Bir zamanlar Taksim...

"Taksim" adlı, 1926-27 yıllarını anlatan 6.30 dakikalık film 1001 Belgesel Film Festivali’nde...

Yayınlanma: 27.11.2014 - 11:43
Abone Ol google-news

Bu yıl 17. kez sinemaseverlerle buluşacak Uluslararası 1001 Belgesel Film Festivali’nin en büyük sürprizi “Taksim” aldı film. 1926-1927 yıllarında çekildiği tahmin edilen, 6.30 dakikalık film, Taksim, Gezi Parkı ve Bomonti’nin o yıllardaki görünümünü ve halkın yaşamını yansıtıyor. Sula Bozis’in bir tesadüf eseri Yunanistan’da bulduğu ve eşi, araştırmacı-yazar Yorgo Bozis’e ithaf ettiği film, 4 Aralık Perşembe günü, saat 19.00’da Sismanoglia Megaro’da gösterilecek.
Sula Bozis, Atina’da, ev ev dolaşıp sözlü tarih araştırması yaparken filme ulaştığını anlatıyor. 1930’larda İstanbul’dan Yunanistan’a göçmüş bir aileyle görüşürken, aile, göç sırasında beraberlerinde getirdikleri kutuyu, “bu ilginizi çekebilir” diyerek Bozis’e vermiş. Yorgo Bozis de kutuda bulunanın 16 milimetrelik bir film negatifi olduğunu anlamış. Bu filmin, kurtarılmış 6.30 dakikalık bölümü festivalde gösterilecek.
Bozis, filmde, o dönemde Pera’daki yaşamı, birahanelerini, kır kahvelerini, buraya gelen insanları gösteren minik minik parçaların olduğunu söylüyor. Ayrıca film, yalnızca Taksim’e değil, Üsküdar’a kadar uzanan panoramik bir görüntü de sunuyor.
Filmin 1926-1927’ye tarihlenmesi ise Sula Bozis’in “kumaş uzmanlığı” sayesinde. Bozis, görüntülerdeki kadınların kıyafetlerinden filmin bu yıllara ait olduğunu saptamış. Diğer ipucusu ise filmde Fransızca ve Osmanlıca altyazıların olması. Çünkü 1928 yılında Türkiye’de Latin Alfabesi kabul edilmişti.

Fotoaltı: Filmden bir görüntü... Divan Otel ile Ceylan Otel arasındaki mekânlardan biri...

***

Belgeselciler baskı ortamından ‘Acil Çıkış’ istiyor

Belgesel Sinemacılar Birliği tarafından, 1-7 Aralık’ta düzenlenecek Uluslararası 1001 Belgesel Film Festivali’nin bu yılki ana teması “Acil Çıkış”. Belgeselciler, “Dünyamız yanlış ve yıkıcı politikalar sonucu, bir yandan küresel ısınma, tükenen yaşamsal kaynaklar ve doğal felaketlerle, diğer yandan ekonomik, siyasal ve insani krizlerle yüz yüze kalıyor, egemen güçler çareyi daha fazla tüketim ve baskıcı yönetimlerde görüyor. Oysa belleğimiz ve aklımızın göstereceği bir çıkış, bir acil çıkış mutlaka vardır” diyorlar. Bu kapsamda seçilen pek çok yerli ve yabancı yapım sinemaseverlere sunulurken, 7 Aralık Pazar günü, Aynalı Geçit’te, Somnur Vardar, İlksen Gürsoy, Özgü Özgener, Banu Karaca’nın konuşmacı olduğu “Sansür ve Otosansür” paneli düzenlenecek. Belgesellerin dağıtım sorunuyla ilgili uluslararası buluşmanın da yapılacağı festival kapsamında 54 yapım gösterilecek. Ayrıntılı Bilgi: www.bsb.org.tr


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler