Tiyatro oyunu gibi karışık bir çekişme

Antalya Belediyesi, Antalya Şehir Tiyatroları oyuncularını işten el çektirince sezon başladığı halde sahne açılamadı, belediye ve oyuncular birbirlerini suçladı.

Yayınlanma: 21.11.2019 - 23:44
Tiyatro oyunu gibi karışık bir çekişme
Abone Ol google-news

Antalya Şehir Tiyatroları’nda çalışan 48 kişinin sözleşmelerinin feshedildiği haberi sanat gündemine oturdu. Antalya Belediye Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre 48 değil, 39 kişinin işten çıkarıldığı ve yasal gerekçeleri açıklandı. Buna göre Antalya Şehir Tiyatroları’nın Genel Sanat Yönetmeni Mehmet Özgür, bir ay önce 5 yıl kesintisiz görev süresini ihlal ettiği gerekçesiyle görevden alındı. 

Sözleşmeleri iptal olan sanatçıların, “Türkiye’nin en önemli tiyatrolarından 36 yıllık AŞT, tarihinde ilk kez perdelerini açamadı. Yerel seçimlerden sonra başlayan ve mobing duyguları hissettiren bir süreç yaşanmaktadır” açıklamalarına karşın, Antalya Belediye Başkanlığı, tiyatroya son üç yılda her yıl için 3 milyon civarında ödenek verildiği halde yeni hiç bir yetişkin oyunun hazırlanmadığını, sadece bir genç ve bir çocuk oyunu hazırlandığını, bu kadroyla çalışmak istememelerinin yeni yönetimin hakkı olduğunu vurguladı. Antalya Belediye Başkanlığından yapılan açıklamada gereksiz bulunarak onaylanmayan harcamalar için verilen örneklerden biri Devlet Opera ve Balesinden temin edilebilecekken İstanbul’dan konaklama ve uçak bileti ödenerek getirtilen ve bunun için yıllık 70 bin tl masraf yapılan perukçu ile ilgili. 

Sanatçılar ise açıklamalarında, “5 yıldır makine gibi işleyen düzen sebepsiz ve gereksiz yere üretimden ve işleyişten yoksun bırakıldı. Bu sürecin devamında genel sanat yönetmeni ve şube müdürü usulsüz ve hukuksuz bir şekilde görevden alındı. Akabinde 48 sanat çalışanı yine farklı bahaneler sunularak işten çıkartıldı ve 24 oyunumuz oynanamaz hale getirtilip çöpe atıldı” iddiasında bulundu. Sanatçılar, “Aynı zamanda yönetmelikte şehir tiyatrosu müdürünün tanımı yapılmasına rağmen yönetmelik maddesine aykırı bir şekilde sanat idareciliği konusunda eğitimi veya tecrübesi kültür sanat alanında yeterliliği olmayan bir sağlık teknikeri tiyatro şube müdürü olarak atanmıştır. İşten çıkarılmayan sanatçı arkadaşlarımız da oyun ve prova olmamasına rağmen sabah 8 akşam 5 mesaisinde zorunlu tutulmaktadır” diye şikâyet ettiler. 

‘İŞE GERİ DÖNEBİLİRLER’

Belediye başkanlığından, müzisyen ve oyuncu 39 kişinin yeni genel sanat yönetmeni ataması yapıldıktan sonra bağımsız bir jüri tarfından sınava tabii tutulacaklarını ve kazandıkları takdirde gerekli olan personelin işe alınacağı belirtildi. Antalya Belediye Başkanlığı, Özgür’ün yedi akrabasının kurumda çalıştığını ve belirlenen beş kişilik yönetim kurulunda kendisiyle birlikte üç kişinin yer aldığını, bunun sanata özgürlük değil “Mehmet Özgür”e özgürlük olduğu için bu hakimiyete son verildiği belirtildi. 

Telefon ile ulaştığımız Mehmet Özgür ise haksız yere işten çıkarıldığını ve bundan önce 2013 yılında altı aylık bir görevlendirme ile İstanbul’da görev yaptığını ancak Antalya’da sahnelenen tüm oyunlarını aksatmadığını ileri sürdü. Antalya Belediyesinin açıklamasında ise Sayıştay raporlarına göre Özgür’ün Antalya’da kadroluyken İstanbul’da sürekli kalarak çalıştığı için haksız yere aldığı iki yıllık maaş tutarının iptaline itiraz etmediği ve geri ödediği belirtildi. Özgür ise kız kardeşinin ve eşinin de tiyatroda oyuncu olarak yer aldığını ve kız kardeşinin kendisinden önce tiyatroya girdiğini, eşinin ise kendisi genel sanat yönetmeni olmadan önce çalışmaya başladığını söyleyerek “ben, eşim ve kız kardeşim bu tiyatroda çok eskiyiz. Belediye tiyatrosu zamanında başladık, yani sigortasız ve maaş almadan burada görev yaptık” dedi. Belediye ile işten çıkarılan sanatçı grubunun çatışmasının en kötü yanı ise perdenin açılamamasından ötürü Antalyalıların tiyatro yerine bu çekişmeyi izlemesi. 



Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler