CRR’de Clara Schumann 200. doğum yılı

Leipzig’de 1819'da dünyaya gelen piyanist ve besteci Clara Schumann’ın 200. doğum yıldönümü Cem Mansur’un yönetiminde hazırlanan iki ayrı programla Cemal Reşit Rey’de kutlanıyor. “Dikiz Aynasında Clara” başlıklı enstalasyon 19 Aralık Perşembe günü 20.00’de CRR fuayesinde gerçekleşecek. 22 Aralık Pazar akşamı 20.00’da ise, “Müzik ile Bir Yaşam" başlıklı açıklamalı konserde ünlü tiyatro sanatçısı Tilbe Saran ile piyanist Lucy Parham aynı sahneyi paylaşacak.

Yayınlanma: 10.12.2019 - 09:47
Abone Ol google-news

İlk etkinlikte modern bakış açısı ile ürettikleri besteleriyle, üç farklı nesil ve farklı coğrafi kökenden gelen üç kadın besteci yer alıyor: Violeta Dinescu, Annette Schlünz ve Beste Özçelebi.


Clara Schumann ve onun müziğine bir köprü kuran sanatçılara, soprano Lisa Fornhammar, piyanist Mediha Khan ve viyola sanatçısı Cenk Erbiner eşlik edecek. Bu enstalasyon, Clara Schumann'ın dünyasına erişme çabasının dışında; günümüzde kadın olmak, müzisyen olmak, beste yapmak üzerine de düşündürüyor.


Fuayede gerçekleşmesinin amacı, dinleyicileri alışılmış kalıpların dışına çıkararak, farklı açılara yerleştirilen ekranlar aracılığı ile söyleşiler, metin, enstrümanlar ve sanatçılarla iç içe olacakları samimi bir deneyim yaşatmak.


NEBAHAT’İN KIZ KARDEŞLERİ


Emanuel Mathias'ın 2011 yılında şoför Nebahat’tan esinlenerek ürettiği ¨Nebahat’in Kız Kardeşleri¨ isimli video enstalasyonu “Dikiz Aynasında Clara” projesinin esin kaynağı olmuş. Döneminin güçlü ve bağımsız kadın şoförü Nebahat ile 19. Yüzyılın harika çocuğu Clara’nın mesajı buluşturulmuş.


Tabiidir ki, yeteneği çok küçük yaşta keşfedilen, 11 yaşında ilk solo konserini verip ilk bestesini yapan, Mendelssohn, Chopin, Goethe gibi zamanın önde gelen müzikçi ve edebiyatçılarının hayranlığını kazanan, Brahms'a esin kaynağı olan, öldüğü 26 Mart 1896'ya dek ders vermeye devam eden besteci, piyanist Robert Schumann'ın da eşi olan Clara Josephine Wieck, Schumann’ın büyüklüğü tartışılmadan.


“MÜZİK İLE BİR YAŞAM "


Schumann’ın öyküsü günlüklerinden ve mektuplarından alıntılarla gerçekleşecek açıklamalı konserde piyano eşliğinde Saran’ın sesiyle izleyicilere ulaşacak.


CRR Konser Salonu’nun Clara Schumann’a saygı duruşu 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde farklı bir programla devam edecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler