Varolmanın dayanılmaz ağırlığı

Varoluşçu cinayet gerilimi olarak tanımladığı filminde Woody Allen, yaşam, ölüm, ahlak, varoluş, seçimler, rastlantılar, düş kırıklığı, özgürlük, şans temalarını mizah dolu düşündürücü bir anlatımla sorguluyor.

Yayınlanma: 05.02.2016 - 12:33
Abone Ol google-news

Felsefe profesörü Abe Lucas, Ahlaki Stratejiler adlı dersini vermek üzere küçük bir Amerikan kasabasındaki üniversite kampüsüne gelir. Uzun yıllardan beri bu kasabada kayda değer bir olay yaşanmamıştır. Radikal, orjinal, çapkın olarak tanınan Abe Lucas yaşama sevincini, tutkusunu yitirmiştir, hiçbir şeyden zevk alamamaktadır. Viskisini ve alaycılığını hiç eksik etmeyen Abe, vasat bulduğu öğrencilerine Kant’tan, Heidegger’den, Sartre’dan, De Beauvoir’dan alıntılar yapar, felsefenin sözsel bir mastürbasyon olduğunu söyler.

Abe, bir gün ansızın yabancı bir grubun konuşmalarına gizlice kulak misafiri olduktan sonra yaşamındaki amacı bulur, başat bir karar alarak kusursuz cinayeti işlemeye karar verir. Teorik bilgilerle dolu, ona hayran nişanlı öğrencisi Jill Pollard’ı da kendisiyle birlikte bu tehlikeli serüvenin içine sürükler. Alkolik, bunalımlı profesör Abe mükemmel planının ardından kendini mutlu, özgür duyumsar. Artık herşeyden zevk almaya başlamıştır. Genç öğrencisi Jill ise kitaplardan öğrenemeyeceği bir yaşam dersi alacaktır.

Seksen yaşını kutlayan yönetmen Woody Allen, kasaba trajedisi, film noir, gerilim, romantik komedi türlerini karıştırarak, kendisini ahlaklı bir yaşam sürmüş ve büyük bir adaletsizliğe kurban giden birinin yardımına koşan ahlaklı bir adam olarak düşünen Abe Lucas’ın sıradışı öyküsünü yetkin bir anlatımla betimliyor.

Irrational Man (Mantıksız Adam) Yönetmen: Woody Allen Oyuncular: Joaquin Phoenix, Emma Stone, Parker Posey, Jamie Blackley, Robert Petkoff, Sophie von Haselberg, Susan Pourfer / 2015, 91 dakika, BirFilm / Format: Dvd.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler