Şair ve çevirmen Talât Sait Halman ‘Kahramanlar ve Soytarılar’la anıldı

Halman’ın Shakespeare’den alıntılarla oluşturmuş olduğu oyundan bölümleri Gülriz Sururi, Genco Erkal, Erhan Yazıcıoğlu, Zihni Göktay, Selçuk Yöntem, Levent Öktem, Mehmet Ali Kaptanlar, Yetkin Dikinciler gibi sanatçılar okudu.

Yayınlanma: 20.01.2015 - 10:25
Abone Ol google-news


Türkiye’nin ilk kültür bakanı, şair ve çevirmen Talât Sait Halman, Shakespeare’in hemen bütün eserlerinden alıntılarla ortaya çıkardığı “Kahramanlar ve Soytarılar” adlı oyunuyla anıldı. Shakespeare’e dair anı ve anlatılarla, dünya ve Türkiye’deki oyunlarda yer almış pek çok hikâyenin harmanladığı tek kişilik oyundan bölümleri Gülriz Sururi, Genco Erkal, Erhan Yazıcıoğlu, Zihni Göktay, Selçuk Yöntem, Levent Öktem, Mehmet Ali Kaptanlar, Yetkin Dikinciler gibi sanatçılar okudu. Sahnede yer alan bütün sanatçılar Talât Halman’ın gardırobundan çıkan kravatları boyunlarına astı.

Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde önceki akşam “Şair Talât Sait Halman’dan Dilimize Shakespeare’in Dünyası” başlığı altında düzenlenen etkinlikte, Halman’ın ilk kez 30 yıl önce sahnelenen oyununun geçişlerini tiyatro oyuncusu Tilbe Saran ile Talât Halman’ın kızı, tiyatro sanatçısı Defne Halman üstlendi. İBBŞT’nin düzenlediği gecede tiyatro eleştirmeni, çevirmen Seçkin Selvi açılış konuşmasında oyunun seçilmesini “Shakespeare ile buluşmaya giden Talat Halman’ın tekrar oynansa dileğinde bulunduğu tek kişilik oyun ‘Kahramanlar ve Soytarılar’ı bu saygı selamına katılan birçok sanatçının dokuduğu kurguyla sunuyoruz” sözleriyle açıkladı. Gecede ayrıca Selim Atakan’ın Shakespeare soneleri için bestelediği şarkıları Bülent Tekakpınar ve Deniz Sujana seslendirdi.

Defne Halman gecenin sonunda yaptığı konuşmada “Kültüre, sanata, bilime ömrünü adadın. Ben Jonson’ın Shakespeare’e ithaf ettiği şiiri çevirmiştin. Bu iki dize senin için de geçerli: ‘Mezara gömülmemiş yüce bir anıtsın sen / Yaşamın sürecektir eserin yaşadıkça’” derken sözlerini “Müşfik Kenter’in ‘Kahramanlar ve Soytarılar’ı oynayışının 30. yılı, Shakespeare’in 450. doğum yılı, seni uğurlayışımızın 40. günü. Sizler gibi iz bırakanlar hep var olacaklardır” diye noktaladı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler