevre düzenlemesiyle izleyiciyle buluşan serginin tasarımı da bir hayli etkileyici. Birçoğu Pathé, BBC, Gaumont gibi yabancı kaynaklardan devşirilen belgesel görüntülerden tutun da, Milli Mücadele yıllarından kalma gerçek silah ve mühimmatın, hatta cephane sandıklarının da sergilendiği müzede, dönemin ruhunu çok doğru bir şekilde yansıtan devasa fotoğraflar ziyaretçileri gerçek bir zaman yolculuğuna çıkarıyor.

Kahramanlara saygı

Serginin açılışında düzenlenen basın toplantısında konuşan İş Bankası Kurumsal İletişim Koordinatörü Suat Sözen, Milli Mücadele’nin 100. yılında tarihe not düşecek ve yeni nesillerin kendilerine miras bırakılan Cumhuriyetimizin hangi zorluklarla kurulduğunu bir kez daha kalpten hissedecekleri böylesine anlamlı ve kapsamlı bir sergiyi açmaktan büyük onur duyduklarını vurguladı. 
Sözen, “İstiklal sergisi, Cumhuriyetimizin ve Bankamızın kurucusu Büyük Önder Atatürk ve silah arkadaşları ile bu mücadeleye katılan 7’den 70’e tüm isimsiz kahramanları bir kez daha anmak üzere hazırladığımız bir sergi... Bugüne kadar 1.2 milyonu aşkın ziyaretçiye evsahipliği yapan Müzemizde birçok sergi gerçekleştirdik. Tarihe yön veren bir döneme ışık tutan İstiklal sergisinin, büyük bir ilgiyle karşılanacağını ve ziyaretçilerimizin hafızalarında Milli Mücadele’ye dair önemli izler bırakacağına inanıyoruz” dedi.

“İstiklal” sergisi, sene sonuna kadar Eminönü’ndeki Türkiye İş Bankası Müzesi’nin giriş katında gezilebilecek. Girişi ücretsiz müze, pazartesi günleri hariç, her gün 10.00 - 18.00 saatleri arası ziyarete açık.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler