Semih Poroy’dan portreye devam müjdesi

Gazetemiz çizerlerinden Semih Poroy dün akşam, Cemal Süreya'dan bu yana edebiyat sohbetleriyle anılan Bostancı, Hatay Restaurant'ta karikatür bağlamında “mizah”ın dünü bugünü üzerine bir sohbet gerçekleştirdi.

Yayınlanma: 01.12.2014 - 23:37
Abone Ol google-news

Semih Poroy, Aziz Nesin’in de belirttiği gibi “mizah” ın toplumsal koşullarla ilişkisine dikkat çekerek; “Aristofanes, Nasreddin Hoca, Marko Paşa, Musa Kart örneklerinde görüldüğü gibi iktidarların pırıltılı dönemlerinin ardından gelen sıkıntılı dönemlerde mizah yükselir. Çıkar çevreleri tarafından övülen iktidarın simlerini döken mizah baskıya uğrar. Susturulmaya çalıştıkça daha bir zenginleşir, yaygınlaşır, kamuoyunun desteğini alır” dedi. Poroy, “Kapitalizm interneti kendi buluşu sanıyor ama ona karşıolanlar tarafından kullanılıyor” diyerek sözden arındıkça yaygınlığı, gücü artan, ülke ve dil sınırlarını aşan, hele bugün sanal ortamda çizildiğinden hemen sonra dünyanın dört bir yanında izlenebilen karikatürle başa çıkmanın çok zor olduğunu ifade etti.


Poroy, aralarında Turhan Selçuk, Ali Ulvi, Altan Erbulak’ın olduğu editöryel karikatürün ustalarını andı, “Karikatür muhalefeti de eleştirir ama iktidarla birlik olup muhalefeti eleştirmesi alçakça bir şey” diyerek ustalardan miras alınan etik değerlerin altını çizdi.


Toplantıyı Poroy’un haftalık “FEKLAVYE” köşesi ile katkıda bulunduğu “Kitap” eki editörü Turhan Günay yönetti. Günay, “üstüne kalmışlık” duygusuyla 1998 yılında bıraktığı Cemal Süreya’nın deyişiyle “Türkiye’nin en iyi portre çizeri” Semih Poroy’un portre çizimlerine“Kitap eki” nde yeniden başlayacağı müjdesini de verdi. Poroy, “Kapakta yer alması düşünülen bu çizimlerin daha görünülebilir olması gerekir” diyerek hangi teknik ve biçimde olacağının masa başında netleşeceğini ifade etti.


Karikatür okurlarının sorularını da yanıtlayan, albümünü imzalayan Poroy’u, Kar Sanat Dergisi Yönetmeni Niyazi Yaşar’ın şiirle çizdiği portresi, Uğurtan Atakan’ın katkıda bulunduğu 2006’daki Cemal Süreya anmasında çekilen fotoğrafları hediye etmesi şaşırttı.


Her ayın son pazarında farklı konuklarla gerçekleşen edebiyat- sanat buluşması, sazıyla gelen Turhan Günay’ın söylediği, Poroy, Eray Canberk ve dostların eşlik ettiği türkülerle noktalandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler