Gökmen’e soruşturma

Kültür ve Turizm Bakanlığı Rengim Gökmen’i görevden almakla yetinmedi; 2.5 ay sonra bir de hakkında soruşturma başlattı...

Yayınlanma: 26.10.2014 - 21:52
Abone Ol google-news

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın, Devlet Opera ve Balesi (DOB) Genel Müdürlüğü ile Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO) Müzik Direktörlüğü görevinden aldığı Rengim Gökmen hakkında, aylar sonra, devlete bağlı sanat kurumlarını yok ettiği eleştirisi ile karşılanan Türkiye Sanat Kurulu (TÜSAK) Yasa Tasarısı Taslağı ile ilgili “sosyal medya dahil yaptığı tüm açıklamalarla kurum sanatçılarını ‘galeyana getirdiği’ ve DOB’un bölge müdürlerini ‘TÜSAK’a hayır’ bildirisine imza attırmaya zorladığı” gerekçesiyle soruşturma başlatıldığı öğrenildi.

7 yıl boyunca DOB Genel Müdürü olarak görev yapan Gökmen, 25 Temmuz’da, Bodrum Bale Festivali’ndeyken bakanlığa çağrılmış ve kendisine görevden alındığı tebliğ edilmişti. Gökmen’in görevden alınmasının nedeninin, TÜSAK karşı ağır eleşterileri ve tüm sanat kurumları ile birlikte “TÜSAK’a hayır” bildirisini imzalaması olduğu belirtilmişti. “TÜSAK’a hayır” bildirisine, geçen sanat sezonunda, Gökmen ile birlikte dönemin genel müdür yardımcıları Şadi Erdoğan, Nilgün Çelebi, dönemin Ankara DOB Müdürü Aykut Çınar, İstanbul DOB Müdürü Suat Arıkan, İzmir DOB Müdürü Aytül Büyüksaraç, Mersin DOB Müdürü Erdoğan Şanal, Antalya DOB Müdürü Kenan Korbek ve Samsun DOB Müdürü Volkan Kıran da imza atmıştı. Gökmen’in görevden alınmasının ardından da müdürler ya tek tek istifa etmişti, ya da görevden alınmışlardı. Gökmen de “bakanlığın sürgün yeri” olarak da bilinen Strateji Geliştirme Başkanlığı’nda “uzman” kadrosunda görevlendirilmişti.

CSO’ya atandı ama...

Gökmen, yaklaşık 2.5 ay süresince Strateji Geliştirme Başkanlığı’nda görev yaptıktan sonra kısa süre önce CSO’da yeniden görevlendirildi. Ancak bu görevlendirme “orkestra sanatçısı” olarak yapıldı. Cumhuriyet’in edindiği bilgiye göre, Gökmen’in bu şekilde CSO’ya atanması 1957 yılında çıkarılan “CSO Kuruluşu Yasası”na “aykırılık” teşkil ediyor. Çünkü yasaya göre CSO’da“orkestra sanatçısı” kadrosu bulunmuyor. İlgili maddelerde, kadrolar, “konsertmaisterler, çello solisti, keman, viyola, çello, kontrbas, flüt, obua, klarnet, fagot, korno, trompet, trombon, bateri, harp grup şefliği ve enstrüman üyeleri” şeklinde sıralanıyor. Söz konusu görevlendirmeler de yine CSO’nun yasasına göre “sınavla” belirleniyor. Gökmen’in atamasında ise“herhangi bir görev tanımı” yapılmıyor. Gökmen’in bu “CSO Yasası’na aykırılık teşkil eden” atama için dava açacağı dile getiriliyor.

Sanatçılara Gökmen sorgusu

Gökmen’in CSO’ya atanmasıyla ilgili tartışmalar sürerken, görevden alındıktan 2 buçuk ay sonra, hakkında “TÜSAK soruşturması” açıldığı öğrenildi. Soruşturmanın gerekçesi ise “gerek sosyal medya üzerinden gerekse yaptığı açıklamalarla kurum sanatçılarını galeyana getirmek” ve “kurumda birlikte çalıştığı bölge müdürlerini TÜSAK’a hayır bildirisine imza atmalarına zorlamak.” Bakanlık müfettişlerinin kurumda çalışan bazı sanatçılara ve dönemin genel müdürlerine, soruşturma kapsamında “Sayın Gökmen size TÜSAK’a hayır bildirisine imza atmanız konusunda baskı uyguladı mı?” sorusunu yönelttikleri de öğrenildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler