Samuel Beckett’in ‘Krapp’ı ilk defa Kürtçe sahneleniyor

Emre Erdem’in yönettiği , Hilmi Demirer’in Kürtçeye çevirdiği ve rol aldığı oyunu, yeni kurulan çok dilli tiyatro topluluğu TiyArtro sahneliyor.

Yayınlanma: 28.01.2015 - 13:50
Abone Ol google-news


Yeni kurulan tiyatro topluluğu TiyArtro, Türkiye’de çok dilli, çok kültürlü sanat ürünleri üretmeyi amaçlayarak anlamak, anlatmak ve anlaşabilmek istiyor...

Topluluk tiyatro dünyasına Kürtçeye çevrilen bir oyunla merhaba dedi, absürt tiyatronun kurucusu Samuel Beckett’in “Krapp’ın Son Bandı”nı Kürtçe sahneledi.

Hilmi Demirer’in Kürtçeye çevirdiği eserin yapımını ve tasarımını Genco Demirer, rejisini Emre Erdem, müziklerini Kristopher Fischer, koreografisini Gökmen Kasabalı üstleniyor. Kürtçe Krapp’ı sahnede ise Hilmi Demirer yorumluyor.

Rumca, Zazaca, Hemşince oyunlar üretecek olan TiyArtro, yakın zamanda da “Küçük Prens”i Ermenice sahneleyecek.

Oyunun yönetmeni Emre Erdem, “Neden Krapp ya da Kürtçe Krapp?” sorusunu şöyle yanıtlıyor:

Beckett’i incelediğinizde iki dilde eserler verdiğini görürsünüz. Örneğin Krapp’ı önce İngilizce sonra Fransızca yazar. Beckett’in bu tek kişilik baş yapıtı, dünyada Esperanto dahil olmak üzere çok sayıda dilde yorumlanıyor. Anadili Kürtçe olan oyuncumuz ile uzun bir süre masa başı çalışması yaptık ve en sonunda Krapp dünyada ilk defa Kürtçe dilinde mürekkep ve kâğıtla buluştu.”

Oyunlarında görsellik, müzik, koreografi ile farkındalık yaratmayı hedeflediklerini söyleyen Erdem,

“Evet, bu bir müzikal değil, ama hareket var. Evet bu bir tragedya değil, ama danıştığımız bir psikiyatrımız var… Ve bizi buluşturan Krapp ve Beckett vardı. Bizler Krapp’ın parçaları olduk” diyor.

Erdem, “Çoğul, çoklu ve yüksek sesli düşünüyoruz” diyor ve ekliyor: “Herkes pop art yapıyor, Güneydoğu dediğiniz de klişe prototipler çizilmiş belleklerde. İnsanları küçümsemekle güldüremezsiniz, sadece onları yaralarsınız. Yaralar, daha sonra derin izler bırakır. Biz High Art yaparken, bunun Kürtçede yapılabileceğini ortaya koyduk.”

Yaşadığımız toprakların çok dilli ve çok kültürlü olduğunu, bundan yola çıkarak yeni nesillere barış, kültür, sanat dolu günler hediye etmek isteyen TiyArtro, “Desteğiniz diye soracak olursanız? İnsan!” diyor.

UNESCO ITI (Uluslararası Tiyatro Enstitüsü) 34. Dünya Tiyatro Kongresi’nde Erivan’da, dünya prömiyeri yapan oyun 30 Ocak saat saat 20.00’de Rampa Tiyatro’da izlenebilecek.
Bilgi için: [email protected], www.tiyartro.com)







Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler