Albüm teklif edildi, oyuna dönüştü

Ferhat Göçer, tümü Sabahattin Ali’nin şiirlerinden oluşan ve bir kısmını kendi bestelediği şarkılarla müzikli bir oyunda şairi canlandırıyor.

Yayınlanma: 11.12.2019 - 02:00
Albüm teklif edildi, oyuna dönüştü
Abone Ol google-news

Ferhat Göçer’in tek kişilik performansı ve Ezel Akay yönetmenliğinde hazırlanan yazar, şair Sabahattin Ali’nin hayatından kesitlerin yer aldığı “Aldırma Gönül” adlı şarkılı oyun bugün saat 20.30’da Uniq Hall’de sahnelenecek. “Aldırma Gönül”, “Dağlar Dağlar” ve “Göklerde Kartal Gibiydim” gibi şarkıların seslendirileceği oyunun oluşum sürecini Ferhat Göçer ile konuştuk. 

Projenin ilk önce albüm olarak teklif edildiğini söyleyen sanatçı, “O albümün içerisinde, tribute albümlerde bir eser sahibinin her parçasını bir sanatçı okur, 40 eser, 45 eser, siz de onlardan birisi olursunuz, iki tane de klip çekerler, diğer şarkılar bir şekilde kaybolur gider. Ama bu albümde bana bir ters vuruşla teklif geldi, Sabahattin Ali’ye ait olan albümün bütün şarkılarını benim okumamı istediler, ben de kabul ettim. Çünkü bazıları yıllardır sahnede söylediğim şarkılardı” diyor. 

Göçer’in heyecanı her halinden belli oluyor. İlk başta teklife tedirgin yaklaşan sanatçı sonrasında ben bu işi başarırım demiş ve yaklaşık altı önce başlamış süreç. Göçer, Sabahattin Ali’yi daha yakından tanımak için yazdığı bütün yapıtları okumuş. Sonrasında yazarın hayatını da okuduğunu söyleyen Ferhat Göçer, “Bütün kitaplarını, hikâyelerini, mektuplarını, şiir kitaplarını okudum ve çok etkilendim; hatta onun hakkında yazılmış kitapları okumaya başladığımda da yavaş yavaş başka fikirler olgunlaşmaya başladı. Gerek Filiz Ali’nin babası ile ilgili yazdığı, gerekse Osman Balcı gibi ‘Yeşil Mürekkep’ isimli kitabı... Çok dramatik bir hayatı var, bildiğimiz bütün detaylarına hakim oldukça büyük bir sorumluluğun altına girmiş olduğumu fark ettim ve bu albüm sonrasında konserlerimizde bu şarkıları sunarken daha özel bir mizansen hazırlamak gerekliliği hissettim” diyor. 

Ezel Akay’a hayran olduğunu belirten Göçer, “Ben ‘Neredesin Firuze’den beri ona olan özel bir hayranlığım var, sinema dilini ya da görsel sanatları müzikle bu kadar iç içe geçirebilmiş ve bizim sektörümüzü o kadar parlak ve zekice aktarabilmiş, hem sanatsal hem gişe yönünden ortak bir başarıyı bünyesinde barındıran bir projeye imza atmış olması açısından ve benim geçmişimde aslında hekimlik zamanlarımda izlediğim bu filmde imrenerek ve biraz da kıskanarak baktığım bir proje olması nedeniyle, söylenen isimlerin içerisinde Ezel Akay’ın ismi geçince olmasını çok istedim ve oldu” diyor. 

ŞARKILAR VE HİKÂYELERİ

“Aldırma Gönül”, Sabahattin Ali’nin hayatının önemli dönüm noktaları olan on hikâyeden oluşuyor. Bu on hikâye, on şarkıya bağlanıyor. Eserlerden ana tema müziği Göçer’in olmak üzere bestelediği 4 de şarkı var. Şarkılı oyunda toplamda on bir şarkı yer alıyor. 

Hepsinin birbirinden görkemli hikâyeler olduğunun altını çizen Göçer, “Almanya’daki dönemi, o hayatındaki değişimi anlatan dönem. Türkiye’ye geldiğinde Aydın ve Konya’daki yaşadıkları, Konya’dan sonra Sinop Hapishanesine girişi. Sonra dönüp Ankara’da en üretken olduğu çalışma yılları, karşılaştığı ve orada birlikte çalıştığı eserlerinin ve tercümelerinin, yazılarının çoğunu yazdığı bir süreç var Aziz Nesin ile birlikte çalıştığı, İstanbul’da en zor geçirdiği dönemdeki Marko Paşa dönemi ve tabii ki hayatının son dönemleri... Hepsi birbirinden çarpıcı ve çok değerli benim için” diyor. 

Sabahattin Ali’yi sahnede canlandırmanın sorumluluğunun çok büyük olduğunu söyleyen sanatçı, “Heyecanı ve mutluluğu da büyük aynı zamanda. O sorumluluğun altına girmeyi de gönülden istedim. Evet, Ezel tabii ki ikna etti ama işin içine girdikçe en korktuğum şey ezber bölümüydü, çünkü alışık olmadığım bir şeydi. Ezber sorununu hallettiğimi hissettiğim anda bu işin altından kalkacağımı da hissettim” diyor. 

Göçer, bir buçuk yıldır Sabahattin Ali ile yatıp alktığını ve onun gibi düşünmeye çalıştığını söylüyor, “Ne hissettiğini, ne yaşadığını bilemeyiz, ama yazdıklarından yola çıktım. Tabii ki kızı Filiz Ali’yi ziyaret ettim bu süreçte, kendisinin hassas olduğu bazı noktaları idrak etmeye gayret ettim, bu açıdan da çok kıymetliydi. Gözlemleri, telkinleri, bana söyledikleri, anlattıkları, sundukları bana çok yardımcı oldu. Umarım, bir aksilik olmazsa Filiz Hoca da galada bizi onurlandıracak, bu benim için çok kıymetli, başka bir heyecan vesilesi” diyor. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler