Tallinn’de sıradan insan dramları kazandı

Bir genç kız ile babası arasındaki kopuk ilişki üzerinden geçmişle hesaplaşmadan ileriye gidemeyeceğimizi söyleyen Japon yapımı “Kontora”, 23. Siyah Geceler Film Festivali’nde büyük ödülü kazandı.

Yayınlanma: 02.12.2019 - 02:00
Tallinn’de sıradan insan dramları kazandı
Abone Ol google-news

 Ana jüri başkanı İngiliz yönetmen Mike Newell’ın “Karakterlerin geçmişe gömdükleri sırların dön dolaş kendini hatırlattığı müthiş güçlü ve gizemli bir öyküsü var” sözleriyle ödül verdiği siyah beyaz filmin yönetmeni ise Japonya’da yaşayan Hindistanlı genç sinemacı Anshul Chauhan. Siyah beyaz görüntüler eşliğinde, acımasız yeni dünya düzeninde kendine yer bulamayan sıradan insan hayatlarının öne çıktığı filmler arasında en iyi yönetmen ödülünü ise bir başka siyah beyaz yapım olan “Kalel, 15” filmiyle Filipinli Jun Jobles Jana aldı. AIDS sorunundan ahlaki ikiyüzlülüklere, türlü sorunu dile getiren film, fakir bir gencin çıkışsızlığını ele alıyor. Geceye damgasını vuranlar arasında “Gipsy Queen”deki yalnız anne rolüyle en iyi kadın oyuncu ödülünü alan Aalina Serban “Romanlar kendini ifade etme fırsatını çok az buluyor” diyerek ödülü aldı. Büyük alkışlarla karşılanan ödülünü ana jürideki İstanbul Film Festivali direktörü Kerem Ayan’ın elinden alan oyuncu, kendine şans veren yönetmen Hüseyin Tabak’a da teşekkür etti. Ekümenikal jürinin de ödülünü alan “Gipsy Queen” ile sahneye çıkan yönetmen Tabak, teşekkürünü “Sanat halk içindir” sözleriyle tamamladı.

Sıradan insanın çıkışsızlığını anlatan filmler arasındaki siyah beyaz İngiliz yapımı “Muscle/Kas”daki performansıyla en iyi erkek oyuncu ödülünü alan Cavan Clerkin ise ödül sonrası sohbetimizde annesinin Kıbrıslı olduğunu söyleyerek Türkçe konuşmaya çalıştı. Aralarında oyuncu Şebnem Hassanisoughi’nin de olduğu İlk Filmler jürisinin en iyi film ödülü “Stories From the Chesnut Woods”a verildi. Jürideki Kolombiyalı yönetmen Ruben Mendoza’nın Şili ve Bolivya misali halen Latin, alemini sarsan desteği ise alkışlarla karşılandı. Müzisyen Ahmet Kenan Bilgiç’in de yer aldığı “Rebel With a Cause” jürisi ise ödülünü Çin filmi “Feast/Ziyafet”e layık gördü.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler