Fotoğraf öykücüleri LeJournal'da!

LeJournal, temelinde insani hak ve özgürlükleri savunmayı kendisine amaç edinmiş, fotojurnalizm sorumluluğunu üzerinde taşıyan toplumsal sosyo-belgeselcilerin kurduğu bir ağ. Dürüst ve tarafsız fotoğraf öykücülüğü onların sayesinde hızla örgütleniyor!

Yayınlanma: 09.03.2014 - 11:06
Abone Ol google-news

LeJournal 2012 yılında İstanbul merkezli hayata geçen bir oluşum. Yaşadığı coğrafyanın hikayesini anlamayı ve aktarmayı benimsemiş, toplumun sosyal güncesini ve sorunlarını, fotoğraf aracılığıyla algılamaya çalışan, bağımsız, disiplinler arası etkileşimle anlatımcılığı ön planda tutan bir medya. Le Journal 1900'lü yıllarda Avrupa'da doğan ve 1930'larda Amerika'da Life Dergisi ve Magnum ajansının geliştirdiği form ile ekol haline dönüşen fotojurnalizmin, dürüst ve tarafsız fotoğraf öykücülüğünün Türkiye ve bölgedeki temsilcilerinden olma idealini taşıyor.

LeJournal bu coğrafyanın hikayelerini manüplasyona uğratmadan, insanlara ulaştırabilmek ve aynı zamanda fotojurnalist algıyı daha geniş kitlelere anlatabilmek için mücadele ediyor. Bünyesinde fotoğrafçılar dışında video röportajcılar, editörler, grafik tasarımcıları da barındıran ajans, farklı disiplinlerden beslenen yaratıcı profesyonellerin bir arada olduğu bir ağı oluşturuyor aynı zamanda. Kurucu ekip arasında fotoğraf camiasının yakından tanıdığı isimler yer alıyor. Mesela kimler mi var? WorldPressPhoto ödüllü Emin Özmen, samimi bir üslüpla sokağın yani hayatın ta kendisini fotoğraflarayak çalışmalar gerçekleştiren Engin Güneysu, multimedia anlatımı Türkiye’de ilk uygulayan isimlerden biri olan Yücel Zorlu ve Bosna Savaşının belgelerini oluşturarak fotoğrafçılığa adım atmış olan Ferdi Limani ajansın şu anki fotoğrafçıları. Bunun yanında video anlatımcılığı ön planda tutan Soner Emanet LeJournal’in hareketli görüntülerinin yönetmenliğini ve prodüksüyon sorumluluğunu üzerine alıyor. Grafik tasarımcı Barış Koca video deneyimlerinin yanı sıra ajansın tüm grafik tasarımına hayat veren isim. Ajans fotoğrafçıları her yıl yetenekli gördüğü genç isimleri bünyesine alarak tüm anlatımcı birikimlerini de paylamışa sunuyor. 2014 yılı için üç öğrenciyi de burslu olarak ‘görsel hikaye anlatımcılığı’ eğitimine tabi tutarak kadrosuna kazandırmayı amaçlıyor.

 30 YIL ARADAN SONRA ÖDÜL

 Çalışmalarını evrensel bir dil ile anlatmayı deneyen ajans, kuruluşunun ilk yılında, 30 yıldır Türkiye'ye gelmeyen World Press Photo ödülünü de getiriyor!

Ayrıca National Geographic fotoğraf ödülü, TFMD özel ödülleri ve Frontline Club tarafından fotojunalizm finalisti olmak ajansın bir yıllık süreçte gösterdiği başarılardan. Ajans fotoğrafçılarından Emin Özmen’in Suriye’de tanık olduğu bir infaz anına ait fotoğraf ise Time dergisi tarafından 2013 yılında yılın en iyi 10 fotoğrafı arasında gösterilmişti. Fotoğrafın anlatıcı gücüne video ve diğer medyaların katkısını ön planda tutan ajansın ürettiği belgeseller dahi uluslararası festivaller tarafından ilgiyle takip ediliyor. Ajansın İlk belgesel filmi olma özelliğini taşıyan 'Witnessing Gezi' (Gezi Tanıklığı) Roma Independent Fılm Festival tarfından belgesel kategorisinde finalist olarak belirlendi. Sanatsal üretimlerinin sergilenişi konusunda da yeni alternatif deneyim metodlarını uygulamayı hedefleyen ajans, ilk kez Hollanda Mediamatic tarafından aldığı davetle Kasım 2013'te Amsterdam'da 'True Story' başlıklı bir multimedima sergi organizasyonu gerçekleştirdi. Görüntülediği hikayeleri yurdışında oldukça önemli yayınlarda izleyicilere ulaştırmayı başarmış olan LeJournal başta Time Dergisi, The New York Times, Washington Post, Paris Match, Le Monde, El-Pais, The Guradian, CNN ınternational, BBC World olmak üzere birçok yabancı dergi, gazete ve televizyonda çalışmalarını sunmuştur.

 LeJournal, 2014 yılı için tasarladığı ‘PhotoTalk’ ismini verdiği etkinlikleri ile de Türkiye'de eksiliğini gördüğü diyalog ortamının sağlanmasını amaçlıyor. LeJournal’in Galata ofisinde 15 günde bir gerçekleştirilen fotoğraf sohbetlerinin konukları arasında Türkiye’de fotoğraf alanında oldukça önemli işlere imza atan fotoğraf sanatçıları, akademisyenler, editörler ve küratörler yer alıyor. Ahmet Polat - Ahmet Sel - Bülent Kılıç - Coşkun Aşar-Ergün Turan - Erhan Şermet - Fatih Pınar - Gölnur Cengiz-Kürşat Bayhan - Merih Akoğul - Murat Germen - Murad Sezer-Orhan Cem Çetin - Ömer Orhun - Özcan Yurdalan - Refik Akyüz-Serdar Darendeliler - Selahattin Sevi - Sinem Yörük - Yusuf Darıyerli, PhotoTalk etkinliklerin 2014 yılı konuklarından... Ayrıca çok yakında Galata ofisinde başlayacak olan LeJournal Akademi ile ajans fotoğrafçıları tecrübelerini düzenlenecek atölyeler ile katılımcılarla paylaşacak. Mart ayında ilki gerçekleştirilecek olan atölyelerde Fotojurnalizm ve Fotoröportaj, Sokak fotoğrafı, Belgesel fotoğraf, Karanlık oda ve dijital editing, Basın fotoğrafçılığı, multimedia eğitimleri verilecek.

www.agencelejournal.com


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler