Kısaların festivali başlıyor

İstanbul Kısa Film Festivali 26. yaşını kutluyor.

Yayınlanma: 14.11.2014 - 09:42
Abone Ol google-news

20-27 Kasım arasında gerçekleştirilecek olan İstanbul Kısa Film Festivali 26. yaşını kutluyor. Değişik dilleri, sesleri, renkleri, inançları birleştiren etkinlik, ülkemizdeki en uzun ömürlü organizasyon olarak da ayrıca dikkat çekiyor. Sinemada kısa zamanda çok şeyi anlatmayı hedefleyen yönetmenlerin yeteneklerini özgün biçimde yansıtmalarına olanak veren festival nitelik ve nicelik açısından Avrupa’nın önde gelenleri arasında yer almakta.

Etkinliğe Arjantin, Hollanda, İsveç, Polonya başkonsoloslukları, Alman, Fransız, İspanya, İtalya kültür merkezleri destek veriyor. Bu yıl kurmaca, belgesel, canlandırma, deneysel dallarında Türkiye’den 237 adet olmak üzere festivale toplam 976 film başvurdu.

Kişisel başvuruların dışında Cervantes Enstitüsü (İspanya), Eye Film Enstitüsü (Hollanda), Goethe Enstitüsü (Almanya), Krakow Film Vakfı (Polonya), Roma Film Festivali (İtalya), Unifrance (Fransa) gibi kültür enstitüleri, film merkezlerince seçilen kısa filmler de programda yer alıyor.

Tül Akbal Süalp (akademisyen, sinema yazarı), Bingöl Elmas (belgesel yönetmeni), Lamia Karaali (akademisyen, canlandırma yönetmeni), Fırat Sayıcı (sinema yazarı), Alper Turgut (sinema yazarı), Yasin Ali Türkeri (belgesel yönetmeni), Görkem Yeltan (oyuncu, yazar) ve Erdem Tepegöz’den (yönetmen) oluşan seçici kurul başvuran ulusal yapımları izledi ve ödüllendirdi. Festivalin afiş tasarımını sanatçı Eylem Arbak yaptı.

İstanbul Kısa Film Festivali ve Grenoble Sinematek Derneği (Fransa) işbirliğiyle 16 filmden oluşan bir seçki etkinliğin özel bir bölümünü oluşturmakta. Grenoble Sinema Derneği ve Grenoble Açıkhava Kısa Film Festivali’nin başkanı Guillaume Poulet etkinliğin konuğu olacak.

24-25 Kasım’da son dönem Fransız sinemasının en seçkin örneklerinin toplu gösterimi yapılacak, bazı filmlerin yönetmenleri, yapımcıları da bu gösterimlere katılacaklar. Gösterimlerden sonraki buluşmalar hem izleyiciler hem de yönetmenler açısından büyük önem taşımakta. Önceki buluşmalarda ortak yapım kararları alındı, İstanbul çekim mekânı olarak seçildi.

Etkinlik bu yıl da çok sayıda yönetmeni, yapımcıyı, oyuncuyu ağırlamaya hazırlanıyor. Festival aynı zamanda ulusal sinemamız için bir okul görevini üstleniyor, festival kataloğu da kısa film belleği için önemli bir başvuru kaynağı oluşturuyor. Hem dünya hem de Türk sinemasında çok sayıda yönetmen kısa metraj yaptıktan sonra uzun metraja yönelmiştir. Nuri Bilge Ceylan, Tayfun Pirselimoğlu, Reha Erdem, Derviş Zaim, Ümit Ünal, Yeşim Ustaoğlu, Çağan Irmak bu isimlerden sadece birkaçı.

Ön hazırlıktan çekim sonrasına dek uzanan sürecin farklı evrelerini açıklamak için deneyimli sinemacı Tayfun Pirselimoğlu, 21 Kasım Cuma günü saat 18.00’de Fransız Kültür Merkezi’nde bir konuşma yapacak. Bu kapsamlı söyleşi izleyicileri sinemamızdaki çalışma koşulları konusunda bilgilendirecek. Festivalin açılış töreni 19 Kasım Çarşamba günü saat 19.30’da İtalyan Kültür Merkezi salonunda gerçekleştirilecek. Ulusal yarışma ödüllerinin dağıtımının ardından gazetemiz yazarı, yönetmen, senarist Işıl Özgentürk açılış konuşması yapacak. Kısa filmin duayeni, festivalin kurucusu ve yönetmeni Hilmi Etikan konuklara etkinlikle ilgili bilgi verecek. Konuşmalardan sonra uluslararası kısa yapımlardan oluşan bir seçki sunulacak.

Hazırlıkları bir yıl süren, büyük bir özenle oluşturulan 26 yaşındaki festivalin sürekli gelişerek günümüze kadar ulaşmasının ardında düzenleme kurulunun özverili çabası, izleyicinin sonsuz ilgisi yer almakta. Kısa metrajlar Fransız Kültür Merkezi ve İtalyan Kültür Merkezi’nde değişik gün ve saatlerde iki kez ücretsiz, Türkçe altyazılı olarak gösterilecek. (www.istanbulfilmfestival.com)


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler