Kitapla dolu bir hafta...

Söyleyecek sözü, sunulacak emeği olan herkes okurlar ve sanatseverlerle ana teması “Edebiyatımızda 50 Kuşağı” olan 2-10 Kasım tarihleri arasında TÜYAP 38. İstanbul Kitap Fuarı ve 29. İstanbul Sanat Fuarı’nda yüz yüze geldi. Türkiye Yayıncılar Birliği (TYB)’nin UNESCO’ya sunacağı “İstanbul 2022 Kitap Başkenti Projesi”ne hükümet ve yerel yönetim tam destek verdi.

Yayınlanma: 11.11.2019 - 19:23
Abone Ol google-news

Fuarın açılışında bir araya gelen Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy İstanbul Valisi Ali Yerlikaya ve Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun birlikte destekleyeceklerini ilan etmesiyle projenin önü açıldı. Uluslararası Yayıncılar Birliği Başkanı (IPA) Hugo Setzer’de TYB’ye bu güzel projeleri için kutladı.

OBJEKTİFİN GÖZÜNDEN ADNAN ÖZYALÇINER

38. Kitap Fuarı Onur Yazarı Adnan Özyalçıner, TÜYAP tarafından hazırlatılan, son öykü kitabı “Kenar Mahalleden” (Manos Yayınları) esinlenerek, adı “Mahallem İstanbul” konan kitabının yazarı Faruk Şüyun ve aynı başlıklı serginin fotoğraflarını çeken Lütfi Özgünaydın, kadim dostu Doğan Hızlan ile yaptığı söyleşilerde kısa öyküleriyle aldığı Sait Faik ödülünden bu yana aldığı ödüllerin altında yatan ustalığı anlattı.

“Cumhuriyet Akademisi” diye basın tarihine geçen Kemal Özer, Konur Ertop, Doğan Hızlan ve daha sonra katılmış olan Refik Durbaş'lı tashih, bugünkü adıyla düzeltme servisinde geçen günlerinin kazandırdıklarını 85 yaşın olgunluğu, Sennur Sezer gibi yiğit bir şairle geçen 46 yıllık beraberliğin güzelliğiyle dile getirdi.

Kitabın neredeyse tümünde olduğu gibi söyleşilerde de Özyalçıner’in deyişiyle ortak yönü yenilikçilik olan, 50 kuşağının her türde eser veren yazarı, sanatçısı anıldı.

Sanatçıların her yıl daha güçlendiğini ifade ettiği 29. İstanbul Sanat Fuarı/Artist 2019’un Onur Sanatçısı Mevlût Akyıldız fuarda sergilenen, yağlıboya ve cam altı tabloları ile heykelleri hakikate nasıl ayna tutulabileceğini gösterdi.

YAZARLARIMIZ FUARDA OKURLARIYLA BULUŞTU

Ana temanın yanı sıra 10 Kasım bağlamındaki söyleşilerin ağırlıkta olduğu kitap fuarda Attilâ İlhan, Cevdet Kudret, Demirtaş Ceyhun, Hasan İzzettin Dinamo, Ceyhun Atıf Kansu gibi ustalar ödül ve söyleşiler vesilesiyle anıldı. İklim Felaketi, Kaz Dağları özelinde çevre problemi de edebiyat bağlamında konuşuldu.

Söyleşi ve imza stantlarında ile ödül törenlerinde yazarlarımız: Erdal Atabek, Zeynep Oral, Alev Coşkun, Öner Yağcı, Orhan Bursalı, Mine Kırıkkanat, Ataol Behramoğlu, Barış Terkoğlu, Erol Manisalı, Işık Kansu, Barış Doster, Mehmet Ali Güler, Mustafa Balbay, Miyase İlknur, Şükran Soner, Mine Söğüt, Ayşegül Yüksel, Turgay Fişekci, Oğuz Demiralp, Faruk Duman, Yüksel Pazarkaya, Mustafa Kemal Erdomol, Sevgi Özel, Hafize Çınar Güner, Enver Aysever ve çizerimiz Behiç Ak okurlarıyla buluştu.

TYB “Düşünce ve İfade Özgürlüğü Yazar Ödülü”nü Barış Pehlivan ile yazdıkları Kırmızı Kedi’den çıkan “Metastaz” kitabıyla kazanan Barış Terkoğlu’nun duyduğu onur, hem de İlhan Erdost’un katledildiği gün almaları hepimizi heyecanlandırdı. Fuarın son günü verilen “Cevdet Kudret Edebiyat Ödülü”nü roman dalında Hep Kitap’tan çıkan ‘Sus Barbatus!’ ile, kitap eki yazarlarımızdan, Faruk Duman’ın alması da ayrı bir sevinç yaşattı.

Başkan Kenan Kocatürk’ün sunduğu TYB Yıllık Raporu’nun ürkütücü verilerine rağmen TÜYAP adına Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Ünal ve TYB adına Kocatürk’un saygılı, yaratıcı işbirliğiyle devam eden Kitap Fuarı yayıncılık sektörünün bileşenleri adına geleceğe umutla kapandı. Setzer’in incelemelerine ve uluslararası standartlara dayanarak söylediği gibi, “Cumhurbaşkanı Kemal Atatürk’ün zamanından beri Türkiye’yi karakterize etmiş olan demokratik değerler, bugünlerde sansür ve artan otosansür nedeniyle risk altında” ve gene IPA Başkanı’nın betimlediği gibi tüm dünyadan meslektaşları yayıncılarımızın yayınlama özgürlükleri için verdikleri mücadeleden ilham alıyorlar.

FUARLAR 10 KASIM’DA SONA ERDİ

TÜYAP İstanbul’un aynı tarihlerde gerçekleşen fuarları 605 bin kitapsever ve sanatseverin ziyaretiyle sona erdi. Fuarları okullarıyla birlikte ziyaret eden öğrenci sayısı geçen yıla oranla yüzde 20’den fazla artış göstererek 221.293’e ulaştı. TÜYAP, öğrencilerin fuarı ziyareti konusunda İstanbul Valiliği İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve ailelere teşekkür etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler