‘Edebiyat dengede tutar’

Genç kalem tutarların çıkardığı, “edebiyat bizi tam olarak hayata bağlamayan ama hayattan da koparmayan, bizi dengede tutan bir araç” diyen Vurgu dergisinin genel yayın yönetmeni Müge Şenel ile konuştuk. Ürünlerinizi [email protected]’a yollayabilirsiniz.

Yayınlanma: 16.08.2019 - 22:16
Abone Ol google-news

- “Vurgu” yeni bir dergi sayılır. Ne vurgulamak istiyorsunuz?

Vurgu, yaşantımızdaki pek çok şeyin gösterişe, abartıya ve yapaylığa maruz kaldığının bilincine varan dergi ekibinin, sade, gerçek ve net tavrını gösteren bir imge. Her edebi metnin farklı biçimler, amaçlar doğrultusunda bir iddia oluşturduğu veya ortaya koyduğu düşünüldüğünde -ki öyledir-, bir vurgu, vurgulama meselesi de oluşur. Biz bu sebepten, bu iddiayı, bu vurguyu, okura ve sanat dünyasına sunduğumuz metinlerle göstermek niyetine giriştik. Vurgu son sözüne kadar nitelikli metinler vurgulamanın peşinde olacak. Müge Şenel, Emre Ay, Çağın Özbilgi, Emre Gürkan Kanmaz, İhsan Baran ve Uğur Küçükkabaca’dan oluşan odak ekibimiz farklı edebi türlerde ve mevcut tavrımızla da ilişkin eserler vermekte. Edebiyat bizi tam olarak hayata bağlamayan ama hayattan da koparmayan, bizi dengede tutan bir araç.

- Özellikle genç kuşak odak noktanız diye görünüyor. Odağınızda başka neler var?

Evet, edebiyatımızın özellikle genç kuşağı (yaş itibarıyla) odak noktamız. Dergi şiir, öykü, deneme, araştırma-inceleme, tanıtım, makale, söyleşi gibi pek çok edebi türe ev sahipliği yapmakta. Mektup, eleştiri ve soruşturma da ilerleyen sayılarımızda yerini alacak. Şiir, dergimizde en çok yer verdiğimiz edebi tür. Bunların yanı sıra dergimiz yalınlığını göz önünde bulundurarak resim ve çizimlere de yer açmakta. Sanatın iki farklı dalını ortak bir noktada buluşturmak da bizler için önemli. Usta-çırak, eş-dost ve rica döngüsünden uzak bir yapıya sahip olduğumuz için okura ve sanata sunduğumuz metinler de daha sağlıklı, daha hakkaniyetli ve daha disiplinli bir inceleme sürecinden geçiyor, diye düşünüyoruz. Bu inceleme sürecinin sonundaki iç huzur yaptığımız işte vicdanen bir rahatlık getirmekte. Buna ek olarak tarafsızlık ve şeffaflık ilkemiz de okura daha ilk iki sayıda güven olarak geçmiştir, gelen tepkiler bunu göstermekte.

- Vurgu’nun varmak istediği bir nokta, bir yer var mı?

Vurgu, söyleyeceği son söze kadar, çıkaracağı son sayıya kadar nitelikten ödün vermeyecek, belirttiğimiz gibi usta-çırak, eş-dost ve rica döngüsüne dahil olmayacaktır. Bu yolculuk ne zaman biterse bitsin, geriye dönüp baktığımızda pişmanlık duyacağımız hiçbir görüntüyle karşı karşıya kalmamak bir diğer dileğimiz. İyi ve nitelikli eser denildiği zaman akla ilk sıralarda “Vurgu”nun gelmesi ise sonunda varmak istediğimiz amacımızdır. Vurgu aynı zamanda genç kuşak şair ve yazarların nitelikli eserlerini okura sunmayı en büyük sorumluluk olarak görmektedir. Şair ve yazar yarına kalmayı eserleriyle öncelikle kendisi belirleyecektir ama dergiler de -en azından bizler gibiler- onların sesini yarına ulaştırmak için olanak dahilinde katkıda bulunmak zorunda.

Dergilerinizi Nurduran Duman adına Cumhuriyet gazetesinin adresine gönderebilirsiniz.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon