'Çılgın Kalabalıktan Uzak'

Thomas Hardy’nin romanından (1874) uyarlanan romantik dram , Victoria İngiltere’sinde bağımsız, güçlü aynı zamanda kırılgan, yaralanabilir bir kadın karakter üzerinden ataerkil, tutucu bir toplumu anlatıyor.

Yayınlanma: 27.11.2015 - 17:52
Abone Ol google-news

Döneminin dar geldiği, çağının çok ötesinde olan Batsheba Everdene yaşananların yetersizliğinin kişisi olmaktan çok arzularının, isteklerinin doğrultusunda yaşayan bir genç kadındır. Başına buyruk Batsheba üç erkeğin, alçakgönüllü, çalışkan, dürüst çoban Gabriel Oak, coşkulu, bencil çavuş Frank Troy, orta yaşlı zengin William Boldwood arasında kalır. İçgüdüleriyle davranan Batsheba’ya bir çiftlik miras kalır.

Dogma 95 akımının öncüsü, karmaşık, felsefi dramlarıyla ünlü Thomas Vinterberg bu kez İngiliz yazınının en önemli klasik klasiklerinden Far From the Madding Crowd’u seçmiş. “Kitabı öylesine beğendim ki bir Thomas Vinterberg filmi yerine bir Thomas Hardy filmi yaptım.

Karakterler çok güçlü. Topluma karşı çıkan bireyin duruşu beni çok cezbediyor” diyen yönetmen bir dönem dramasını bire bir uyarlamadığını, karakterleri olabildiğince gerçekçi, ayakları yere basan kişiler olarak betimlediğini vurguluyor.

Thomas Hardy’nin diyaloglarını dopdolu, zengin, uyaklı, teatral bulan Vinterberg romanın dilini günümüze uyarlamış. Senaryo, Tess of the d’Urbervilles, Great Expectations’ın (Büyük Umutlar) deneyimli senaristi David Nichols’a ait.

141 yıl önce yazılmasına karşın roman, evrensel kalmış bir öyküyü, çağdaş, öngörülü bir kadın portresini başarıyla betimliyor. Julie Christie, Alan Bates, Terence Stamp, Peter Firth’ün oynadığı, John Schlesinger’ın yönettiği 1967 tarihli, Hardy’nin epeyce belirsiz roman uyarlamasına karşın, Vinterberg kendi versiyonunu romantik bir finalle bitiriyor.

Açlık Oyunları’nın yazarı Suzanne Collins, Batsheba Everdene’den çok etkilendiği için ana kahramanına Katniss Everdeen adını koyduğunu belirtiyor.

Far from the Madding Crowd (Çılgın Kalabalıktan Uzak) Yönetmen: Thomas Vinterberg Oyuncular: Carrey Mulligan, Matthias Schoenaerts, Michael Sheen, Tom Sturridge, Juno Temple, Sam Phillips / 2015, 113 dakika, BirFilm.

Format: Dvd.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler