Doğa müzikle uyanacak

31 Mayıs - 27 Haziran tarihleri arasında gerçekleşecek festivalin teması “Doğanın Şarkısı.” Festivalin açılış konseri de temaya gönderme yaparak Ahmet Adnan Saygun’un “Bir Orman Masalı” isimli eseriyle olacak.

Yayınlanma: 24.01.2014 - 09:44
Abone Ol google-news

İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından bu yıl 42. kez düzenlenen İstanbul Müzik Festivali programı dün gerçekleşen basın toplantısıyla açıklandı. Bu yıl “Doğanın Şarkısı” temasıyla yola çıkan festival, doğanın sesini sadece tematik eserler yoluyla değil, bu yıl ilk kez açık havada gerçekleştirilecek ücretsiz “Pazar Klasikleri” konserleriyle de müzikseverlere duyuracak. Festival 31 Mayıs - 27 Haziran tarihleri arasında düzenlenecek.

İKSV Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı 1993’ten ölümüne dek yürüten Şakir Eczacıbaşı’nın, 24 Ocak’ta (bugün) ölümünün 4. yıldönümü olduğunu hatırlatan Festival Direktörü Yeşim Gürer Oymak, festivalin açılış konserinin Ahmet Adnan Saygun’un “Bir Orman Masalı” isimli eseriyle olacağını belirtti. Konserde viyolonselci Dorukhan Doruk’a, şef Gürer Aykal yönetimindeki İKSV sürekli orkestrası Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası eşlik edecek. Oymak konuşmasına şöyle devam etti: “Festival boyunca nehirlerin akışını, denizlerin dalgalarını, kuşların cıvıltısını, dağların müziğini dinleyecek; sanatın en büyük ilham kaynağı olan doğanın karşı konulmaz gücünü müzik yoluyla yeniden hatırlayacağız.”

Festival bu yıl Onur Ödülü’nü, dünyanın önemli orkestraları ve seçkin şefleriyle sürdürdüğü müzik kariyerinde, özellikle Rachmaninov ve Chopin yorumlarıyla övgüler alan Gülsin Onay’a değer gördü. Yaşam Boyu Başarı Ödülü ise yaşayan en büyük orkestra şeflerinden biri olan Zubin Mehta’ya verilecek. Festivalin siparişi üzerine Alexander Raskatov’un bestelediği “Crying in the Wilderness” adlı yeni yapıtın dünya prömiyeri de gerçekleşecek. El Sistema’nın içinden yetişmiş yeteneklerden biri olan müzik direktörü Christian Vasquez’in yönetimindeki 240 kişilik Venezüella Teresa Carreno Gençlik Orkestrası da festival kapsamında sahnede olacak. Festival, Steven Isserlis, Isabelle van Keulen, Nelson Freire, Pepe Romero, Krzysztof Penderecki, Xavier de Maistre, Yuja Wang gibi isimlerle dünyanın önde gelen orkestralarından Sinfonia Varsovia’nın da aralarında bulunduğu 800’e yakın yerli ve yabancı sanatçıyı İstanbul’da ağırlayacak. Toplam 26 konserin yer aldığı festival programında, Polonya - Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin tesisinin 600. yıldönümü nedeniyle de üç konser yer alıyor. http://muzik.iksv.org/tr

 

Fazıl Say’dan eser

Festival, 40. yılında gerçekleştirilen Mezopotamya Senfonisi’nin ardından Fazıl Say’la tekrar bir araya gelerek özel bir projeye imza atıyor. Fazıl Say, festivalin siparişi üzerine Sait Faik Abasıyanık’ın 60. ölüm yıldönümü nedeniyle özel bir eser hazırladı. Eserin dünya prömiyeri yazarın uzun yıllar yaşadığı Burgazada’nın meydanında gerçekleşecek. Özen Yula’nın yazdığı ve sahnelediği bir edebiyat - müzik buluşması olan eserde, Demet Evgar, Songül Öden ve Esra Bezen Bilgin anlatıcı olarak yer alıyor.

 

Festival afişi Güher-Süher Pekinel’den

Dünyaca ünlü piyano ikilisi Güher-Süher Pekinel bu yıl bir sürprizle festivalde yer alıyor. Festival afişi, sanatçıların 1983 tarihli “Sonat” ve “Karşıtların Armonisi” isimli yağlıboya tablolarından Bülent Erkmen tasarımıyla oluşturuldu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon