Erdost’un katledilişinin 39. yılı

12 Eylül cuntası döneminde Mamak Cezaevi’nde katledilen yayıncı İlhan Erdost, dün gömütü başında anıldı.

Yayınlanma: 08.11.2019 - 01:11
Erdost’un katledilişinin 39. yılı
Abone Ol google-news

7 Kasım 1980’de ağabeyi Muzaffer Erdost’la birlikte gözaltına alınan ve Mamak Askeri Cezaevi’nde dövülerek katledilen Onur Yayınları sahibi İlhan Erdost, yaşamını yitirişinin 39. yılında Karşıyaka Mezarlığı’ndaki gömütü başında anıldı. Anmaya İlhan Erdost’un eşi Gül Erdost, kızları Türküler ve Alaz Erdost, ağabeyi Muzaffer İlhan Erdost ile yakınları ve dostları katıldı. İlhan Erdost’un yaşamını yitirmeden önce “Küçük kızımı uyandırmaya kıyamadan buraya geldim, dövdürmeyin bizi” ifadeleri ile işaret ettiği kızı Türküler Erdost, “Bu babası taşlar altında bırakılan bir kız çocuğunun seslenişidir. Basıyla yalnız iki buçuk yıl yaşamış bir kız çocuğunun acısıdır ama sevgisidir de. Bu annelerin, babalarının yüzüğünü de taktığını sanan bir küçük kızın yasıdır. Bugün 7 Kasım diye içi sıkıldı küçük kızın. Bir gün nasıl olur da faşizmin bütün acılarını kendine sığdırır ve nasıl kıyar insan olan, diğer insan olana. Babasını sığdıramadığı gibi o küçücük taşa, bu düşünceleri de sığdıramadı aklına. O hep babasının küçük kızı kaldı, uyandırmaya kıyamadığı. Asla geçmişte değil ama bugünlerdeki anılarda” ifadeleri ile yaşadıklarını aktardı.

‘UMUTLU ŞEYLER SÖYLEMELİYİZ’

Eski CHP milletvekili ve davanın kalan son avukatlarından Şenal Sarıhan, “Sanık avukatlığı yaptığım kadar müdahil avukatlığı yaptım. Neden böyle oldu? Çünkü bizden koparılan, aramızdan alınarak katledilen o kadar çok insanımız oldu ki. Bugün hâlâ bu tür davalarla uğraşmaktayız. 39 yıl geçmiş üzerinden. Bu acılara dayandık. Gözyaşlarımızı gizlemeye çalıştık. Mücadele etmeye çalıştık. Yitirdiklerimize, İlhan’a layık olmaya çalıştık. Burada umutlu şeyler söylemeliyiz İlhan’a. Karanlığın elbette gidecek olduğunu söylememiz gerekiyor” dedi.

İLHAN’IN YASI

Muzaffer İlhan Erdost da 7 Kasım 1980’de kardeşi İlhan Erdost ile Mamak Askeri Cezaevi içinde uğradıkları haksız ve hukuksuz saldırıya ilişkin bilgileri paylaştı. Erdost, Mamak Cezaevi’nin işkenceci komutan Raci Tetik ve dönemin kontrgerille örgütlenmesi, İlhan Erdost’un katledilmesinin ardından verdiği hukuk mücadelesi ile araştırmalarını anlattı. Erdost, “İlhan’ı öldürdüler, bana da onun yasını tutma görevi verildi” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler