Tiyatroda ‘hırsız var!’

‘Hırsız var!’ göndermesi yapılan interaktif oyunun seyircileri de alkışlarla destek verdi. Bazı seyirciler de ‘Hırsız var!’ şeklinde slogan attı. Oyunun sonunda baş karakter Harpagon ‘Paraları nereye saklayayım?’ diye seyirciye sorduğunda ‘Ayakkabı kutusuna!’ yanıtını aldı.

Yayınlanma: 07.03.2014 - 23:08
Abone Ol google-news

İstanbul Devlet Tiyatroları’nın “Cimri” adlı oyununda 17 Aralık’a gönderme yapıldı. “Hırsız var!” göndermesi yapılan interaktif oyunun seyircileri de alkışlarla destek verdi. Bazı seyirciler de “Hırsız var!” şeklinde slogan attı.

Oyunun sonunda baş karakter HarpagonParaları nereye saklayayım?” diye seyirciye sorduğunda “Ayakkabı kutusuna!” yanıtını aldı. Harpagon, seyirciye “Siz hırsız kim iyi bilirsiniz” diye sordu; “Bu işte hepinizin parmağı var” diyerek sitemde de bulundu.

İktidarın yolsuzluk tapelerinin sızdırılmasının ardından tüm yurtta “Hırsız var!” eylemleri de yapılmaya başlanmıştı.

‘Mahkemeleri mahkemeye vereceğim’

Fransız oyun yazarı Molière’nin yazdığı, Kenan Işık’ın yönettiği oyunun galası önceki akşam Üsküdar Tekel Sahne’de yapıldı. Cimri bir adamın çelişkisini anlatan oyunda, baş karakter Harpagon “Mahkemeleri mahkemeye vereceğim, bütün hukukçuları da” diyor.

Ajda Pekkan’ın çok bilinen şarkısı “Palavra”nın melodisinden esinlenerek yazılan oyunun şarkısında da, “Parayla, parayla, parayla dönüyor bu dünya” deniyor.

Molière, bundan 400 yıl önce yazdığı bu oyunla bize şöyle sesleniyor: “Haysiyet, şeref ve onur da paranın içinde, parayla olan ilişkide.”

Devlet Tiyatroları henüz Devlet Tiyatroları değilken -Tatbikat Sahnesi- oynadığı ilk oyun Molière’in “Gülünç Kibarlar” oyunuydu. Kenan Işık ise bugün sahnelenen Molière’in “Cimri” oyununun tanıtım yazısında ise “Hani belli mi olur! Siz yine de ‘ağzınızdan yel alsın’ deyin, belki de Devlet Tiyatroları’nın son oyunu olarak da yine bir Molière oynayalım da tarihe böyle bir kayıt düşülsün istedik” diyor.

Bu durum, devletin sanat kurumlarını lağv eden TÜSAK yasa tasarısının hayata geçmesiyle pek de uzak bir ihtimal olarak gözükmüyor, ancak DT’nin son oyunu olma kaygısı sadece TÜSAK yasa tasarısından kaynaklı değil. İktidara gönderme yapan bu oyunun, Başbakanla ilgili atılan tweetler nedeniyle işten çıkarılanların olduğu bir ülkede kaldırılması da yakındır. Kim bilir...

Öte yandan, Kenan Işık’ın gala sonrası görüşünü aldığımızda “Oyunda böyle bir gönderme yok. Bu oyun yolsuzluk gündeminden önce hazırlandı. Daha önce sahnelenirken seyirciden böyle bir tepki almamıştık, ama galada oldu” diye konuşması dikkat çekti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler