Uluslararası Kadın Fotoğrafçılar İstanbul’da

Türkiye’nin ilk kadın gezi ve savaş fotoğrafçısı Semiha Es (1912-2012) anısına düzenlenen Semiha Es-Uluslararası Kadın Fotoğrafçılar Sempozyumu yarın sona eriyor.

Yayınlanma: 29.11.2013 - 17:34
Abone Ol google-news

İstanbul Kadın Müzesi (İKM), Koç Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin (KOÇ-KAM) ve Sabancı Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Forumu’nun, ortak çalışmasıyla düzenlenen sempozyum, 28-30 Kasım 2013 tarihleri arasında İstanbul, Galatasaray’daki Cezayir Toplantı Salonu’nda 26 kadın fotoğrafçının katılımıyla gerçekleşiyor.

Meral Akkent(İKM), Ayşegül Altınay(Sabancı Üni.), Laleper Aytek(KOÇ-KAM) ve Sebla Selin Ok(Marmara Üni.)’un açılış konuşmalarıyla başlayan sempozyumda “Semiha Es” belgeselinin gösterimi de gerçekleşti. Gösterim öncesinde Semiha Es’in 95 yaşındayken arşivini emanet ettiği gazeteci Özgün Levent ve yönetmen Mustafa Karadiş süreç hakkında bilgi verdiler. 100 yaşında ölen Es’in son gününe kadar cesaretle atan büyük bir kalbi olduğunu vurguladılar. Kendisinin de konuştuğu belgesel, birlikte anıldığı ve büyük bir aşkla bağlı olduğu 70 yıllık eşi Hikmet Feridun Es ile Semiha Es’in basında ilkleri nasıl başardıklarını gösteriyor.

Açılışta sempozyumun paralel etkinliği olan “İkinci Göz: Türkiye’den Kadın Fotoğrafçılar” başlıklı fotoğraf sergisinin küratörleri; Laleper Aytek ve Ahu Antmen’de bugün açılacak serginin içeriği hakkında bilgi verdiler. Sergide Semiha Es’in çeşitli ülkelerde ve dönemlerde çektiği 26 fotoğrafı ve Türkiye’nin yaşayan kadın fotoğrafçılarının yapıtlarından bir seçki sunduğunu, Türkiye’de önemli bir bilgisel ve sanatsal birikim oluşturan kadın sanatçı potansiyelini de görünür kılmayı da hedeflediğini ifade eden küratörler; “Semiha Es’i hatırlamayı hatırlatmak gerekiyordu.Serginin adının da çağrıştıracağı gibi hakim olan erkek bakışının göstermediğini gösteren kadın gözüne dikkat çekiyoruz.” dediler.

“İkinci Göz: Türkiye’den Kadın Fotoğrafçılar” başlıklı fotoğraf sergisi, 29 Kasım 2013 - 5 Ocak 2014 günleri arasında Yunanistan Başkonsolosluğu’nun İstiklal Caddesi’ndeki sergi mekânı Sismanoglio Megaro’da ziyaret edilebilecek.


İlk seslendiriliş

Caz piyanisti ve besteci Ayşe Tütüncü, İstanbul Kadın  Müzesi sürekli sergisinin fotoğraf  kategorisindeki dört  fotoğrafçı anısına, hikayelerinden esinlenerek bestelediği eserini ilk kez  “İkinci Göz: Türkiye’den Kadın Fotoğrafçılar” sergisinin bu akşam gerçekleiecek açılış kokteylinde Sismanoglo Megaro’da çalacak. Müziğin temasını ilk profesyonel Müslüman kadın fotoğrafçı Naciye Hanım (1881-1970), Türkiye'nin ilk profesyonel Ermeni kadın fotoğrafçısı Maryam Şahinyan (1911-1996), Türkiye basınının ilk kadın gezi ve savaş fotoğrafçısı Semiha Es (1912-2012) ve Türkiye basınının ilk profesyonel kadın foto muhabiri ve aynı zamanda ilk profesyonel Rum kadın fotoğrafçı Eleni Küreman (1921-2001) oluşturuyor.


Fotoğraf dünyasının 14 önde gelen ismi İstanbul’da

Kadın fotoğrafçıların fotoğraf dünyasındaki yerleri ve katkılarının ele alındığı Sempozyuma; Ami Vitale, Yunghi Kim, Diana Blok, Vera Lentz, Heidi Levine, Mitsu Maeda, Shadi Ghadrian, Lucia Nimcova, Lucy Azubuike,  Tzeli Hadjidimitriu, Fatou Kande Songhar, Lynsey Addario, Nomusa Makhubu olmak üzere farklı ülkelerden 14 kadın fotoğrafçı ile belgesel fotoğraf editörü ve stratejist Ayperi Karabuda Ecer, Filistin’den Eman Mohammed Darkhalil ve Magnum, Firecracker’dan Fiona Rogers katılıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler