Dünya Felsefe Günü Mesajı ve Küçük Aylan Fotoğrafı

UNESCO'nun 2002 yılından beri düzenlediği Dünya Felsefe Günü, her yılın Kasım ayının 3. Perşembe günü bütün dünyada kutlanıyor. Bu yıl 19 Kasım’da kutlanan 2015 Dünya Felsefe Günü dolayısıyla Türkiye Felsefe Kurumu(TFK) Başkanı Prof. Dr. Ioanna Kuçuradi bir mesaj yayınladı.

Yayınlanma: 20.11.2015 - 22:46
Abone Ol google-news

Kuçuradi mesajında, “İnsanların ölümü göze alarak ülkelerinden kaçmamaları için ve insanların terörist olmamaları, sayısı gitgide artan canlı bombaya dönüşmemeleri için, alınması gereken orta ve uzun vadeli önlemleri tartışmak ve gerçekleştirmek gerekiyor”  diyerek ülkelere ve uluslararası topluluğa seslendi.

Türkiye Felsefe Kurumu(TFK)  2015 Dünya Felsefe Günü’nü 27. İstanbul Semineri etkinliğiyle Maltepe Üniversitesi’nde kutluyor. 19 – 20 Kasım günleri arasında “Türkiye’de Felsefeden Kesitler: Yitirdiklerimizin Anısına” üst başlığı altında düzenlenen seminer beş ayrı oturumda gerçekleşiyor.

İstanbul Liseleri Felsefe Kulüpleri Platformu ise, bu yıl Dünya Felsefe Günü bağlamında Robert Lisesi’nde 26 Kasım Perşembe  günü atölye çalışmalarından oluşan  "Dil, Felsefe ve Yurttaşlık İlişkisi" ana başlıklı bir etkinlik düzenliyor. Felsefe Hakkı ve Yurttaşlık İlişkisi’nin de konuşulacağı etkinliğin alt başlıkları ise, ”Tarihsel Planda Bakış”, “Problematik Açıdan Yurttaş” ve “Yurttaşlığı Kuran Dil'in Analizi”.

TFK Başkanı Ioanna Kuçuradi’nin Mesajı

2014 Dünya Felsefe Günü’nden bu yana dünyamıza damgasını vuran, daha çok vahşileşen eylemlerin yarattığı terör olayları ve bu terörden kaçanların denizlerde yitişleri oldu.

Türkiye ve daha birkaç devlet onlara sığınanları kabul ediyor, bazı sivil toplum kuruluşları yardım eli uzatıyor; bir kısım devlet ise kendi ülkelerinden kaçıp sınırlarına gelen insanlar ülkeye girmesin diye tel örgüler yerleştiriyor, duvar örüyor; birkaç Avrupa devleti de, küçük Aylan’ın resmi dünya basınında yayımlandıktan sonra, belirli sayıda mülteci kabul ediyor.

Denizin kıyıya vurduğu çocuğun resminin yayımlanması –bildiğiniz gibi– tartışma konusu olmuştur. Kimilerine göre bu, çocukların resimlerini yayımlamayı yasaklayan etik normun bir ihlaliydi; kimilerine göre ise böyle bir ihlal yoktu. Evet, ihlal yoktu. Bu savın gerekçesi de, bu normu getirmenin amacında bulunabilir: Niçin çocukların resimleri yayımlanmamalı? Bu normun temelinde çocuklara zarar vermemek kaygısı, onları koruma düşüncesi yatıyor. Hangi zararı verebilirdi bu resim küçük Aylan’a? Üstelik bu resim, bazı devletlerin mülteci kabul etme kararını bir an önce vermelerini sağladı.

Şimdi tartışılması, sonra da gerçekleştirilmesi gereken, insanların ölümü göze alarak ülkelerinden kaçmamaları için,  o ülkelerin ve uluslararası topluluğun alması gereken uzun ve orta vadeli önlemlerdir. Aynı şekilde, insanların terörist olmamaları ve sayısı gitgide artan canlı bombaya dönüşmemeleri için, alınması gereken orta ve uzun vadeli önlemleri tartışmak ve gerçekleştirmek gerekiyor.

Ülkemizi ziyareti sırasında Uruguay’ın eski Devlet Başkanı Jose Mujica’nın, Hürriyet’te yayınlanan bir söyleşisinde şu söyledikleri –bu bağlamda ‘kültür’ terimini doğru anlamak koşuluyla– bilgece bir saptamayı dile getiriyor: “Kültürü değiştirmezsen, hiçbirşey değişmiyor ve en zoru da kültürü değiştirmektir. Yeni ve farklı bir kültür yaratmanın merkezinde de felsefe ve etik yatıyor”.

Bizim işimiz, açıklığa kavuşturduğumuz kavramlara ayaklarımızı basarak, gerçekliğin gözünün içine baka baka, bıkmadan-usanmadan ve umutsuzluğa kapılmadan, felsefî bilgi ortaya koymak ve amacına uygun gerçekleştirilen felsefe eğitiminin işlevini yerine getirmektir.

Değerli meslekdaşlarım, Sizlerin ve bütün felsefe sevenlerin 2015 Dünya Felsefe Günü kutlu olsun.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler