‘Öyle bir hayat yaşadım ki...’

Kültür insanı Üstün Akmen dün son yolculuğuna mezar taşına yazılmasını istediği Nietzsche’nin şiiriyle uğurlandı... Şiiri, tiyatro yönetmeni, oyuncu Orhan Alkaya okudu.

Yayınlanma: 04.11.2015 - 00:00
Abone Ol google-news

31 Ekim’de yaşamını yitiren sahne sanatları eleştirmeni, yazar Akmen için dün Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde bir anma töreni düzenlendi. Akmen, tören sonrası Teşvikiye Camii’nde kılınan öğle namazının ardından Karacaahmet Mezarlığı’nda toprağa verildi. Törene, eşi Şaylan Akmen ve çocuklarının yanı sıra Akmen’in sanatçı dostları katıldı.

‘Sevgiyle ve aşkla kal’ Akmen’in özgeçmişinin de okunduğu törende Akmen’in kızı Yöntem Akmen İnanç’ın yaptığı konuşma salonda duygulu anlar yaşattı: “O benim babamdı. Beni ben yapan, can veren, bana adımı verendi. Seni içimde yaşatmaktan hiç vazgeçmeyeceğim. Sen en güzel şeyleri bıraktın. Sen bana vazgeçilmezim olarak içimde yaşatacağım babamı bıraktın. Seni çok seviyorum” diyerek Akmen’i onun kendisine en son attığı mesajla uğurladı: “Sevgiyle ve aşkla kal”. Akmen’in sanatçı dostları tıpkı bu mesajındaki gibi ‘Sevgiyle ve aşkla’ onu son yolculuğuna uğurladı.

Törende konuşma yapan İBB Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Erhan Yazıcıoğlu, “Umarım onun gibi korkmadan, çekinmeden, dürüstçe yaptığı eleştiriler bizim önderimiz olur” dedi.

Akmen’in seslendirdiği İtalyanca bir şarkının dinletildiği törende Akmen’in hayat arkadaşı, eşi, sevgilisi Şaylan Akmen de Akmen’le ölümünden önceki son sohbetini anlattı. Akmen’in Şaylan Hanım’a tıpkı mezar taşına yazılmasını istediği Nietzsche’nin şiirindeki gibi “Öyle bir hayat yaşadım ki...” diye başlayıp “Ölümümden sonra hiç üzülme. Ben yapmak istediğim her şeyi yaptım. Olmak istediğim her şey oldum. Tiyatro tutkumdu. Sen de tutkumdun, seninle evlendim...” dediğini gözyaşları içinde anlattı.

Törende ayrıca, Zeynep Oral, Aliye Uzunatağan, Dikmen Gürün, Ragıp Yavuz, Kerem Alışık, Gülsen Tuncer, Orhan Aydın, Orhan Alkaya, Dilek Türker, Ataol Behramoğlu da birer konuşma yaptı. Dostları, Akmen’in nitelikli bir eleştirmen olduğuna vurgu yaparak, onun kibar, vicdanlı, adaletli, özgürlüğün ve özgünlüğün savunucusu olduğunu söylediler.

Atatürk Kültür Merkezi’nin (AKM) açılması için büyük mücadele veren Akmen’le en son 27 Ekim’de Yıldız Kenter’in gecesinde buluşmuştuk. Sohbetimizde, ‘‘AKM için seçimlerden sonra yine bir şeyler yapalım, bir şeyler yapmalıyız’’ demişti... Merak etme, AKM için bir şeyler yapmaya devam edeceğiz...

AKMEN'İN İSTEDİĞİ O ŞİİR

Öyle bir hayat yaşadım ki
Cenneti de gördüm cehennemi de
Öyle bir aşk yaşadım ki Tutkuyu da gördüm pes etmeyi de
Bazıları seyrederken hayatı en önden
Kendime bir sahne buldum oynadım
Öyle bir rol vermişler ki
Okudum okudum anlamadım
Kendi kendime konuştum bazen evimde
Hem kızdım hem güldüm halime
Sonra dedim ki “söz ver kendine”
Denizleri seviyorsan, dalgaları da seveceksin
Sevilmek istiyorsan, önce sevmeyi bileceksin
Uçmayı seviyorsan, düşmeyi de bileceksin
Korkarak yaşıyorsan, yalnızca hayatı seyredersin
Öyle bir hayat yaşadım ki, son yolculukları erken tanıdım
Öyle çok değerliymiş ki zaman
Hep acele etmem bundan, Anladım...
Nietzsche

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler