Bozcaada'nın imara açılan zeytinlikleri BIDEF'te

Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali ekoloji konusunda ciddi ve bağımsız bir platform yaratılmasına öncülük etmek için yola çıkıyor. Festivalin en önemli konusu ise imara açılan zeytinlikler...

Yayınlanma: 19.10.2014 - 16:02
Abone Ol google-news

30 Ekim – 2 Kasım 2014 tarihleri arasında ilk kez düzenlenecek olan Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali’nin ödül heykelciklerini heykeltraş Erim Bayrı tasarladı. Ekoloji temalı heykelcikler her yıl farklı bir sanatçının elinden farklı bir doğal malzemeden tasarlanacak. Ayrıca festival kapsamında düzenlenecek zeytin temalı panelle, zeytinlik alanların imara açılması sonucunda bölge ekolojisi ve Türkiye’nin zeytin ekonomisinin karşılacağı olumsuz etkiler de konuşulacak.

Üretiminde de ekoloji temasından uzaklaşmayan Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali’nin ödül heykelcikleri her yıl farklı doğal bir malzemeden farklı bir sanatçı tarafından tasarlanacak. Böylelikle heykelciklerin özgün ve tek olması sağlanacak.


BIFED’de Dünya Prömiyerleri

22 ülkeden geniş bir katılımın gerçekleştiği BIFED’de birçok filmin dünya, uluslararası ve ulusal prömiyereler de yapılacak.  

Yarışma filmlerinden yönetmenliğini Marianna Francese, Jaad Gaillet’in üstlendiği “Tarlabaşı ve Ben”, Margaret Bong’un yönettiği “Weight of Salt (Tuzun Ağırlığı)”, Eduardo Chibas’ın yönetmenliğini yaptığı  “Bye, Bye, Barcelona (Bay, Bay, Barselona)”, Sinem Yılancı ve Sertan Ünver’in filmi “Oak and Scott: Pausing at High Speed (Oak ve Scott: Yüksek Hızda Duraklamak)”, Hazal Tüfekçi’nin “Babalar Grubu” ve Eda Elif Tibet’in “Hey Geçi” filmlerinin Dünya Prömiyerleri gerçekleştirilecek.

Uluslararası prömiyerini BIFED’de yapacak “Hands on: Women and Climate Change” belgeselinin yanı sıra bir çok belgesel film de Türkiye’deki ilk gösterimini Bozcaada’da yapacak.

IDFA, Berlinale, Vienale, Sundance gibi dünyanın birçok önemli festivallerinde finale kalmış veya ödül almış 170 film arasından 20 filmin yarışma finalisti olarak seçildiği BIFED, Joel Bakan’ın yazdığı ve Mark Achbar ve Jennifer Abbott’un yönettiği dünyanın en fazla ödül kazanan belgesellerinden biri olan “The Corporation” filmiyle 30 Ekim 2014 Perşembe günü başlayacak. Festivalde yarışma filmlerinin yanı sıra 30 film daha sinema severlerle buluşacak.

İmara açılan zeytinlikler panelde tartışılacak

Festivalde üzüm ve bağcılık ile zeytin temalı paneller de gerçekleştirilecek. Üzüm ve bağcılık paneli 1 Kasım Cumartesi günü 14:30’da, zeytin paneli ise 2 Kasım Pazar günü 12:30’da Tariş Yönetim Kurulu Başkanı  Cahit Çetin, CNN Türk’te yayınlanan Para Dedektifi Programı Yapımcısı Cem Seymen, CHP’nin Çevreden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Şafak Pavey ile yazar ve şair Sefa Taşkın’ın da katılımıyla düzenlenecek. Her iki panel de Zübeyde Hanım Parkı’nda yapılacak. Böylece festival kapsamında imara açılan zeytinlik alanların geleceği tartışılırken, bu değişikliklerin bölge ekolojisine ve bölgedeki zeytin üretimine getireceği olumsuz etkiler masaya yatırılacak.

BIFED’de çocuklar için özel gösterimler

Bozcaadalı çocukları festival içine çekebilmek, belgesel film sevgisini, çevre bilincini verebilmek adına festival kapsamında çocuklara özel belgesel gösterimleri yapılacak. Bozcaada için büyük önem taşıyan, çocuk, gençlik ve çevre konularında Ada’nın en bilinen ve sevilen karakterlerinden biri, ağustos ayında kaybettiğimiz Anke Atamer adına “Anke Atamer Çocuk Filmleri Programı” hazırlandı. Böylece Anke Atamer’in adı da festivalde yaşayacak.

Bilgi için:
[email protected]
[email protected]


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler