Kadınların gizli tarihçesi

Emma Thompson’un ilk özgün senaryosundan uyarlanan psikolojik dram, Viktorya dönemindeki gerçek bir seks skandalını feminist bir bakışla yansıtıyor.

Yayınlanma: 21.08.2015 - 15:49
Abone Ol google-news

Viktorya dönemi, Londra. Ünlü sanat eleştirmeni John Ruskin, genç yetişkin İskoçyalı Effie Gray ile 1848’de evlenir. Ekonomik sıkıntılarından ötürü babası Effie’yi soylu, varsıl Ruskin ailesine gelin verir. Kocasına aşık olan genç, güzel Effie büyük düşlerlerle İskoçya’dan Ruskin’lerin Londra’daki malikanesine gelir.

Effie kendini uyum sağlamakta zorlandığı bir çevrenin içinde buluverir. Kendini sanata adamış bencil John, Effie’ye o yokmuş gibi davranır, gerdek gecesinde güzel karısının bedeninden korkup tiksinir.

John ve ailesi tarafından sürekli aşağılanan, dışlanan, sevgi ve ilgi görmeyen Effie gün geçtikçe sağlığını yitirmeye başlar. Sanat Akademisi’nin başkanının karısı Leydi Elizabeth’e içini açan Effie ondan yardım ister. Leydi Elizabeth’in gücünden ve iradesinden etkilenen Effie tüm gücüyle yaşama tutunur.

Genç kızın hastalığı artınca John onu portresini yapan, gittikçe ünlenen ressam John Everett Millais ile birlikte İskoçya’ya götürür. Kocasından gün geçtikçe nefret eden Effie ondan kurtulmanının yollarını arar. Effie’nin bakire olduğunu öğrenen Leydi Elizabeth ona sosyal ve yasal açıdan yardım etmeye karar verir.

Phyllis Rose’un beş Viktorya dönemi evliliğini anlattığı “Parallel Lives” adlı kitabından etkilenen oyuncu–senarist Emma Thompson, fiziksel ve tinsel dünya arasındaki bağlantı ve kopukluğu senaryosunda başarıyla işliyor.

Sevgisiz bir evliliğin içinde sıkışan Effie’nin tutsaklık ve kaçış serüvenini irdeleyen bağımsız yapımın Özel Bölümler’inde oyuncu–senarist Emma Thompson, oyuncu Dakota Fanning’le söyleşiler, set görüntüleri, karakterlerin sosyal konumlarını betimleyen kostümlerin yaratıcısı Ruth Myers’le söyleşi yer alıyor.

19. yüzyıl İngiltere’sindeki sosyal skandal, cinsel baskı, kocasından boşanma savaşımı veren ilk kadınlardan birinin, Effie Gray’in gerçek öyküsü olarak tarihe geçti.

Effie Gray Yönetmen: Richard Laxton Oyuncular: Dakota Fanning, Emma Thompson, Tom Sturridge, Greg Wise, Julie Walters, James Fox, Claudia Cardinale, David Suchet / 2015, 104 dakika, As Sanat.

Format: Dvd.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler