Her köşesinde ‘göç’ izi var

Mudanya’nın ilk kitap fuarı etkinliği, “Uluslararası Göç ve Mültecilik: Gelenler, Gidenler ve Kalanlar” temasıyla açılan fuar 1 Eylül’e kadar sürecek. Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz ile fuarı konuştuk.

Yayınlanma: 22.08.2019 - 21:36
Abone Ol google-news

Hayri Türkyılmaz

Bursa Mudanya Belediyesi’nin Yayıncılar Kooperatifi (YAYKOOP) işbirliğiyle düzenlediği Mudanya’nın ilk kitap fuarı etkinliği, “Uluslararası Göç ve Mültecilik: Gelenler, Gidenler ve Kalanlar” temasıyla bugün açıldı. 23 Ağustos -1 Eylül tarihleri arasında Mütareke Meydanı ve Girit Mahallesi’nde düzenlenecek fuar kapsamında, 65 yayınevi, 65 gazeteci-yazar ile dış politikada deneyimli siyasetçiler, 9 gün boyunca 23 farklı söyleşi ve imza gününde kitapseverlerle buluşacak. 1. Mudanya Kitap Fuarı’na ilişkin Cumhuriyet’e konuşan Mudanya Belediye Başkanı CHP’li Hayri Türkyılmaz, etkinlik kapsamında Mudanya’nın 8 köyünde eğitici, bilgilendirici ve eğlendirici atölye çalışmaları yapılacağını belirterek, “Mudanya’da ilk kez gerçekleşecek olan, açık hava kitap fuarının, kentimizin sosyal ve kültürel yaşamına ciddi katkılar sağlayacağına inanıyorum. YAYKOOP işbirliğiyle düzenlediğimiz fuarla, yalnızca Mudanya değil, Bursa’da yaşayan her bir hemşerimizle kitap dünyası arasında bir köprü kurmak ve yeni nesillere kitap sevgisini öğretmek istiyoruz” dedi.
- 1. Mudanya Kitap Fuarı ile neyi hedefliyorsunuz?
Mudanya adına kimlikli turizm çalışmalarımızı yürütürken, bir yandan da kentimizin eğitim ve kültür alanındaki algısını da güçlendirmeyi hedefliyoruz. Ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün de dediği gibi, “Eğitim, kültür ve bilgi aydınlığa açılan en geniş penceredir.” Mudanya’da ilk kez gerçekleşecek olan, açık hava kitap fuarının, kentimizin sosyal ve kültürel yaşamına ciddi katkılar sağlayacağına inanıyorum. YAYKOOP işbirliğiyle düzenlediğimiz fuarla, yalnızca Mudanya değil, Bursa’da yaşayan her bir hemşerimizle kitap dünyası arasında bir köprü kurmak ve yeni nesillere kitap sevgisini öğretmek istiyoruz. Etkinliğimizi, Mudanya’nın tamamına yaymak adına 8 köyümüzde de hemşerilerimizi eğitici, bilgilendirici, eğlendirici atölye çalışmalarıyla buluşturacağız. Fuarı yalnızca kent merkezinde değil, köylere de yaymış olacağız. Bundan sonraki yıllarda da kitap fuarımızı geleneksel bir hale getireceğiz.
- Köylere de yayacağınız etkinliklerde neler yapılacak?
Fuar kapsamında kadınlar ve çocuklar için eğitici, bilgilendirici, eğlendirici atölye çalışmaları yapılacak.
- Uluslararası Göç ve Mültecilik: Gelenler, Gidenler ve Kalanlar teması Mudanya’nın tarihi değerlerini yansıtmak için mi seçildi?
Mudanya bir mübadele kenti. Her köşesinde göç izi vardır Mudanya’nın... İtalyan mühendis Piçiretu tarafından planlanmış Halit Paşa Mahallesi, namı diğer Girit Mahallesi de başlı başına bir anı demeti sunar ziyaretçilerine. Zor vedaların ardından büyük umutların yeşertildiği bu sokak, yaşayan bir tarih... Önceleri Eski Cami’nin kuzeyinde gayrimüslimler, güneyinde Türkler otururmuş. Mübadeleden sonra Rumlar Yunanistan’a gidince, Girit’ten gelen Türkler buraya yerleşmiş. Sonrasında Yunanistan’a göç etmişler ve onların yerlerine Girit’ten gelen Müslüman göçmenler yerleştirilmiş. Uluslararası Göç ve Mültecilik: “Gelenler, Gidenler ve Kalanlar” temasıyla düzenlediğimiz fuarın bu bölgede yapılması farklı bir anlam içeriyor. Mudanyamız tarihi boyunca çeşitli kültürlerin bir arada kardeşçe ve barış içinde yaşadığı bir yer olurken, son yüzyıla baktığımızda ise dünya tarihine mührünü, barışı öngören 11 Ekim 1922 Mudanya Mütarekesi ile vurdu. Mudanyamızın Lozan’a giden yolda nasıl değerli bir mihenk taşı olduğunu hepimiz biliyoruz. Bizler göreve geldiğimizde, Atatürk ilkelerine ve Cumhuriyet geleneklerine bağlı yöneticiler olarak Ata’mızın “Yurtta barış, dünyada barış” sözünü kendimize rehber edindik. 


KİMLER KATILACAK?
YAYKOOP’un ilk etkinliği olan 1. Mudanya Kitap Fuarı’nın onur konuğu, Cumhuriyet gazetesi yazarı, toplumbilimci yazar Prof. Emre Kongar olacak. Oturumlara, konuşmacı olarak, Cüneyt Akman ve Murat Ağırel, Can Gürses, Merdan Yanardağ, Mine Söğüt ve Ayşen Şahin Aksakal, Çağdaş Bayraktar, Mehmet Ali Güller, Özlem Özdemir ve Barış Doster, Mustafa Sönmez ve Aslı Aydın, Ataol Behramoğlu ve Haluk Çetin, Esra Alkan, İbrahim Varlı ve Melda Onur, Nilüfer Benal, Yaprak Damla Yıldırım, Emel İrtem ve Belma Fırat, Abdullah Aysu, İsmail Saymaz, Akif Beki, Ahmet Kasım Han, Mustafa Balbay, Enver Aysever, Barış Terkoğlu, Barış Pehlivan ve Timur Soykan, İhsan Eliaçık ve Levent Gültekin, Ali Lidar, Özlem Gürses, Cem Erciyes ve Murat Yetkin gibi gazeteci ve yazarların yanı sıra,  CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Yunus Emre, akademisyen Kerem Kılıçdaroğlu, CHP PM üyesi İlhan Cihaner, CHP İstanbul Milletvekili ve Anayasa Hukukçusu Prof. İbrahim Kaboğlu ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek gibi siyasetçiler katılacak. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler