Dünyaca Ünlü Türk Sanatçıların Eserleri Verni’de

Tarihin ve sanatın sıra dışı bir yansıması olarak dünya ve gönül başkenti İstanbul’da sanatseverlerle buluşan Verni Art Salon, Türk dünyasında önemli başarılara imza atmış çok değerli sanatçıların eserlerine ev sahipliği yapıyor.

Yayınlanma: 15.01.2020 - 15:22
Abone Ol google-news

Verni Art Salon, değerli resim seçkisinin yer aldığı galerisinin yanı sıra, her ay farklı sanat alanlarıyla ilgili düzenlediği sergiler, atölye çalışmaları ve seminerler ile tarihi yarımadada, sanatseverlerin buluşma noktası! Verni Art Salon’nun genel yayın yönetmeni sanatçı Melis Uludağ ile Verni Art Salon ve sanat üzerine keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik.




-Verni Art Salon fikri nasıl oluştu?

Verni Art Salon, öncelikle Türk geleneksel sanatları ile İstanbul’un zengin tarihi dokusunun bir araya getirilerek sanatseverlerle buluşturulması fikrinden ortaya çıktı. Sultanahmet semtinde, Kadırga Liman Caddesi’nde bulunan Verni Art Salon, tarihi yarımadanın en önemli camilerinden biri olan Sokullu Mehmet Paşa Camii’ne komşu olma avantajını yaşıyor. Aynı zamanda binanın tarihinin Bizans ile Osmanlı İmparatorluğu dönemine uzanıyor olması, diğer bir dikkat çekici özellik olarak karşımıza çıkıyor. O dönem gemi tersanesi ve deposu olarak kullanılan tarihi yapı, günümüzde Türk Dünyası’na ait sanatların merkezi olma yolunda hizmete başlamıştır.


Verni Art Salon, tarihi dokusu korunarak alanında uzman olan Gülab Mimarlığın titiz çalışmalarıyla tekrar hayata kazandırılarak, şehrin sanat merkezinin bu tarihi eksene geri taşımayı vaat etmektedir. Çok özel isimlere ve özel koleksiyonlara ev sahipliği yapan salonumuz ‘’Dün, Bugün ve Gelecek‘’ konseptinin altına imzasını atarak, geniş ürün yelpazesiyle bu alandaki tek satış noktası olmayı hedefliyor.



- Ebru ve minyatür sanatçısı olarak Verni ile yollarınız nasıl kesişti?

Ebru ve minyatür sanatlarıyla uğraşırken, geleneksel sanatların tanıtımını yapma kaygısı bende küratörlük yapma isteğini oluşturuyordu. Aynı zamanda, sanatın ulaşılabilir kılınmasını sağlama hedefimi, Verni Art Salon’da gerçekleştirme şansına sahip oldum. Sanırım bir sanatçının hayatında en önemli unsurlardan biri koleksiyonlar oluşturup, koleksiyonerlere sunmak ve sanat alanında yeni öğrenciler yetiştirmektir. Üniversite yıllarında başladığım moda eğitimini takiben ebru ve minyatür sanatıyla ilgili çalışmalarımın yanı sıra Osmanlıca ve talik derslerine devam ediyor olmam Verni Art Salon’daki çalışmalarımı pekiştiren çalışmalardı.


Kültür Bakanlığı sanatçısı olarak sanat yaşamıma, uzun yıllardır pek çok sergi ve bienallerde geleneksel sanatlarımızı icra eden sanatçı ve düzenleyen ekibin parçası olarak devam ediyorum. Tüm bu etkinlikler menajerliğini de üstlendiğim usta sanatçılarımızın eserlerinin, geniş kitlelere ulaşmasını sağlıyorken, bir taraftan da Türk ve yabancı koleksiyonerlere danışmanlık yapmamı sağlıyor. Siz sanatseverleri ve sanatçıları, çeşitli organizasyonlara ev sahipliği yapacağımız Verni Art Salon’da, geleceğe yatırım yapmanız adına bekliyorum.


-Sanat camiasında yeni bir sanat galerisi olarak gerçekleştirmeyi düşündüğünüz faaliyetler ve vizyonunuz hakkında bilgi verir misiniz?

Verni’de her ay bir sergi, seminer ile atölye çalışması planlayacağız. Bu etkinliklerin bir ay boyunca olmasının nedeni, sanat normalde çabuk tüketilen, kısa süreli sergilerle sanatseverlerle buluşan bir olgu. Biz bu şekilde bir ay boyunca sanatçıların eserlerinin daha uzun süre içinde ziyaretçilerle buluşmasını sağlayacağız. İyi isimleri kaçırmak istemeyen fakat ajandaları uygun olmayan veya İstanbul’da olmayan ilgili kişiler, bu şekilde sergileri rahatlıkla gezebilecekler. Salonumuzda ayrıca grup toplantıları, özel sunumlar ve basın tanıtım toplantıları yapılabilecek.


Verni aslında, 12 Group Şirketler Grubu’nun bir yatırımı. Tarihi Yarımada’da lüks segmentte hizmet veren AJWA Hotel Sultanahmet ve eski Türk mimarisindeki evleri restore ederek konaklama hizmeti veren Ajwa Homes markamızın ardından, bu bölgedeki yatırımlarımızın üçüncüsüdür. Gelecek yatırımlarımız arasında ise, içinde bir Verni Art Salon’un da bulunacağı AJWA Hotel Kapadokya bulunuyor. Önümüzdeki aylarda açılması planlanan otel, bölgedeki tarihi dokuya uygun olarak Gülab Mimarlık ekibinin projesiyle, 1400’lü yıllarda inşa edilmiş geleneksel bir kervansaray olarak tasarlandı.


-Günümüzde çağdaş sanat galerilerinin sayısında önemli bir artış söz konusu, sizce Verni’yi diğer sanat galerilerinden ayıran en temel özellik nedir?

Aslında sadece Azerbaycan değil, Türk Dünyası temalı bir salon burası. Geleneksel Türk sanatlarının yanı sıra Azerbaycan’dan da çok önemli ressamların tabloları hali hazırda salonumuzda yer alıyor. Buna ek olarak, günümüzde yaşayan bağımsız veya özerk Türk Devletleri coğrafyasından da zaman zaman eserler sergilenecek. Azerbaycan’ın 7 bölgesinde farklı dokuma teknikleriyle dokunan en özel Azerbaycan halılarını, ülkemizdeki halı koleksiyonerleriyle bir araya getireceğiz. Sadece Verni desenli halılarımız değil, Tebriz’den gelen el dokuması ipek halılarımız da mevcut.


Giriş bölümünde Türk Dünyası’na ait birbirinden kıymetli antika objeler bulunmakta; semaverler, satıllar, hamam sandıklarından oluşmaktadır, ikinci bölümde Suriye Şam’dan getirttiğimiz antika mobilyalar ayrıca İznik ve Kütahya çiniciliğin önde gelen ustalarının eserleri ve geleneksel Türk nakışında bir döneme ismini veren Nahide Küçük koleksiyonu, Verni Art Salon tek satış noktasıdır. Kişiye özel tasarımlarıyla iki önemli sanatkarın saat ve yarı mücevher eserlerine yine Verni Art Salon’da sahip olabilirsiniz



Üçüncü katta ise bizi bekleyen mimarisiyle farklı iki art salon bulunmakta. Ana galerimiz, dünyada tanınmış ve eserleri müzelerde yer alan Türk dünyasının kıymetli sanatçıların eserlerinin satış noktası olurken, yan galerimizde ise her ay bir etkinlik için gelen taleplere göre kullanılacaktır. Bu arada çerçeve yapım bölümümüzden bahsetmek isterim. Sanatsever bu atölyede eserlerini çerçevelettirebilirler.

Verni, İstanbul’daki galerilere “Art Salon” konseptiyle yeni bir soluk getiriyor. Müzeler ve galeriler normalde 17.30 - 18.00'a kadar açık iken Verni'de cumartesi ve hafta içi kapanış saati 20.00, sergi zamanında ise 22.00'a  kadar açık. Pazar günleri ise 11.00 ile 19.00 arasına kadar sergi gezilebilmektedir.. Bu durum hem koleksiyonerlerin sanat galerisine gelip eserleri incelemesine daha fazla olanak sağlayacak, hem de ilgilenen tüm İstanbulluların ve İstanbul’u ziyaret edenlerin salonumuzdaki sanat eserleriyle daha uzun saatler zaman geçirmesini sağlayacak.



-Dünyaca ünlü birçok Türk sanatçının eseri galeri koleksiyonunuzda sürekli olarak sergileniyor. Hangi sanatçılar ve eserlerine yer verdiniz sergi salonunuzda?

Galerimizde, süresiz sergi kapsamında dünyaca ünlü Türk ressamlar Toğrul Narimanbekov, Muhammad Orujov, Salam Salamzade, Sattar Bahlulzade, Latafet Mamedova, İslam İsrafilzade, Mikail Abdullayev, Maral Rahmanzade, Ali Sattarsalimov, İsmet İsmailov, Mikail Abdullayev, Azer İslam, Kamil Nejavzade, Jamila Hashimova’nın tabloları yer almaktadır. Süreli sergiler kapsamında ise “İlmeğin Ucundaki Söz” Antika Halı ve Kilim Sergisi ile Reza Hemmatirad’ın Sinan’ın İstanbul’u Sergisi ve Gürkan Pehlivan’ın “Mahfi” sergisine ev sahipliği yaptık. Daha nice sergi, söyleşi ve atölye çalışmaları gerçekleştirmeyi planlıyoruz.




-Yakın dönem ve ileriye dönük olarak hangi projeleri gerçekleştirmeyi düşünüyorsunuz?

 Bir sene önce gibi kısa bir zaman içerisinde kurulmamıza rağmen birçok sergi, atölye ve seminer düzenledik. Çok önemli sanatçıları, sanatseverlerle buluşturduk. Yeni sergiler, söyleşiler, atölye çalışmalarını sürekli olarak düzenlemenin yanı sıra, eşsiz antika eserlerimizin sanal ortamda satışının sağlanmasını amaçlıyoruz. Böylelikle hem ulusal, hem de uluslararası alanda eserlerimizi görmek mümkün olacaktır. Çok yönlü ve etkileşimli olarak, hem yerli hem yabancı pek çok önemli sanat galerisi, müze ve kuruluşlarla iletişim ağımızı sağlam temellere oturtarak gelişimizi sağlamaktayız. Sanata ve kültürümüze katkı sağlayacak, her türlü projeye açığız.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler