Leyla Gencer Şan Yarışması'na başvurular başladı

Leyla Gencer Şan Yarışması’nın final serisi, 6-11 Eylül 2015 tarihleri arasında, sekizinci kez İstanbul’da gerçekleştirilecek. Bir kez daha opera dünyasının yeni yıldızlarını belirlemeye hazırlanan 8. Leyla Gencer Şan Yarışması’na son başvuru tarihi 1 Haziran 2015.

Yayınlanma: 04.05.2015 - 11:01
Abone Ol google-news

8. Leyla Gencer Şan Yarışması, İstanbul Kültür Sanat Vakfı ve La Scala Tiyatrosu Akademisi tarafından, Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası, İtalyan Kültür Merkezi, Adam Mickiewicz Enstitüsü, Polonya Ulusal Operası işbirliğiyle ve Borusan Sanat’ın katkılarıyla, 6-11 Eylül tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleştirilecek.

8. Leyla Gencer Şan Yarışması'nın final jürisine Luciana Serra başkanlık edecek. Yarışma, opera alanında uzman ve etkili üyelerden oluşan uluslararası jürisi kadar, kariyerlerinde dünya çapında hızlı bir çıkış yakalayan finalistleri ile de adından övgüyle söz ettiriyor.

 

Yarışmaya son başvuru tarihi 1 Haziran

Haziran ayı boyunca altı farklı Avrupa ülkesinde yapılacak ön elemelerinde Uzak Doğu’dan Amerika’ya birçok ülkeden şancının kendini göstermeye çalışacağı Leyla Gencer Şan Yarışması’na başvurular için son tarih 1 Haziran Pazartesi. Yarışmaya başvuracak adayların, katılım belgelerini 1 Haziran 2015 Pazartesi akşamına kadar [email protected] e-posta adresine göndermeleri gerekiyor.

Yarışmanın katılım koşulları ve başvuru formları, resmi internet sitesinden (www.leylagencer.org) indirilebilir. Yarışmayı ayrıca Facebook sayfası (www.facebook/leylagencersanyarismasi) üzerinden de takip edebilirsiniz.

8. Leyla Gencer Şan Yarışması ön elemeleri, 10 Haziran’da Paris, 11 Haziran’da Londra, 14 Haziran’da Berlin, 18 ve 19 Haziran’da Milano, 23 Haziran’da Varşova ve 29 ve 30 Haziran’da İstanbul olmak üzere altı farklı şehirde La Scala Tiyatrosu Akademisi başkanlığında oluşturulan uluslararası jüriler karşısında gerçekleştirilecek. Ön eleme sonuçları 13 Temmuz tarihinde internet sitesinden açıklanacak.

8. Leyla Gencer Şan Yarışması’nın 6-11 Eylül tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleştirilecek finallerinde yine dünyanın dört bir yanından genç şancılar dereceye girmek için mücadele edecekler. 10 Eylül’de düzenlenecek yarı finalde belirlenecek 8 finalist, 11 Eylül Cuma akşamı Süreyya Operası’nda gerçekleştirilecek final gecesinde, Antonio Pirolli yönetimindeki Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nın eşliğinde jüri ve izleyiciler karşısına çıkacak.

8. Leyla Gencer Şan Yarışması'nın jüri başkanlığını Luciana Serra üstlenecek. Serra, 1980’lerde İtalya’nın belli başlı tüm opera evlerinde başarıyla seslendirdiği rollerin ardından uluslararası platforma taşıdığı kariyerini, Metropolitan’dan Covent Garden’a Salzburg Festivali’nden Berlin Filarmoni’ye dünyanın önde gelen sahnelerinde sürdürdü. Aralarında Polonya Ulusal Operası Casting Direktörü Izabella Klosinska, Rennes Operası Direktörü Alain Surrans gibi alanında uzman ve etkili isimleri barındıran final jürisinin tüm üyeleri önümüzdeki günlerde açıklanacak.

8. Leyla Gencer Şan Yarışması’nın birincisi 12.500 Euro, ikincisi 7.500 Euro ve üçüncüsü 3.500 Euro’luk nakit ödül kazanacak. Bu sene ikinci kez verilecek La Scala Tiyatrosu Akademisi Özel Ödülü bir finaliste üç aylık eğitim bursu sağlayacak. Polonya Ulusal Operası Özel Ödülü sahibi ise Polonya Ulusal Operası’nın bir prodüksiyonunda rol alacak. Ayrıca dinleyicilerin oylarıyla seçilerek Halk Ödülü’nü kazanan bir finalist 2016 yılında gerçekleştirilecek 44. İstanbul Müzik Festivali’nde sahneye çıkmaya hak kazanacak.

 

Leyla Gencer Şan Yarışması’nda Parlayan Yıldızlar

2012 yılı 7. Leyla Gencer Şan Yarışması finalinde birinciliğin yanı sıra dinleyicilerin oylarıyla Halk Ödülü’nü kazanan 21 yaşındaki Mısırlı soprano Fatma Said, başarılı çalışmalarına Aralık 2014’te solist olarak katıldığı Birleşmiş Milletler’in Cenevre’deki merkezinde ilk kez verilen İnsan Hakları Günü konserini de ekledi.

2010 yılında 6. Leyla Gencer Şan Yarışması’nda birinci olan Güney Afrikalı soprano Pretty Yende, yarışmanın ardından Operalia’da da tüm büyük ödülleri topladı ve Metropolitan’dan La Scala’ya dünyanın en önemli sahnelerinde göz kamaştıran başarılara imza attığı bir kariyere başladı. Aynı yarışmanın ikincisi Kartal Karagedik, kariyerini halen Almanya’da Magdeburg ve Erfurt Operalarında solist olarak devam ettiriyor. Yine 2010’da üçüncülüğü kazanan koloratür soprano Pervin Çakar ise İtalya’daki çeşitli operalarda solist olarak sürdürdüğü opera kariyerinde pek çok Avrupa ülkesinde konserler de veriyor.

Daha önceki yılların dereceye giren yarışmacılarından Gürcü sopranolar Nino Machaidze ve Anita Rachvelishvili, Arjantinli tenor Marcello Alvarez, Yugoslav bariton Nikola Mijailovic gibi isimler ise dünya starları arasında kabul ediliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler