‘Çilek Seven Kadın’a meme sansürü

36. Dyo Resim Yarışması’nın CRR’deki sergisinde bu tablo sergilenmedi.

Yayınlanma: 21.11.2014 - 05:00
Abone Ol google-news

Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından geleneksel olarak gerçekleştirilen, 36. Dyo Resim Yarışması’nın Cemal Reşit Rey (CRR) Kongre Merkezi’nde düzenlenen sergisinde, sergilenme hakkı kazandığı halde “Çilek Seven Kadın” eserinin sergiye dahil edilmemesi üzerine, ressamı Metin Çelik, resimdeki kadının bir göğsü açık olduğu için sergiden çıkarıldığını söyledi.

Sanatçı Çelik, Facebook hesabından yaptığı açıklamada, “Arkadaşlar ‘Çilek Seven Kadın’ adlı resmim 36. Dyo Resim Yarışması’nda sergileme aldığı halde, bir göğsü açık olduğu için Cemal Reşit Rey’de yapılan açılışta sergiden çıkarıldı! Salona MEME girmesi yasak! 2014 Türkiyesi’nin geldiği durum bu” dedi.

Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı’ndan yapılan açıklamaya göre ise katalogda toplam 73 eserin yer aldığı, alanın uygunluğuna göre bunların 60’ının sergilendiği belirtildi. Açıklamada, “Bu sergi Türkiye’yi gezecek. Resimler de dönüşümlü olarak sergilenecek. Yine alanın uygunluğuna göre, tamamı ya da bir kısmı şehirlerde gösterilebilecek. Daha önceki yıllarda da hep dönüşümlü olarak sergilenmiştir eserler. Sergilenemeyen 13 eser konusunda herhangi bir kasıt ya da sansür uygulaması yok” denildi.

Cemal Reşit Rey Kongre Merkezi yetkilileri, alanı kiraladıklarını ve bu yaşananlarda kendilerinin bilgisi
ve dahli olmadığını dile getirdi.

992 sanatçının bin 574 eserle rekor bir katılım gösterdiği yarışmada, 6 eser ödül alırken, 67 eser ise sergilenmeye değer bulundu. Ödül kazanan ve sergilenmeye değer bulunan eserler, İstanbul, Ankara, İzmir, Eskişehir, Adana, Şanlıurfa ve Samsun’da sergilenecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon