İşte 2019'un en iyi filmleri

Sinemaseverler bu yıl bu yazarlara bakarak film izledi, onlar ise en çok hangi filmleri tavsiye etti?

Yayınlanma: 14.12.2019 - 02:00
İşte 2019'un en iyi filmleri
Abone Ol google-news

Sinemanın “altın yılı” dendiğinde hemen hemen herkesin aklına 1999 yılı gelir. O yıla ait filmlerin isimlerini hızlıca aklımıza getirdiğimizde de bu “etiketin” haksız olmadığını görürüz; The Matrix, Dövüş Kulübü, Yeşil Yol, Altıncı His, Şehrin Azizleri, John Malkovich Olmak ve buraya sığdıramayacağımız birçok film sinemaseverlerin gözünde kültleşti, sinema tarihine adını yazdırdı. 

Bundan 20 yıl sonra yine sinema dünyası verimli bir seneyi geride bırakmak üzere. Bu yıl birçok usta yönetmenin çok beklenen filmi vizyona girdi. Başta Martin Scorsese (filmi Netflix’te yayımlandı), Pedro Almodovar, Quentin Tarantino gibi isimler “yedinci sanata” katkıda bulundular. Türkiye’den de Emin Alper, Pelin Esmer, Kıvanç Sezer gibi yönetmenlerin filmleri vahşi vizyon şartlarında izleyiciye ulaşmaya çalıştı! 

Biz de sinema yazarlarına 2019 yılında izleyip en beğendikleri filmleri sorduk. Sonuçta, yerli filmler arasında Emin Alper’in “Kız Kardeşler”i senenin en iyi Türk filmi olarak tarafından zirveye çıkarıldı. Çağla Zencirci ve Guillaume Giovanetti’nin filmi “Sibel” de hemen hemen tüm listelere adını yazdırdı. 100 salonda vizyona girmesinin ertesi haftasında salon sayısı 4’e düşürülen, halen vizyondaki Kıvanç Sezer’in “Küçük Şeyler” filmi de sinema yazarlarının listesinde yer aldı. 

 Dünya sinemasında ise 2019’un 1999’a yaklaşması belki mümkün değil ama birçok iyi film izleyiciyle buluştu. Bu nedenle belli ki sinema yazarları da zirve konusunda kararsızlık yaşadı. Yine de Uzakdoğu sinemasındaki yükseliş listelere yansıdı ve Bong Joon-Ho’nun “Parazit” filmi çoğu listede bir numaraya ulaştı. Sinema yazarlarının yerli ve yabancı film listeleri şöyle oluştu:

SUNGU ÇAPAN: Yerli / 1- Kız Kardeşler, 2- Küçük Şeyler, 3- Görülmüştür (y: Serhat Karaaslan), 4- Sibel, 5- Kraliçe Lear (y: Pelin Esmer). Yabancı / 1- Yüzleşme (F. Ozon) 2- Parazit, 3- Acı ve Zafer (y: Pedro Almodovar) 4- Şüphe (y: Lee Chang-dong) 5- Asla Gözlerini Kaçırma (y: F.H. von Donnersmarck). 

MÜJDE IŞIL: Yerli / 1- Sibel, 2- Kız Kardeşler, 3- Saf (y: Ali Vatansever) 4- Kolej Havası (y: Sertan Ünver) 5- Küçük Şeyler. Yabancı / 1- The Irishman (y: Martin Scorsese), 2- Sarayın Gözdesi (y: Yorgos Lantimos), 3- Uzun Kız (y: Kantemir Balagov), 4- Joker (y: Todd Phillips), 5- İhtiyar Adam ve Silah (y: David Lowery).

ATİLLA DORSAY: Yerli / 1- Kız Kardeşler, 2- Küçük Şeyler, 3- Sibel, 4- Bağlılık Aslı (y: S. Kaplanoğlu), 5- Altın Eldiven (y: F.Akın). Yabancı / 1- Parazit, 2- Alev Almış Bir Kızın Portresi (y: Céline Sciamma), 3- Joker, 4- Arakçılar (y: H. Koreeda:), 5- Kefernaum (y: N. Labaki).

lGÖZDE HATUNOĞLU: Yerli / 1- Kız Kardeşler, 2- Aden (y: B. Atay), 3- Küçük Şeyler, 4- Sibel, 5- Saf. Yabancı / 1- Alev Almış bir Genç Kızın Portresi, 2- Parazit, 3- The Irishman, 4- Acı ve Zafer, 5- Ritüel (y: A. Aster).

MURAT ÖZER: Yerli / 1- Görülmüştür, 2- Küçük Şeyler, 3- Yuva (y: Emre Yeksan), 4- Sibel, 5- Saf. Yabancı / 1- Parazit, 2.- Joker, 3- Bir Zamanlar... Hollywood’da (y: Quentin Tarantino), 4- Acı ve Zafer, 5- Şüphe 

NİL KURAL: Yerli / 1- Kız Kardeşler, 2- Nebula (y: T. Aktaş) 3- Sibel, 4- Anadolu Turnesi (y: C. Eskinazi, D. Tortum), 5- Küçük Şeyler. Yabancı / 1- Şüphe, 2- Sarayın Gözdesi, 3. High Life (y: C. Denis) 4. Parazit, 5. Alev Almış Bir Genç Kızın Portesi. 

ERDOĞAN MİTRANİ: Yerli / 1- Kız Kardeşler, 2- Kraliçe Lear, 3- Görülmüştür, 4- Sibel, 5- Küçük Şeyler. Yabancı / 1- Parazit, 2- Sarayın Gözdesi, 3- Arakçılar, 4- Şüphe, 5- Uzun Kız. 

SELİN GÜREL: Yerli / 1- Kız Kardeşler, 2- Sibel, 3- Nebula, 4- Gulyabani (y: G. Keltek), 5- Görülmüştür. Yabancı / 1- The Souvenir (y: J. Hogg), 2- Martin Eden (y: P.Marcello), 3- Şüphe, 4- In Fabric (y: P. Strickland), 5- Alev Almış Bir Genç Kızın Portresi.

UĞUR VARDAN: Yerli / 1- Kız Kardeşler 2- Sibel, 3. Küçük Şeyler, 4. Görülmüştür, 5. Kraliçe Lear / Pelin Esmer. Yabancı / 1- Arakçılar, 2- Sister Biraderler (y: Jacques Audiard), 3- Elveda Oğlum (y: Wang Xiaoshuai), 4- Mutlu Lazzaro (y: Alice Rohrwacher), 5- Uzun Kız.

ASLI ILDIR: Yerli / 1- Kız Kardeşler, 2- Aidiyet (y: B. Çevik), 3- Nebula, 4- Oray (y: M. Akif Büyükatalay), 5- Kraliçe Lear. Yabancı / 1- Parazit, 2- Güney İstasyonunda Randevu (y: D. Yinan), 3- Talking About Trees (y: S. Gasmelbari), 4- Oyunbozan (y: N. Fingscheidt), 5- The Lighthouse (y: R. Eggers).


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler