‘Cannes bu yıl daha politik’

ABD’li yönetmen Spike Lee, 73. Cannes Film Festivali’nin jüri başkanı oldu. Festival tarihinin ilk siyahi Jüri başkanı olan Lee, “Do the Right Thing”, “Malcolm X”, “Inside Men” ve “25th Hour” gibi filmleri dünya sinemasına kazandırmış, 2018 yapımı son filmi “BlacKkKlansman” ile En İyi Uyarlama Senaryo Oscar’ını almıştı.

Yayınlanma: 15.01.2020 - 02:00
‘Cannes bu yıl daha politik’
Abone Ol google-news

Bu yıl 12-23 Mayıs günleri arasında düzenlecek festivalin Ana Yarışma jürisinde, Lee’ye eşlik edecek diğer jüri üyelerinin isimleri ve bu yıl festival programında yer alacak filmler nisan ayında açıklanacak.

Bugüne kadar yedi filmi Cannes Film Festivali’nde gösterilen ve son filmi “BlacKkKlasnman”la Grand Prix ödülüne değer görülen Lee, jüri başkanlığına dair yaptığı açıklamada, “Cannes Film Festivali (dünyanın en önemli film festivali olmasının yanı sıra) benim için kariyerimde büyük etkisi olan bir festival. Cannes’ın dünya sinemasındaki yerimi değiştirdiğini söyleyebiliriz. Daha 1986’da, Yönetmenlerin 15 Günü seçkisinde Prix de la Jeunesse’i kazanan ilk filmim She’s Gotta Have It ile başladı. Festivaldeki bir sonraki filmim, 1989 yılında ana yarışmada yer alan Do the Right Thing’di. Bunun neden olduğu ve bugüne bile etki eden sinematik patlamayı anlatmak için ne yerim ne de zamanım var” dedi.

TRUMP’A KARŞI TAVIR

Sinema yazarımız Mehmet Basutçu Spike Lee’nin jüri başkanı seçilmesine dair şunları söyledi: “Seçkiler açıklanmadan yorum yapmak doğru değil, ama  Cannes bu yıl daha politik, bir tutam daha radikal olacağa benzer! Yanılmıyorsam, ilk kez sihayi bir yönetmen ana jüri başkanı oluyor.

Spike Lee, ırkçılığa karşı çıkan, siyahi haklarını savunan politik sinemanın geniş kitlelere seslenen sağlam örnekleriyle öne çıkmış bir yönetmen olduğuna göre, Hollywood’u dışlamadan Trump’a karşı tavır almak adına da anlamlı, güzel bir seçim... Üstelik, başkanın kim olacağı, oldukça erken bir zamanlamayla, festivalden dört ay önce açıklanıyor.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler