ABD yasağını arşivi deldi

ABD’ye girmesi uzun yıllar yasaklanan ünlü yazarın arşivi, Joyce, Hemingway, Faulkner ve Borges’in arşivlerinin de yer aldığı Ransom Merkezi’nde korunacak.

Yayınlanma: 25.11.2014 - 11:56
Abone Ol google-news

Geçen nisan ayında 87 yaşında hayata veda eden Gabriel Garcia Marquez’in arşivi, Texas Üniversitesi’ne bağlı Harry Ransom Merkezi’nde korunacak. Yaşamı boyunca Amerikan emperyalizmini eleştirmekten vazgeçmeyen, bu yüzden “Yüz Yıllık Yalnızlık”ın 1982’de yayımlanmasıyla birlikte dünya çapında üne kavuşmasından sonra bile ABD’ye girmesi uzun yıllar yasaklanan Marquez’in tüm arşivinin ABD’deki bir üniversitede korunacak olması ilgiyle karşılandı.

Marquez’in ABD’ye girme yasağı 1995’te ABD Başkanı Bill Clinton tarafından kaldırılmıştı. Marquez’in arşivinde elyazmaları, not defterleri, fotoğraf albümleri, yazışmalar ve aralarında Smith Corona marka iki daktilo ile Apple marka beş bilgisayarın da yer aldığı kişisel eşyaları bulunuyor.

ABD’nin en önemli edebiyat arşiv merkezlerinden biri olarak bilinen Ransom Merkezi’nde James Joyce, Ernest Hemingway, William Faulkner ve Jorge Luis Borges gibi yazarların arşivleri de yer alıyor.

Marquez’in arşivinin Ransom Merkezi’nce yazarın ailesinden satın alındığı açıklanmakla birlikte ödenen miktara ilişkin bir açıklama yapılmadı.

Öte yandan, Marquez’in ardında bitmemiş bir roman bıraktığı, ancak ailesinin bu romanı yayımlayıp yayımlamama konusunda bir karar vermediği öğrenildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler