Suç ve Ceza Filmleri Festivali yarın başlıyor. Festival 28 Kasım’a kadar devam edecek

Festival 21 Kasım’a Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda yapılacak açılış ile başlayacak. Açılışta Savovi Stitches’in yönettiği “Soy Bağı” adlı film gösterilecek.

Yayınlanma: 19.11.2019 - 22:23
Suç ve Ceza Filmleri Festivali yarın başlıyor. Festival 28 Kasım’a kadar devam edecek
Abone Ol google-news

Bu yıl 9’uncusu düzenlenecek Uluslararası Suç ve Ceza Filmleri Festivali, 21 Kasım’da Cemal Reşit Rey’de yapılacak açılışın ardından başlıyor. Adaleti konu edinen filmlerin yarışacağı “Altın Terazi Uzun Metraj Film Yarışması”nın jüri başkanlığını ise oyuncu Zuhal Olcay üstleniyor. 28 Kasım’a kadar sürecek ve İstanbul’a Beyoğlu ve Nişantaşı City’s sinemasında gösterim yapılacak festivalde 60 film izleyiciyle buluşacak. Festivalin panaroma bölümünde yer alan “Adalet Terazisi” ve “Beyaz Perdede Adalet” bölümlerinde, dünya sinemasından on bir film yer alıyor. Filmlerin onu ise festival kapsamında Türkiye prömiyerlerini yapacak. Başkanlığını hukuk profesörü Adem Sözüer’in yaptığı festival yönetmeni Prof. Dr. Bengi Semerci, festival seçkisinde yer alacak filmlerin daha önce Türkiye’de gösterilmemiş ve vizyona girmeyecek filmlerden seçildiğini söylüyor. Amaçlarının bilet satışı üzerinden bir kazanç elde etmekten çok, özellikle gençlere ulaşmak olduğunu vurgulayan Semerci, bilet fiyatlarının öğrenciler için 5 TL, normal biletlerin ise 10 TL olduğunu özellikle vurguluyor. Festival yönetmeni Bengi Semerci’nin aklında kalan konu ise kısıtlı bütçeleri nedeniyle alamadıkları filmler. Semerci’nin aktardığına göre “Genel olarak adalet hakkında konuşan insan sayısı ile aktif olarak katılıp bir şey yapmaya çalışan insan sayısı arasında büyük fark var.”

HERKES İÇİN ADALET

9 yıldır yapılan festivalin temasının “Adalet” olmasını temel iki nedenini Semerci şöyle anlatıyor: “Birincisi adalet kavramının her anlamda ve toplumun her kesimi için önemine olan inancımız. Diğeri ise akademik kısmının İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi, özellikle de ceza hukuku kürsüsü tarafından organize edilmesi, desteklenmesi. Adalet insanlık için önemli. Sadece adalete ilişkin sorun yaşandığı zaman gündeme gelecek bir konu değil. Hatta adaletin kendi için var olduğunu düşünenlerin onun herkese sağlanması için tartışması çok daha değerli. Bu nedenle 9 yıldır sloganımız herkes için adalet!”

SEYİRCİ İLE BULUŞMA

Adalet temalı filmlerin yarışmacı olarak katılacağı festivalde Altın Terazi “Uzun Metraj Film Yarışması”nın jüri başkanı Zuhal Olcay. Jüride ayrıca; Saraybosna Film Festivali’nin kreatif yönetmeni Izeda Gradevic, yönetmen Sahraa Karimi, oyuncu ve yönetmen Onur Saylak ve yapımcı Ioana Uricaru gibi ulusal ve uluslararası isimler yer alıyor. Rodd Rathjen’in yönettiği “Batmadan”, Mehdi M. Barsaou’nun yönettiği “Bir Oğul”, György Mór Kárpáti’nin yönettiği “Gerilla”, Nima Javidi’nin yönettiği “Hapishane Müdürü”, Teodor Kuhn’un yönettiği “Keskin Bir Bıçak”, Kıvanç Sezer’in yönettiği “Küçük Şeyler”, Mounia Meddour’un yönettiği “Papicha” ve Michela Occhipinti’nin yönettiği “Verida’nın Düğünü” ödül için yarışacak. Yarışma filmleri ve “Beyaz Perdede Adalet” bölümündeki filmlerin film ekipleri, gösterimlerinden sonra seyirci ile buluşacak.

KONU ADALET İSE ZOR

Uluslararası Suç ve Ceza Filmleri Festivali, önümüzdeki yıl 10’uncu yaşını kutlayacak. Semerci, en büyük amaçlarının festivali 10’uncu yılında da hayata geçirebilmek olduğunu söylüyor: “Maddi destek olmadan, sadece gönüllülerle festival yapmak, hele konu adalet olunca gittikçe zorlaşıyor. Şu anda en büyük amaç bu festivali 10’uncu yılında da yapabilmek; bunun için gerekli destekleri bulabilmek. Eğer yapabilirsek daha geniş kapsamlı, daha tartışmalı, daha çok filmli ve daha geniş kitleye ulaşabilecek şekilde gerçekleştirmek isteriz.”



Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler