'İnce Memed ölmedi kavgamızda yaşıyor'

Edebiyatin dev ismi Yaşar Kemal uğurlandı.

Yayınlanma: 01.03.2015 - 22:42
Abone Ol google-news

Binlerce insan 'İnce Memed ölmedi kavgamızda yaşıyor' diyerek Yaşar kemal'i son yolculuğuna uğurladı.

Yaşar Kemal'e veda -Cenaze töreninden fotoğraflar

Zülfü Livaneli Yaşar ağabeyini anlatıyor...

Yaşar Kemal'in Cumhuriyet'te çıkan ilk yazısı

Yaşar Kemal için köyünde gıyabi cenaze namazı 

Önceki gün 92 yaşında İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi'nde solunum yetmezliği ve çoklu organ yetmezliği nedeniyle vefat eden ünlü yazarın cenaze töreninde adeta insan seli yaşandı.
 
Cenaze namazı öncesinde Yaşar Kemal'in eşi Ayşe Semiha Baban, yeğeni Sadık Gökçeli, manevi oğlu Ahmet Güneştekin, yakın dostu Zülfü Livaneli ile diğer yakınları taziyeleri kabul etti. Törene Kemal'in ilk eşinden olan oğlu Raşit Gökçeli de katıldı. Taziyeleri kabul eden Ayşe Semiha Baban, “Hepimizin başı sağ olsun. Hepimizin kaybı" dedi.

Törene, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ, İstanbul Valisi Vasip Şahin ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın da aralarında yer aldığı siyasetçiler ve devlet adamlarının yanı sıra Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan, Türkiye Ermenileri Patrikvekili Başepiskopos Aram Ateşyan ve Süryani Katolik Patrik Vekili Yusuf Sağ, Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk, sanatçılar Zülfü Livaneli, Orhan Gencebay, Türkan Şoray, Kadir İnanır, Tarık Akan, Rutkay Aziz, Mustafa Erdoğan, Berhan Şimşek, Suavi, Mustafa Alabora, Eşber Yağmurdereli, Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim, Mustafa Denizli, gazeteciler Can Dündar, Muhsin Kızılkaya, Hasan Cemal, Tuncay Özkan, Ali Kırca, Cengiz Çandar, Prof. Dr. İlber Ortaylı, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, FİBA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin de katıldı.

“YAŞAR KEMAL ONURUMUZDUR"

Musalla taşının önüne, "Güle güle usta" yazılı Yaşar Kemal fotoğrafları konuldu. Cenaze namazını İstanbul Müftüsü Rahmi Yaran kıldırdı.

YAN YANA SAF TUTTULAR

Cenaze töreninde 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş yan yana saf tutması dikkat çekti.Namazın ardından Yaşar Kemal'in cenazesi omuzlara alınarak, alkışlarla cenaze aracına taşınırken, tabuta çiçek atıldığı görüldü. Cami önünde toplanan bir grup ise "Yaşar Kemal onurumuzdur" diye slogan attı. Semt sakinleri de binaların pencerelerine çıkarak, alkışlarla Yaşar Kemal'i son yolculuğuna uğurladı.Kemal'in cenazesi defnedilmek üzere Zincirlikuyu Mezarlığı'na götürüldü.
 
KİM NE DEDİ?

“YAŞAR KEMAL BABAMIN ARKADAŞIYDI"

Eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, “Türk edebiyatının büyük ismi, büyük ustası, büyük sanatkar, düşünür ve fikir adamı Yaşar Kemal'i kaybetmenin üzüntüsünü millet olarak yaşıyoruz. Kendisine Allah'tan rahmet diliyorum. Başta eşi Ayşe Hanım olmak üzere herkese de başsağlığı diliyorum. 2008'de Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Ödülü'nü kendisine tebliğ etmekten de gurur duyuyorum. Başka bir şey daha var kamuoyu çok bilmez. Yaşar Kemal babamın arkadaşıydı. Bazen telefonla da görüşürlerdi. Kayseri'de beraber çalışmışlar. Hatta geçen Kurban bayramında telefonla görüşmüşler. Çoluk çocuk nasıl diye babama sormuş. Böyle Anadolu'nun bütün değerlerini taşıyan büyük bir yazardı. Kendisine Allah'tan rahmet diliyorum" diye konuştu.

“TOPLUMUN HER KESİMİ ONUN ÖLÜMÜYLE BERABER BİRLEŞTİ"

TBMM Başkanı Cemil Çiçek ise “Allah rahmet eylesin, hepimizin başı sağolsun. Kültür ve edebiyat hayatımızda bir köşe taşıydı. Aramızdan ayrıldı ama eserleriyle hepimiz teselli buluyoruz. Hoş bir seda bıraktı.Toplumun her kesimi onun ölümüyle beraber birleşti" dedi.

“YERİ KOLAY KOLAY DOLDURULMAZ"

Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan, “Rahmetli değerli edebiyatçıydı. Çok önemli bir insandı, yeri kolay kolay doldurulmaz. Benimle de dostluğu vardı. Önemli bir insanı kaybettik ama aslında sizlerin başı sağolsun. Babıali'de önemli bir gazeteciyi kaybettik. Aslında birlikte çalışma imkanı bulamadık kendi grubumda. Ama hep sohbetlerinde “röportajlara önem vermiyorsun, röportaj bence gazeteciliğin, asıl röportajı öne getirin" derdi. Yeri doldurulamaz. Babamla da rahmetliyle, Zülfi Livaneli, bir doktor arkadaşımız, Eser Alptekin'in muayenehanesinde sık sık buluşurlardı. Gelir bana babamla hep güzel şeylerini, güzel düşüncelerini söylerdi. Nur içinde yatsın" dedi.

“BENİM GÖNLÜMDE NOBEL ÖDÜLÜNÜ ALAN YAZARLARIMIZDAN BİRİYDİ"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Edebiyat çınarımızı yitirdik. Onu bugün uğurlayacağız. O Türk edebiyatının görkemli bir çınarıdır. Gazeteciliği, röportajı, sanatı, sevgiyi ve barışı ondan öğrendik. İnce Mehmet'i okuduğum yıllarda lise öğrencisiydim. O tarihten bu yana Yaşar Kemal hayatımın parçası oldu. Evinde kendisini ziyaret ettim. İnsan dostuydu. Düşüncelere saygılıydı. Nobel ödülünü alamadı ama benim gönlümde Nobel ödülünü alan yazarlarımızdan biriydi. Çok şey söylenebilir onunla ilgili. Türkiye'nin başı sağ olsun" şeklinde konuştu.

“YAŞAR KEMAL'E YAKIŞAN BİR DURUMDU"

HDP Eş genel başkanı Selahattin Demirtaş ise “Kendisi sonsuza kadar varlığını koruyabilecek bir mirasla bu dünyayı terk etti. Bıraktığı miras, çok değerli bir miras. Bugün, bütün siyasi geleneklerden, bütün siyasi partilerden azade bir barış savunucusu, demokrasi, insan hakları savunucusu kimliği ve güçlü edebiyat birikimiyle bütün Türkiye'ye miras bıraktı. Bununla birlikte 40 dile çevrilmiş eserleriyle aslında dünyanın bütün eserlerine büyük bir miras bıraktı" dedi.
 
Demirtaş, “Allah rahmet etsin. Mekanı cennet olsun. Yaşar Kemal gibi yaşaya bilmek ve öldükten sonra da onun kadar değerli bir miras bırakabilmek kolay bir iş değil. 90 küsur yıllık yaşama bütün bunları sığdırarak ve herkesin gönlünde taht kurarak gidebilmek. Gittiği gün de işte tarihsel büyük bir tesadüf diyelim, barış mesajını da bütün bu Türkiye toplumuna aslında onun da emeğiyle oluşan bu barış mesajını armağan ederek gidebilmek de tam da Yaşar Kemal'e yakışan bir durumdu. Hepimizin başı sağ olsun" şeklinde konuştu.


HASAN CEMAL: YAŞAR KEMAL ESERLERİ İLE YAŞAYACAK

Gazeteci Hasan Cemal, "Onun yarattığı boşluk büyük ama Yaşar abi yaşayacak hep. Onu kaybetmedik. O eserleri ile yaşamaya devam edecek. Son derece üzgünüz. Koca Yaşar Kemal daha ne söyliyeyim? Büyük boşluk oluştu tabi ki" dedi.

“BİR BÜYÜK KIYMETİ KAYBETTİK BUGÜN"

Sabancı Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, son yolculuğuna uğurlanan Yaşar Kemal'e ilişkin yaptığı kısa açıklamada “Hepimiz İnce Memed okuyarak büyüdük. Farklılıkların barış içinde yaşaması için verdiği çaba, eserleri kadar büyük bence. Bir barış elçisini, bir büyük insanı uğurluyoruz bugün. Bir büyük kıymeti kaybettik bugün" dedi.

TÜRKİYE'YE GÜZELLİK GETİRDİ

Halit Kıvanç, “Yaşar Kemal ile tanıştığımız ilk günde arkadaş olduk. Türkiye'ye güzellik getirdi. Hiç kavga etmedik. Onu çok özleyeceğim" dedi.

BANA ÖRNEK OLDU

Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk, “Yaşar Kemal, büyük bir yazardı. Yaşar Kemal, çok şey gösterdi. Bütün baskılar rağmen bir yazarın başının dik tutup, kendi hikayesini bütün dünyaya duyurabileceğini gösterdi. Bana büyük bir örnek oldu. Aynı zamanda bütün baskılara rağmen içindeki çocuğu muhafaza edebildi" diye konuştu.
Tarık Akan ise, “Yaşar Kemal benim için başka bir şeydi. Hepimizin başı sağolsun" dedi.

Sabancı Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, son yolculuğuna uğurlanan Yaşar Kemal’e ilişkin yaptığı kısa açıklamada “Sakıp Sabancı, Koca Yaşar derdi ona. Büyük bir coşku ile anardı. Toprakları bol olsun ikisinin de. Bizler de, Adana’da büyüyen çocuklar için ayrı bir yeri var Yaşar Kemal’in. Hepimiz İnce Memed okuyarak büyüdük. Farklılıkların barış içinde yaşaması için verdiği çaba, eserleri kadar büyük bence. Bir barış ilçisini, bir büyük insanı uğurluyoruz bugün. Bir büyük kıymeti kaybettik bugün” dedi.

ERCAN KARAKAŞ

Fikirleriyle yol gösteriyordu. Çok büyük bir kayıp. Sol ve özgür bir insandı. Yol göstericiydi. Çok nasihatlarını aldım. Siyasetle ilgili çok nasihat ederdi. 

ONUR AKAY

Yaşar Kemal’i tanımak için Cumhuriyet Gazetesi’ndeki yazılarını öneriyorum. Sosyalizmi işledi, öğretti. Okuyun, okutun. Bir bilge başka nasıl onurlandırılabilir ki.’ dedi.

CHP MİLLETVEKİLİ SÜLEYMAN ÇELEBİ

Bu kadar kişiye dokunmak kolay bir şey değil. Kalbimize, içimize dokundu. Bana takılırdı, kısa pantolonlu adam diye... Hep yanımızda hissederdik. Söylediği her söz yankı uyandırırdı. Yaşar Kemal ilgili büyük söylemlerinde barış derdi, çok bedel ödedi.

TARIK AKAN 

Acımız büyük, olağanüstü bir insandı. Yaşar ağabeyi ölümsüzlüğe uğurluyoruz

Büyük Usta Yaşar Kemal tedavi altına alındıktan 1.5 ay sonra Cumartesi günü 92 yaşında hayatını kaybetti.

 

Işığın türkücüsü öldü

Türkiye yasa boğuldu

Yer Yaşar gök Kemal

Sosyal medyadan Yaşar Kemal için yas ilanı çağrısı: Zaman yas zamanıdır

Yaşar Kemal'in okurlarına vasiyeti

 

Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde anma töreni

Yaşar Kemal için Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde düzenlenen anma töreni saygı duruşuyla başladı. Törende konuşma yapılmasına izin verilmedi. Bu karar çarpıcı bir şekilde, "Bugün burada konuşmalara yer vermeyeceğiz.Hele hele nutuklara hiç yer yok" diyerek duyuruldu. Kimse kürsüye çağrılmadı. Kürsüde Yaşar Kemal'in fotoğrafları ve bugüne kadar yazdığı kitapları vardı. Salon tamamen doldu. Törenin başında Yaşar Kemal'in hayatının anlatıldığı kısa bir belgesel gösterimi yapıldı. Ardından  "Bugün burada sadece Yaşar Kemal söz alacak" denilerek, Tilbe Saran, Meltem Cumbul, Selçuk Yöndem ve Cihan Ünal sahneye davet edildi. Yakalarında bir tek kırmızı gülle sahneye çıkan bu isimler Yaşar Kemal'in eserlerinden ve konuşmalarından bölümler okudu. Yaşar Kemal'e kendi sözleriyle veda adı verilen etkinlikte zaman  zaman Yaşar Kemal'in kendi sesinden sözleri ekrana yansıtılıyor. Ünlü piyanist İdil Biret Yaşar Kemal anısına sahneye çıktı. Biret Yaşar Kemal için piyano çaldı.

Doğduğu köyde hüzün var

İstanbul’da hayatını kaybeden usta yazar Yaşar Kemal için doğduğu Osmaniye’nin Gökçedam (Hemite) Köyü’nde hüzün var. Çocukluk arkadaşları ve köylüleri Yaşar Kemal’in arkasından gözyaşı döküyor.

Yaşar Kemal’in 1923 yılında dünyaya geldiği Gökçedam Köyü’nde yaşayanlar, hemşerilerini kaybetmenin acısını yaşıyor. İnce Memed Anıtı, Yaşar Kemal Kültür Evi ve Yaşar Kemal Parkı’nın da bulunduğu Gökçedam Köyü, yazarın yasını tutuyor. Yaşar Kemal için Gökçedam Köyü Camisi’nde sela verildi.

‘Doğduğu toprağa gömülseydi’

Ünlü yazarın adına kurulan Yaşar Kemal Çukurova Kültür Derneği Başkanı Mehmet Özer, ünlü yazarı kaybetmenin üzüntüsünü yaşadıklarını söyledi. Yaşar Kemal’in köylerinde defnedilmesini istediklerini, ancak vasiyetinin olduğunu öğrendiklerini ifade eden Özer, “Yaşar Kemal’imizi doğduğu, büyüdüğü bu topraklarda görmek isterdik ama en son aldığım habere göre vasiyeti varmış, birinci eşi Tilda Hanım’ın yanına gömülmesini istemiş. Yapacak bir şey yok. Yaşar Kemal bu topraklara gelemedi, biz de kendisinin doğup büyüdüğü bahçeden aldığımız toprakla yola çıkıyoruz. Yarın (bugün) bu toprağı mezarına serpeceğiz. Bu topraklarla beraber Yaşar Kemal’in mezarında çayır çimen yeşerecek, kendisi yeşerecek, ruhu şad olacak. Köylülerimiz kültür evinde birbirine taziyede bulunuyor” dedi.

‘Duyunca çok ağladım’

Ünlü yazarın köydeki çocukluk arkadaşlarından 92 yaşındaki Ahmet Koşar ise Yaşar Kemal’in çok iyi bir insan olduğunu belirterek, duygularını şöyle anlattı: “Yaşar Kemal beni ‘Sarı Ahmet’ diye bilirdi. İyi bir çocuk, temiz biriydi. Ağzından kötü bir kelime çıkmazdı. Okula giderken yolları çamurluyken bacaklarını çemrer (katlar) öyle giderdi. Vefatını öğrenince çok ağladım. Kendisi buraya geldiği zaman hemen bizi çağırır ve kucaklaşırdık. Cenazesinin buraya getirilmesini istedik ama getirmediler. Allah rahmet eylesin” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler